szukam najlepszej szkoły włoskiego w warszawie

Temat przeniesiony do archwium.
Chodzę na kurs w szkole SPEAK metodą Callana od pół roku.W sumie jestem zadowolona z kursu i z efektów nauki.Przełamałam się i zgodnie z tą metoda mówię!!!Ale jak to w życiu nie może być długo dobrze i tak jest i teraz.
Nasza ulubiona lektorka zwolniła się ze szkoły.
Martwi mnie to bardzo i zaczęłam się rozglądać za zmiana szkoły.
Niestety szkół w których jest nastawienie głównie na mówienie nie ma. A metodą Callana chyba w Warszawie jest tylko ta.
Słyszałam wiele opinii o Instytucie Włoskim raczej zniechęcających (że
duże grupy 8-12 i głównie nacisk na gramatykę,ćwiczenia,ćwiczenia itd.)
Proszę o głos kogoś kto chodził lub chodzi do Instytutu.
A może polecicie inną szkołę z naciskiem na te gdzie się dużo mówi. A lekcje nie polegają głównie na przerabianiu ćwiczeń!
Ciekawie wygląda oferta szkoły Bravo? Chociaż metoda teatralna brzmi dość tajemniczo?
m.
podbijam temat... ktora szkola naj?
Ciao, ciao!
Ja Wam polecam zdecydowanie szkole jezykowa UniversItalis!!! ich adres to http://edu.universitalis.pl/ . Mieszcza sie na warszawskiej Starowce, na stronie zreszta powinna byc gdzies mapka.
Co do samych kursow, sa naprawde profesjonalne, duzo sie mowi, cwiczenia nie przypominaja tych z innych szkol, bo sa w pelni multimedialne. No i kadra bardzo profesjonalna, z fajnym, wloskim akcentem :)
aaa i bylbym zapomnial, maja tez fajna strone w necie, cos w rodzaju spolecznosci pasjonujacej sie kultura i jezykiem wloskim, to jest fajne, bo tam tez rodowici Wlosi cos pisza, wiec praktycznie kontakt z zywym jezykiem non stop! :)

P.S.
Chodzilem wczesniej do Speak-up i do Empiku - i musze przyznac, ze w UniversItalis jest o niebo lepiej :) Ja w kazdym razie jestem molto soddisfato! :)
universitalis...jak szukałam dobrej oferty szkoły językowej, universitalis nie przewinął się w żadnym forum...o Instytucie także słyszałam mnóstwo opinii ale pół na pół (zarówno tych chwalących, jak i zniechęcających) - chwalono też accademie (della lengua). Problem w tym, że im poziom nauki bardziej zaawansowany, oferta szkół natychmiast się kurczy..albo po prostu kosztuje tyle, że nie warto (porównując oferty np. poznańskie). Francobollo2000, czy w universitalis uczęszczałeś na zajęcia na poziomie A, B czy C? Jak mniej więcej wyglądały? Byłabym bardzo wdzięczna za podpowiedź!
nizzy, nie przewinął się, bo jako szkoła są nowym podmiotem na rynku, ale mnie uczyła od A1 do B1 lektorka i założycielka tej szkoły i mogę się podpisać wszystkimi kończynami pod jej skutecznością. Zajęcia są fajne, nastawione nie tylko na gramatykę, ale też na praktyczne użycie języka, jest też dużo multimediów zamiast nudnych kserówek, część materiałów dostępna jest też w specjalnej strefie w internecie, co też ułatwia i uprzyjemnia pracę domową :)
Najlepiej to sie do nich przejdź albo napisz, bo są naprawdę skuteczni. W rok nauczyłem się dość dobrze mówić i pisac po włosku, byłem niedawno w Rzymie i naprawdę porozumiewałem się bez większych problemów.
Dzieki serdeczne za info - już wszystko wiem ;) Saluti!
Buongiorno a tutti ! Jak tylko wyskoczyl mi ten watek od razu pomyslalem, ze musze napisac o UniversItalis, nie wiedzialem tylko ze trzeba sie zalogowac :-).
Otóż, moi mili (i moje miłe:) studiuje italianistyke na UW i mialem to szczescie byc (niesfornym) studentem Anny Skarzyńskiej, która odeszla z Katedry i postanowila spelnic swoje marzenia zakladajac szkole jezyka wloskiego od poczatku do konca wedlug swoich wyobrazen o tym, jak powinna wygladac szkola idealna.

O doswiadczeniu (kilkuletnim) w nauczaniu wloskiego w roznych placowkach w Warszawie nie wspomne, napisze tylko ze z calego wachlarza lektorow (i lektorek) na naszych studiach Pani SKA jest absolutnie najlepsza.
Nie przesadze piszac, ze od wszystkich moich nauczycieli jakich mialem w zyciu, dziela ja cale lata swietlne w podejsciu i metodzie nauczania.

Pisze tego posta, bo wiem ze moge ja (i jej szkole) z czystym sercem polecic wszystkim. Zaluje tylko, ze odeszla z Italianistyki no i ze moj wloski jest juz na tyle dobry, ze juz raczej nie spotkamy sie juz w relacji nauczyciel- student, czego bardzo ale to baaaardzo zaluje.... :-)
Pozdrawiam wszystkich !
Witam wszystkich, od 4 miesięcy chodzę na włoski do ITALIANO VERO. Jestem zachwycona! Zajęcia odbywają się z profesjonalnymi lektorami włoskimi, którzy mówią po polsku! Dlatego uczą poprawnej gramatyki oraz żywego, używanego w ich kraju języka. Zajęcia odbywają się w bardzo kameralnych grupach (u mnie są to tylko 3 osoby), a więc prawie jak lekcje prywatne. Szkoła mieści się zaraz przy metrze Świętokrzyska, więc jest tam bardzo łatwo dojechać, a poza tym mają przepyszną włoską kawę i ciasteczka!!!
Polecam każdemu!!! ( po 4 miesiącach już duzo rozumiem i komunikuję się - i o to w tym chodzi:)))
Buonanotte a tutti:))
a ja polecam Parole Parole na Żoliborzu, chodzę tam na konwersacje, a moje dwie znajome robią kurs grupowy B1 i wszystkie jesteśmy bardzo zadowolone - po trzy osoby w grupie, dużo materiałów, różne dodatkowe warsztaty, naprawdę polecam.
ponawiam temat!
jakich lektorów polecacie w Instytucie i jakie są wasze doświadczenia z IIC? interseje mnie kurs na poziomie B1 i chciałbym na zajęcich dużo robić słownctwa, gramatyki i sporo materiałów dostawać do domu, a nie grać w gry planszowe, oglądać tv albo gadać o bzdetach.
czy są jakieś inne osoby, które chodziły do univesitalis???
Uczę się w Universitalisie od października. Startowałam na poziomie A2 po niemiłych doświadczeniach w innych szkołach i jest bardzo bardzo dobrze. Pani Ania jest super-profesjonalna, dba o wszystko: wymowe, poprawnosc gramatyczna, slownictwo.

Gramy w gry i ogladamy mnostwo filmati, ale nie ma zajec "o bzdetach". Program jest zrealizowany, slownictwa mnostwo, cwiczen z gramatyki tez.

Polecam Universitalis:)
italianissima, zalogowałaś się tylko po to aby knuć i psuć opinię? Skoro nie jesteś czegoś pewna to po cholerę wypisujesz bzdury. Zazdrość przez Ciebie przemawia, w konkurencji pracujesz czy ki diabeł??
Margo, spokojnie... ja bym tego tak szybko nie oceniala, moze rzeczywiscie powinno sie ostrzec potencjalnych klientow, zreszta italianissima nie jest pewna, czy to prawda i dwukrotnie to podkreslila :)
Gosiu, podkreślała i owszem.
Dam Ci taki przykład. Masz narzeczonego, kochacie się , planujecie przyszłość itd..itp..
no i życzliwa donosi Ci że on ma inną , że inni tak mówią, że go widzieli ...no ale ona pewna nie jest ale woli Cię ostrzec....
powinna wszczynać alarm skoro nie jest pewna czy nie?
ja uważam że to co zrobiła italianissima to pomówienia, za pomówienia się odpowiada.
Nie wolno nam rzucać oskarżeń jeśli nie jest się na 100% pewnym .
Witam, ponieważ moim celem było jedynie ostrzeżenie i działałam w dobrej woli - do czego też powinny służyć tego typu fora, tymczasem najwyraźniej zostałam źle zrozumiana, zgłosiłam swój post do usunięcia. Pozdrawiam.
Ja w Istituto Italiano di Cultura di Varsavia mogę polecić tylko jednego lektora - Pietro Larceri. Jeden semestr chodziłam kiedys do Polki - kompletna porażka. Zresztą styl nauczania Pietra też nie każdemu może pasować, zajęcia prowadzi bardzo 'po włosku' - na luzie, praktycznie samo gadanie, zagadnienia z gramatyki robione w sposób jedna lekcja jedno zagadnienie i już do niego nie wracamy, gadanie i jeszcze raz gadanie. Pisanie praktycznie nigdy, moze jakiś tam list przećwiczy. Prawie nigdy nie zadaje prac domowych, chyba, że sie o nie poprosi. Sprawdzianów nie robi nigdy. Ogólnie wszystko można z nim uzgodnić, mowi się 'zróbmy dziś condizionale', to robimy. Poza tym jest strasznie sympatyczny i okropna gaduła. Ah, no i nie zna polskiego (parę słow tak, ale na lekcjach od począku mówi po włosku).
Uznałam, że opiszę moje doświadczenia, bo ja już zakończyłam naukę włoskiego i to Pietro Larceri był jedynym moim nauczycielem (poza tym, że sporo pracowałam sama). Moim zdaniem jak się zapisywać do IIC do właśnie do niego. Tzn z Włochów jest też tam Luca Galvani, ale nigdy nie byłam na jego lekcjach. Odradzam uczące tam Polki ;)
Szanowni Państwo,

w Centrum Językowym Universitalis uczą się studenci Italianistyki, także byli studenci, którzy obronili już licencjat lub pracę magisterską, ponieważ mają możliwość uczęszczania na kursy języka włoskiego na wysokim poziomie.
Jest nieprawdą, że uczą w szkole studentów Italianistyki osoby pracujące w Katedrze Italianistyki UW.
Prowadziłam zajęcia w Katedrze Italianistyki przez 8 lat, natomiast od 1.10.2010 uczę tylko i wyłącznie w Centrum Językowym Universitalis, którego jestem właścicielką.
Bardzo proszę Panią o pseudonimie Italianissima o zaprzestanie rozpowszechniania nieprawdziwych wiadomości, ponieważ jest to naruszenie dóbr osobistych.

Anna Skarzyńska
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę