Czy ktos to wie?

Temat przeniesiony do archwium.
Mam do Was takie pytanie: czy ktos z Was wie, jak to jest z wydawaniem paszportow za granica? Niedlugo mi sie konczy, a nie moge wrocic teraz do Polski. Czy mozna to zalatwic w placowce we Wloszech? (wiem, ze we Francji to jest mozliwe) Jesli ktos zna szczegoly, to prosze o odpowiedz!
Wiem, ze w Rzymie zalatwia to ambasada Polski na Parioli, Via Rubens, 20 ale drogo biora, nie wiem czy moglabys to zrobic w konsulacie w innym miescie wloskim. Ja najpierw wypelnilam wniosek a potem jak sie dowiedzialam ze wyniosloby mnie to okolo 180,00 euro to pojechalam do Polski, wydawali tez paszporty w trybie przyspieszonym, ale nie wiem na jakich warunkach i cenach, po prostu najlepiej zadzwon i sie zapytaj
tel: 06.362[tel]tel do ambasady
tel: 06.362[tel]tel. do konsulatu
Tylko musisz uzbroic sie w cierpliwosc bo dodzwonic sie jest trudno, a jezeli chodzi o zalatwienie czegokolwiek to tak samo...zamiast ulatwic rodakom zycie na obczyznie to tylko je utrudniaja, a za byle co placi sie slone pieniadze....bez komentazy a moze wprost przeciwnie skomentujemy? Rzucam wiec temat jestescie zadolwoleni z uslug polskiej placowki dyplpmatycznej w Rzymie???
kokosza Nell, jesli mieszkasz w mediolanie na pewno jest tam konsulat polski, jesli nie ambasada.. Nie musisz chyba zatem jechac do Rzymu. Apropo uslug w ambasadzie polskiej to moj chlopak wyrabial sobie tam wizena rok, aby wyjechac do Polski w 2003 roku w lipcu. Specjalnie jechal do Rzymu z Florencji, bo we Florencji nie ma tam nawet konsulatu, a niejaka pani Ewa wyrobila mu te wize wazna od wrzesnia 2003 do lipca 2003...Niestety zorientowal sie dopiero we Florencji, zadzwonil do ambasady, a oni powiedzieli mu ze moga mu wyslac kuriera i mu poprawia.. On sie zgodzil ale uprzedzil ze za tydzien wyjezdza i mu juz bilet na samolot a pani Ewa na to, ze nie ma problemu, kurier zdazy mu zwrocic paszport przed wyjazdem.. Tyle ze kurier nie zdazyl, wiec moj chlopak musial znowu przejechac sie do Rzymu i odebrac paszport osobiscie.. Tyle na temat uslug ambasady Polskiej przy via Rubens 20
Super, dzieki.Wiem, ze jest konsulat w Mediolanie i mam nawet wspomnienia z tym miejscem.:/ Ale musze najpierw zalatwic sobie zameldowanie w Polsce, a to chyba moga zrobic moi rodzice beze mnie .Tak przynajmniej czytalam.Wtedy nie musialabym wyjezdzac...
Nie musisz sie niczym martwic. Zalatwienie (odnowienie ) paszportu w Mediolanie jest mozliwe, a nawet bardzo proste. Ja to robilam w zeszlym roku i obylo sie bez problemow. Musisz tylko do nich zadzwonic, by Ci powiedzieli jakie dokumenty masz dostarczyc. Mam numer i jesli Ci bedzie potrzebny to Ci go dam (teraz musze wyjsc z domu). Ja to zrobilam migiem, raz dostarczylam dokumenty, a za drugim razem je odebralam.
Dziekuje za wszystkie informacje!!! :)
KONSULAT GENERALNY R.P. W MEDIOLANIE
CORSO VERCELLI 56 - 20145 MILANO
TEL (0-039) 02.48018978, 02.48019084, 02.48019312
FAX (0-039) 02.48020345
E-MAIL [email]

BIURO HANDLOWE przy Konsulacie RP w Mediolanie:
VIA CAPECELATRO 53/4 - 20148 MILANO
TEL (0-039) 02.48713164, 48194975
FAX (0-039) 02.405303
Konsul ds. handlowych: EWA DOLINSKA, Monika Zagajska

To ściagniete z intern. info, ciesze sie ze mogę Ci pomóc, poprzednio Ty pomogłaś mi w tłumaczeniu, dzięki serdeczne
A jakie dokumenty Ty musialas dostarczyc? Ostatnio przeczytalam, ze czeka sie dwa, trzy miesiace na nowy paszport,bo drukuja je w Polsce. Dlatego zastanawialam sie, czy nie bede musiala wyjechac. Jak to mozliwe, ze dostalas od razu? :0
I jeszcze jedno: jakie dokumenty sa wymagane przy wyrabianiu karty pobytu? Czytalam, ze takowa niedawno wyrabialas. Czy zeby podjac prace musze juz miec te karte, czy najpierw lepiej miec pozwolenie na prace i pozniej wyrobic karte pobytu? Ja bylam na policji juz milion razy i za kazdym razem mowili mi cos zupelnie innego.Dlatego pytam, visto, che tu lo sai gia'! :) Dziekuje za wszelkie informacje!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa