Szkoła Sprachcaffe we Florencji

Temat przeniesiony do archwium.
czesc wszytskim :)jestem zupelnie "zielona" jesli chodzi o jezyk wloski ... dlatego chcialabym udac sie na kurs jezykowy do Wloch ( wiem ze taki kurs nie nauczy mnie wiele, ale chialabym polaczyc przyjemne z pozytecznym ) Szukam szkol ktore takie kursy oferuja znalazlam oferte Szkoły Sprachcaffe we Florencji.. mam w zwiazku z tym ogromna prosbe, jesli ktos z czytajacych byl na takim kursie, prosze o ewentualne uwagi, rady, sugestie ... generalnie mam dosyc polski i tej okropnej rzeczywistosci .. moze ktos byl na ciekawym kursie godnym polecenia , nie mam wymagan co do jezyka ( bo go nie znam :( ale do zakwaterowania moze ... bylabym ogromnie wdzieczna gdyby ktos chcial podzielic sie swoimi doswiadczeniami a jesli nie i tak postaram sie wyjechac do wloch chocby na urlop :) pozdrawiam cieplo
Nauka jezyka...ach wlasnie wlasnie :) dolaczam sie do pytania.a moze ktos zna jakies inne kursy? albo ma jakis inny pomysl? jak w ogole wygladaja te kury jelsi np chodzi o zakwaterowanie i ogolne utrzymanie? Piszcie ludzie co wiecie ;)
Ja uczeszczalam na kursie jezykowym w Perugii na Universita Per Stranieri, oprocz tego zrobilam tu certyfikat jezykowy. universita per Stranieri jest na tyle godny polecenia ze wzgledu na to ze to instytucja znana i uznawana przede wszystkim w samych Wloszech i certyfikat zdobyty w tej szkole stanowi jest prawdziwy doodem na znajomosc jezyka np przy staraniu sie o prace
Strona negatywna jest taka ze kursy sporo kosztuja ok 300 euro na miesiac plus koszty utrzymania sie.
same miasto jest ladne, w lecie jest duzo festiwali, imprez, rozrywek.

pozdrawiam
ile trwa taki kurs ?? i na jkim poziomie on sie zaczyna , ja po Wlosku znam tylko piosenki i kilka ogólnie znanych sformulowan :) cena kursu na m-c wydaje mi sie niezbyt wygórowana tzn w potrównaniu z ta oferta http://www.sprachcaffe.com/polski/study_abroad/language_schools/florence/services_prices.htm
tutaj kursy 4 tygodniowe sa w porównywalnych cenach i pewnie tez dochodza pozostale koszty .. w sumie czy na certyfikacie mi zalezy, moze tez, i moze lepiej sie pouczyc na renomowanej uczelni , sama nie wiem :)
kurs moze trwac od 1 do 9 miesiecy (wybiera sie samemu) i istnieje piec poziomow od podstwowego do tego najwyzzszego piatego. na pierwszy poziom mozna sie normlnie zapisac a jesli chodzi o wyzzsze to trzeba zdac tzw test by byc przydzielonym na odpowiedni poziom
dale linka www.unistrapg.it
wielkie dzieki za info :)
no i dzisiaj zapisałam sie na kurs jezyka wloskeigo w MKEJz Z tego co mi powiedzieli ( a ja musze uwierzyc) maja licencje na certyfikaty wlasnie z Universita per stranieri PERUGIA. Cena jest przystepna wiec sie zdecydowalam nie zmienia to jednak faktu ze chcialabym gdzies do wloch na kurs pojechac. albo po prostu do wloch. moze ktos kto to przeczyta podpowie mi jakies fajne kwatery, bo na zorganizowanym wypoczynku bylam dwa razy i teraz chcialabym pojechac prywatnie.
W Perugii jest agencja Atena zajmujaca sie wyynajmowaniem apartamentow studentom glownie z zagranicy. niestety pobieraja wysokie prowizje.

Mieszkam niedaleko Perugii i co utrzymania sie z przykroscia mowie ze koszt utrzymania wzrosl ostatnio z powodu wzrostu czynszu (affitto). Srednio pokoj z dwoma lozkami kosztuje 200 euro plus wydatki a z jednoosobowy okolo 300 euro plus wydatki. Najlepiej wychodzi sie wynajeciu kawalerki (monolocale) wspolnie z innymi studentami gdzie potem mozna podzielic sie kosztami.
pozdrawiam
ok dzięki :) a co myslisz o wyjezdzie wakacyjnym ,czy warto jechac " w ciemno " czy lepiej znaleźć kawtere przez net , wiesz ja mam taki problem ze mam stala prace w Polsce, wiec wchodza w gre m-ce wakacyjne ewwentulanie .. nie w sumie każdy m-c wchodzi w gre oprocz konca roku i jego poczatku :)bylam kiedys w Cesenatico ( w mlodym wieku ) a chcialabym jechac do toskanii. co o tym myslisz ? czy warto jechac na wlasna reke ?
Ja akurat jestem z tych co sa przeciwko jezdzie tak "w ciemno". Slyszalam opowiesci osob co tak zrobily ale w wiekszosci byly to osoby ktore przede wszystkim znaly juz jezyk na tyle ze mogly sie dosc swobodnie dogadac oraz znaly wlochy powiedzmy nie tylko od tej strony wakacyjne. Jednym slowem orientowaly sie co, gdzie i jak.
Przede wszystkim jezeli ty piszesz ze jezyka nie znasz to ciezko bedzie ci znalesc jakakolwiek prace, nie mowiac juz o dogadaniu sie w sprawie mieszkania, zalatwienia jakis formalnosci, nawet nawiazaniu zwyklych kontaktow miedzyludzkich gdzie mozna by bylo pogadac o tym i o owym.
Mieszkam we wloszech i przez krotki okres mialam praktyki w konsulacie polskim w Rzymie. Przez jeden miesiac zdazylam sie zapoznac z wieloma przypadkami osob ktore przyjechaly do Wloch bez znajomosci jezyka, w ciemno, bo ktos tam znal kogos co mial pomoc a potem zostaly wykiwane. Dlatego ja odradzalabym. Moja rada jest taka ( o ile moge) zapisz sie teraz na kurs w Polsce, potem ewentualnie w razie mozliwosci wyjedz na jakis kurs do Wloch i wtedy bedziesz miala pierwszy styk z tym krajem od tej strony mniej wakacyjnej i wtedy bedziesz mogla zorientowac sie bardziej jak zyje sie w tym kraju, koszt utrzymania, zycie i wtedy zastanowic nad ewntualnym szukaniem pracy. Zastanow sie tez nad tym jaka prace chcialabys tam wykonywac. Ze slaba znajomoscia jezyka wchodza w gre jedynie prace fizyczne typu opieka nad dzieckie, ewentualnie bycie kelnerka w barze. do jakiejkolwiek pracy w biurze natomiast poziom jezyka musi byc naprawde dobry.
pozdrawiam
hej :) naprawdę dziekuje za wszytskie rady, sa jak najbatdziej logiczne :) moja desperacja wynika chyba z depresji jesienno-zimowej ... masz w zupelnosci racje co do przykrych przypadkow wykiwania, o ktorych slyszy sie po katach, pewnie skonczy sie tak ze pojde do wloch na wypoczynek zorganizowany letni :) wczoraj zapisalam sie na kurs wloskiego, mam nadzieje ze to bedzie super przygoda i przynajmnie j nie narobie sobie popularnie obciachu na wakacjach :) jeszcze raz dzieki wielkie za sprowadzenie na ziemie :) tego mi było trzeba :) pozdrawiam cieplo i zycze ci powodzenia i ... zazdroszcze ci troche :) powodzenia :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia