Ktory region Wloch warto zobaczyc i dlaczego?

Temat przeniesiony do archwium.
Zblizaja sie wakacje, dlatego mysle ze dobrym pomyslem byloby rozpoczecie nowego watku - TURYSTYCZNEGO
Waszym zdaniem: ktory region Wloch warto zobaczyc przede wszystkim i dlaczego? Napiszcie o ciekawych miejscach, chociazby najmniejszych... to przeciez urok tego kraju, ze gdzie sie nie ruszysz tam znajdziesz cos ciekawego i pieknego... Pomozmy odkryc te miejsca...
Zapraszam do dyskusji:)
ja proponuje zrobic rajd po wszystkich regionach bo kazdy jest cudowny:) ale glownie to polecam Veneto(Venezia, Varona, Padova, Treviso, Oderzo), Lombardie (Lago di Garda, Milano, Pavia, Mantova), Toscanie (Firenze, Pisa, Siena, Lucca, Arezzo, Umbrie (Lago Trasimeno, Perugia, Gubbio, Orvieto, Assisi, "Monte Rufeno"), Calabrie (Sila, Rocca Imperiale, Oriolo, Parco Nazionale del Pollino, wspanialy klimat wiosek i miasteczek) i Puglie (Grotte Castellana, Castel del Monte, Alberobello, Martina Franca i okolice, Matera, Locorotondo, Lecce ) -w prawdzie goraco, ale zaloze sie ze nikt nie bedzie zalowac, no i oczywiscie Sicilia (Siracusa, Taormina) z krajobrazowych to jeszcze 5terre, Costiera Amalfitana, i cala masa innych. Kto jeszcze nie byl w ktoryms z tych miejsc to baaardzo polecam:)
piekną Wenecję...
Sycylie..........:)
Bardzo fajny temat. Tylko nie wiem, czy uzyskasz odpowiedz na swoje pytanie :D
Każdy region ma swoje ciekawe miejsca, i wszystko warto zobaczyc!
Osobiscie proponowałabym zdac sie na losowanie :))
Nie jestem zwoleniczką wyjazdów zorganizowanych z przewodnikem, hotelem, posiłkami o ustalonej porze. Zawsze jeżdże z namiotem, bo lubie sama decydowac gdzie sie zatrzymac i co zobaczyc.
Ostatnio byłam nad jeziorem Trasimeno - świetne miejsce wypadowe do zwiedzania Umbrii i Toskanii. Zwiedzając te najsłynniejsze miejsca (z Pascala;) czesto zahaczamy o małe wioski i miasteczka, albo po prostu zatrzymujemy sie ot tak, bo cos przykuło nasza uwagę. Jest mnóstwo ciekawostek nie opisanych w przewodnikach. Czasem w jakiejs wiosce mozna znaleźc całkiem przypadkiem najstarszą poczte w Europie, albo chociażby w miescie rodzinnym Perugina (Citta della Pieve) najwęższą uliczke we Włoszech (Vicolo Baciadonne:))
Lubie sobie połazic po podmiejskich targach, popodsłuchiwac ludzi, poobserwować turystów - po prostu pogapic sie na codzienne zycie. Wtedy zapamietuje nie tylko słynne koscioły i obrazy, ale przede wszystkim klimat. Robie też mnóstwo zdjęc, ale takich nietypowych. Ostatnio moim hobby stało sie np. fotografowanie róznych ciekawych... drzwi.
Oprócz pocztówek zbieram też bilety, kwitki z kawiarni, jakies gołębie piórko, szyszke pinii... I gdy wracam do Polski i układam sobie te wszystkie "pamiątki"- uwierz -kazde miejsce wydaje sie najpiekniejsze :)

Ech! Ale mi sie zachciało wakacji!!
Pozdrawiam serdecznie i zycze wspaniałych wakacyjnych wspomnień
Fiorellina

P.S. W tym roku wybieram sie w okolice Neapolu - moze ktos dorzuci cos ciekawego?
Dzieki, dokladnie o to mi chodzilo! Nazwy miast niewiele nam powiedza, dodajcie cos wiecej od siebie, co was urzeklo, co zapadlo szczegolnie w pamiec?

Podobnie jak Ty mam cala kolekcje takich dziwnych "pamiatek" i zdjecia, zdjecia, zdjecia... zeby chociaz w czesci uchwycic i zatrzymac ten niepowtarzalny klimat malenkich wloskich miasteczek, uliczek, fontann, zamkow, gor, parkow... oj dlugo by wymieniac...
Wzajemnie zycze udanych, slonecznych wakacji!
www.cinqueterre.prv.pl - moje fotki z zeszłego roku ;-)..
No BARDZO ladnie... Czy dobrze rozumiem ze strona jest otwarta i mozna na niej umiescic swoje zdjecia z tych okolic?
Simarik, mnie zauroczylo San Marino....waziutkie krete uliczki, turysci, ktorzy doskonale wkomponowuja sie w tlo.....jeszcze kiedys wroce do san marino- tobie rowniez polecam:)
pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa