proszę

Temat przeniesiony do archwium.
Bardzo bym chciała wiedzieć jak jest we włoszech:
- czy szkoły są tak samo jak w polsce, ze
6 lat -zerówka
7 lat-13 lat - szkoła podstawowa
13-16 lat - gimnazjum itd.?
- czy we włoszech chłopacy też muszą iść na rok do wojska?
- czy pełnoletniość jest po ukończeniu osiemnastu lat?
- w jakim wieku można wziąść ślub?
- w jakim wieku można wyrobić sobie prawo jazdy
- czy jest coś dozwolone przed pełnoletnością co w polsce można (z)robić dopiero po osiemnastce?
- czy jest coś dozwolone po ukończeniu lat pełnoletności, co w polsce jest dozwolone przed osiemnastką?

Jeśli ktoś zna odpowiedzi na te pytania to bardzo proszę.
Ja wiem tylko, z tego co wyczytałam w jakiejś książce że do szkoły idzie się w wieku sześciu lat, trwa to 5 lat, potem idzie się chyba do czegoś takiego jak nasze gimnazjum no a potem jest liceum (bodajże pięcioletnie). Po ukończeniu liceum można iść na studia ( 4 lub 5 lat), po których otrzymuje się tytuł doktora. Mogłam się w paru rzeczach pomylić bo dawno o tym czytałam. A pełnoletność to pewnie też jest tak jak u nas, od 18 lat. Pozdrawiam !
bardzo Ci dziękuję, ze chociaż troche się dowiedziałam ;) Jestem Ci bardzo wdzięczna :)

Ale wciąż nie wiem innych żeczy :( Czy ktoś może jest poinformowany o tym jakie odpowiedzi powinny być na moje powyższe pytania?
Bardzo proszę napiszcie.
Zaczyna sie wlasciwie od przedszkola w wieku 3 lat. Nie jest wprawdzie obowiazkowe ale nie znam dziecka ktòre by nie chodzilo. Potem 5 lat Scuola Elementare, 3 lata Scuola Media, a potem to co kto chce, Liceo (5) albo Istituto Professionale (?). Studia tylko teoretycznie trwaja 4-5 lat. Malo kto je konczy w terminie, moze dlatego ze nie ma tylko 2 podejsc + komisyjne jak u nas, ale mozesz podchodzic i 10 razy. Najwazniejsze ze placisz.
Od 2005 wojsko jest tylko zawodowe. Nie bedzie wiec juz obowiazkowej sluzby wojskowej.
Pelnoletnosc w wieku 18 lat.
Molto Grazie :D
dziecko będące w 5 klasie polskiej podstawówki- do jakiej szkoły i klasy pójdzie we Włoszech?czy to jeszcze s. elementare? jakie mają w tym czasie przedmioty i jaki zakres materiału? może za dużo chcę ;-) ale może ktoś się orientuje?może chociaż podpowiedź gdzie tego szukać?Bardzo proszę...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Kultura i obyczaje

»

Pomoc językowa