jak dobrze umieliscie włoski zanim podjeliscie stu

Temat przeniesiony do archwium.
studia we włoszech? jak długo przebywaliscie we włoszech czy moze jakies kursy?i jak wam potem szło na wykładach rozumieliscie wszystko?jak zdawalisccie egzaminy?
Jak wyjechalam do Rzymu umialam dosc malo. Przed wyjazdem mialam prywatne lekcje ze studentka filologii klasycznej (spec.wloska). Swietnie uczyla, ale wyszlo nam tylko 3 - 4 miesiace lekcji, choc calkiem czestych.
We Wloszech nauka szla mi fatalnie. Na poczatku godzine zajmowalo mi zrozumienie poltorej strony druku formatu A4... ale potem bylo coraz lepiej. Cale szczescie profesorzy (choc nie wszyscy) byli dosyc wyrozumiali, ale ja bylam na wymianie erasmus, wiec nie wiem czy odnosi sie to rowniez do obcokrajowcow podejmujacych studia we Wloszech.
Ja mialam to szczescie ze mialam wielu znajomych pochodzenia wloskiego, ktorzy niestety kiepsko rozumieli po angielsku:)))
Kappala1 mam do Ciebie pytanie, jakie byly pierwsze wrazenia, czy bylo Ci trudno ( czy to prawda ze trzeba sobie samemu znalezc mieszkanie) na Erazmusie we Wloszech. Tez bede chciala wyjechac, dlatego tez pytam, jak sie tam czulas. Z gory dziekuje za odpowiedz:)
Pewnie, ze jest troche trudno, bo to nowe otoczenie, obcy jezyk, brak znajomych. Ale pobyt we Wloszech jako student Erasmus wspominam bardzo milo i polecam. Ja bylam w Rzymie i jest to niezapomniany okres w mioim zyciu. Co do mieszkania na poczatku bardzo sie denerwowalam bo wszystko juz bylo zalatwione a o zakwaterowaniu nikt nic nie wiedzial. Dopiero na poczatku sierpnia (a mialam jechac pod koniec wrzesnia) dostalam list ze wszystkimi informacjami dotyczacymi mieszkania. Mysle, ze najwiekszy problem stanowi koszt wynajmu (ja placilam wowczas 625000 lirow czyli jakies 300 euro). Jesli nie jest to dla Ciebie przeszkoda nie ma sie nad czym zastanawiac.. Jedz!
Jesli jestes z Warszawy idz do Palacy Kazimierzowskiego na terenie campusu UW do biura Erasmusa. Maja tam ankiety dotyczace pobytu i studiow we Wloszech wypelnione przez bylych studentow Erasmus. Jest tam tez moja - Rzym 2000/2001 - napisalam tam wszystko.
Do jakiego miasta mialabys jechac?

»

Pomoc językowa