LO 13 w krakowie

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie czy zaczynając nauke w LO 13 w krakowie zaczyna się od podstaw??? Czy jest jakis podział????
jest podział na dwie grupy (przynajmniej ja tak słyszałem)
Bo troche głupio by było jeśli ktos uczy się włoskiego 4 rok i pójść do liceum i uczyć sie od nowa :) jesli ktos kto tam chodził albo chodzi mógł napisac jak to wszystko wygląda i ile jest godzin..??? To bardzo prosze:)
jest 5 h w tyg, jest podzial na grupy (zaawansowana i ta mniej :) ale i tak wszyscy zaczynaja od podstaw. pozdrawiam
wcale mnie to nie cieszy :( Ale bardzo dziękuje za informacje !
nie ma sprawy. jakbys miala jeszcze jakies pytania to pisz :-)
Mam pytanie jeszcze jedno :) skoro już taka miła jesteś...właściwie to chodzi mi oto żęby mi ktoś doradził. Czy mam zostać w swojej szkole gdzie ucze się włoskiego 4 lata 2 h w tygodniu czy iśc do 13 LO??? co będzie korzystniejsze i czy nie będę się nudzić...przez ten pierwszy rok ;/
wiesz co... ja skończyłam tę klasę w maju tego roku. Zapisując się z włoskiego byłam totalnym zerem, nemo nemo. Tez sie na początku bałam, widząc że blisko połowa już miała kontakt z językiem, a niektórzy naprawdę mieli go w jednym palcu. Moje odczucie było takie: ja przez te 2 i pół roku (powiedzmy sobie szczerze - tyle trwa liceum obecnie, bo klasa maturalna jest krótka) nauczyłam sie naprawdę dużo. Byłam w tej grupie niby mniej zaawansowanej, nawet sie mówiło że słabszej. Ale wszystko zależy od chęci i tego jak bardzo się przykładasz. Mnie zależało i dużo korzystałam z tego co oferowała nam nauczycielka, nawet szperałam gdzieś po sieci i robiłam swoje. Co mogę Ci powiedzieć o grupie wyższej... Co prawa nie mogę wypowiadać się za kogoś, ale mieli inną nauczycielkę, byli wyżej od nas i chyba było im dobrze. Jak były zastępstwa i było łączone, to widziałam że faktycznie brali trudniejsze rzeczy. Jeszcze tak żeby Ci zobrazować. Moja grupa w przeważającej większości, o ile nie wszyscy co porwali sie na włoski na maturze brali go podstawowy, osoby z wyższej grupy miały tendencję do poziomu rozszerzonego. Myślę że nie będziesz się nudzić. Dopytaj też w samej szkole jak ma się sprawa wymiany. Nie wiem na którym roczniku jesteś, ale powinnaś się załapać na którąś.
A jeśli by to Ci nie wystarczyło to polecam zaglądnąć do instytutu kultury włoskiej na grodzkiej. http://www.iiccracovia.esteri.it/IIC_Cracovia Prowadzą pokazy filmów włoskich za darmo, spotkania, bibliotekę. Warto skorzystać jeśli zależy Ci na rozwoju i nauce tego języka.
jeśli chodzi o liczbę godzin - moje zdanie jest takie, że im więcej godzin w tygodniu tym lepiej, masz częstszy i regularniejszy tryb nauki, co jest korzystne.
Pozdrawiam
masz pytania, to wal smiało
Czy ktoś mógłby mi doradzić? Uczę się włoskiego 3 rok jestem w drugiej gimnazjum. I mam 2 i pół godziny tygodniowo włoskiego. Czy będzie mi się opłacało przejść do 13 LO i uczyć się wszystkiego od początku ???
Uważam, że nauka włoskiego w XIII L.O. to coś wspaniałego...Pani Tejcham i Pani Nawrot to kobiety z duszą włoską:)!Zdawałam maturę rozszerzoną z włoskiego będąc w klasie angielsko -włoskiej właśnie przy pomocy tych dwóch Pań. To były piękne czasy:).
Byłam w tej "lepszej" grupie z języka włoskiego.Zaczynaliśmy praktycznie ode zera,ale się udało prawie wszyscy zdawaliśmy maturę rozszerzoną i to z bardzo dobrym efektem:)Czuję że umiem dobrze włoski i właśnie przymierzam się do zdawania egzaminu telc na poziomie b1,oby się udało.Zanim poszłam do klasy włoskiej uważałam że nie można się nauczyć dobrze języka w szkole ale sie myliłam!13 Lo świetnie uczy włoskiego a właściwie 3 Panie profesor w których stronę wielki ukłon:)
Dziękuje za odpowiedź! Myślę nad tym juz od wielu osób słyszałam że jest naprawde miła atmosfera. :) Teraz tylko pozostaje pytanie czy po 4 latach nauki włoskiego opłaca mi się iść tam i uczyc od początku...:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia