Tak, to rzeczywiscie wazne gdzie szukasz..Ze stron ogolnych polecam: www.affittostudenti.it
www.secondamano.it
http://annunci.tiscali.it
www.libero.it
Toskania:
www.lalocandina.it
www.lapulce.it
Ja osobiscie ogladalam dwa mieszkanka z internetu we Florencji i nie byly to przekrety. Zawsze chodzilam sama i tez nie spotkalo mnie nic dziwnego. Jedyne na co musisz uwazac to agencje i tzw, banche dati.
W przypadku agencji, wiedz, ze jesli znalazlas mieszkanko, ktore kosztuje 600 euro, decydujac sie na nie, musisz na poczatek wylozyc 2400 ( dwie miesieczne kaucje, biezacy miesiac i prowizja agencji o wartosci miesiecznego wynajmu)...
Do banca dati, np. casa veloce, musisz sie zapisac. Kosztuje to chyba okolo 100 euro i wowczas udostepniane Ci sa numery do wlascicieli mieszkan. UWAZAJCIE NA CASA VELOCE. Czesto te ogloszenia ktore Was interesowaly sa nieaktualne, albo falszywe, np. nikt pod danym numerem nie chcial wynajac mieszkania, albo telefon podany przy ogloszeniu to telefon do agencji nieruchomosci, itp.
Ja osobiscie znalazlam mieszkanko w centrum dzieki.... kafejkom internetowym! Polecam je wiec, jak rowniez cts (tez powinna tam byc tablica informacyjna z ogloszeniami), i oczywiscie uniwersytet (najlepiej byloby przejsc z wydzialu do wydzialu w poszukiwaniu ogloszen).
Polecam tez szukanie z internetu, ale zwracajcie uwage czy mieszkanie jest proponowane przez wlasciciela czy przez agencje, bo najwieksze przekrety sa wlasnie z ich strony! Pozdr.