wssm aktualizacja

Temat przeniesiony do archwium.
Ciao,
na temat wssm dużo już się mówiło na forum, ale czy mogę liczyć na jakieś świeże info? Chodzi mi o zaoczną italianistykę. Dr. Bronowski już nie wykłada na wssm? Jak kadra? Nauczyliście się już sporo? Polecacie? Saluti
To ja jeszcze dorzucę pytanko z czystej ciekawości: jak wygląda specjalizacja przekładoznawcza na 3-letnich studiach z językiem od zera?
Uważam, że italianistyka w WSSM w Łodzi rozwija się bardzo dobrze. od tego roku są studia licencjackie i magisterskie. Ostatnie nowości - nie pracuje już dr hab. Bronowski, ale są dwaj nowi profesorowie, prof.Stanisław Widłak- bardzo znany italianista i młody prof. dr hab. Artur Gałkowski(świetny). Nowym pracownikiem jest też Włoch- Manuel Murillo Montenegro. w sumie kadra jest wyjątkowa, zapewnia wysoki poziom nauki.
wszystkie dodatkowe informacje znajdziecie na stronie WSSM www.wssm.edu.pl
jaki przedmiot prowadzi mlodziutki Montenegro? ;>
pisałam też w innym wątku, że Montenegro to hiszpan i wykłada na iberystyce, a na filologii włoskiej młody?? to Bruno
Dorzucę kilka słów do waszej rozmowy, obecnie studiuję na wssmie.. mam zajęcia z profesorem Gałkowskim (który podobno od niedawna posiada ten tytuł).. z dr Kaczmarek i Włochem Paolo Bruno... polskie lektorki to Ozimska i Kaszak.. Wydaje się, że tworzą dośc silną kadre, ale czas pokaże ;)
Co do specjalizacji z tłumaczeń na studiach licencjackich - wszystko zależy od ciebie, jak szybko poznasz język.. na stonie wssmu jest info, że można dodatkowo robić podyplomówkę z translatoryki..
Jak dobrze zauważyła "melodia" Montenegro jest z iberystyki a nie z italianistyki :P ale wtopa !!
Jak to specjalizacja zależy od tego, jak szybko poznam język?
Przecież uczelnie tak nie działają. Pytam, jak to wygląda - w sensie, jakie zajęcia wchodzą na którym roku, ile godzin w tygodniu, co się na nich robi!
heh nie możemy się dogadać La Vetrata, albo ja pisze mieszanym językiem. Więc w wssmie specjalności a nie spacjalizacje są wybierane przez nas na 3 roku - kiedy przystepujemy do pisania licencjatu bądź na 2-m roku, gry w grę wchodzi magister :P Wtedy wybieramy specjalnosc np. translatoryka, literaturoznawstwo, czy język polityki i biznesu; i mamy wtedy równoczesnie dodatkowe przedmioty z wybranej specjalności - na dzien dzisiejszy moge tyle powiedziec z tego co się zorientowałam.
Jak to dobrze, że na wssmie jest magisterka, nigdzie nie trzeba jeździć :D a wybiera się ktoś w tym roku do Włoch z erasmusa z wssm? podobno fajnie jest ;)
no zawsze sporo osób wyjeżdża do Włoch. Ja byłam rok temu- polecam!!
ja byłąm w Rzymie w LUMSA university. W wssm mają strasnzie dużo uczelni partnerskich. Macerata chyba też jest. Jeszcze jedna uczelnia w Rzymie też
Temat przeniesiony do archwium.