au-pair

Temat przeniesiony do archwium.
heej! słuchajcie wybieram sie do włoch jako aupair! jednak mam pewne wątpliwosci zwłaszcza kiedy czytam umowę na ten wyjazd. z umowy tej wynika bowiem, że wszystko zalezy od tego do jakiej rodziny trafię, a za 800zl (opłata za program) nie mam nawet wyboru rodziny, ponieważ jest to program wakacyjny, więc muszę zgaodzić sie na pierwszą rodzinę którą mi zaproponują.
W ogóle cała ta umowa jest dość enigmatyczna nie ma tam żadnego zabezpieczenia dla mnie jako klienta. dowiedziałam się ze jesli rodzina goszcząca nagle zrezygnuje, po zakupie przeze mnie biletów, tuż przed moim wyjazdem (wiadomo wszystko się może zdarzyć) to po porostu kaska wydana na bilety stanowi mój koszt i nikt mi tego nie zwróci - suuuuuuuuuuuper! niezły koszt jak dla mnie! bardzo chciałabym jechać. chodzi zwłaszcza o język - zdobycie doświadczenia w mówieniu ale naprawde się waham. może ktoś z was był au-pair i podpisywał podobną umowę. jak wyglądają takie umowy w innych biurach, czy też są tak bardzo ogólnikowe? i jak rzeczywuście wygląda praca au-pair. proszę o pomoc bo naprawdę jestem w rozterce. może ktoś zna inną możliwość nauki włoskiego we włoszech w czasie wakacji za niezbyt wysokie pieniądze;) ciao!
HEJ!
Przez jakie biuro to złatwiasz? Ja byłam Au Pair w zeszłe wakacje, załatwiłam przez MAPS . Umowa też nie była jakoś specjalnie dokładna. Tak jak sama pisałaś prawie wszytsko zależy od rodziny, na którą trafisz.Myśle, że tym nie powinnaś sie przejmować, bo rodzina zanim zdecyduja się kogo wybrac, to jakiś czas przed tym to analizuje i jezeli Ty się zgadzasz, to oni Ci już nie odmówią. A poza tym, oni też płacą za to
( 100 eur za miesiąc Twojego pobytu u nich- przynajmniej moi tyle płacili).
Ja w tym roku też sie wybieram, do tej samej rodzinki tyle, ze nie ponosze żadnych kodztów- załatwiam sobie to bezpośrednio z nimi. A Ty wogóle masz juz jakąś zainteresowaną Tobą rodzinę??
hej dzięki wielkie dzięki za odpowiedź, bardzo się cieszę że dałaś znać. Włśnie załatwiam ten wyjazd prze MAPS. nie mam żadnej konkretnej rodziny - to należy do biura:). Z tego co piszesz podobało Ci się skoro jedziesz drugi raz. a możesz dokładnie powiedzieć gdzie byłaś, jak było, co robiłaś, do jakiej rodziny trafiłaś, jakie są dzieciaki no i wogóle. ja własnie mam wysłać umowę. bardzo chce jechać nie mam doświadczenia w mówieniu w jezyku włoskim tzn. tylko takie: kiedy człowiek uczy się języka, czyli mówienie po włosku wśród polaków. napisz proszę na jakim poziomie Ty znałaś język. papa i pozdrowienia ze słonecznej łodzi!
Hej!
Sokoro załatwisz przez MAPS to nie musisz sie martwic, że nie wywiążą się z umowy.
Moja rada- pewno wiesz , ze na wakacje jest czasami ciężko o rodzinke, więc bierz pierwsza rodzinke która Ci się nartafi ( no, chyba że będzie kompletnie nie w Twoim guście, to widoma sprawa, ze się nie decydujesz). Ja zdecydowałam się od razu na pierwszą rodzinke- wszystko mi odpowiadało, a poza tym bałam się, że może nie być innej chętnej rodzinki.
Ja miłam super rodzinke- młodzi ludzi, jeno dziecko- dziewczyna 1,5 roczku.Byłam w Toskani, Castiglione della Pescaia, okolice Grostto.
Do moich obowiazków należało zajmowac się mała- nic poza tym, nigdy nie miałam takiej sytuacji, żeby oni kazli mi coś posprzatc albo cokoliwek innego ,z mała nie zwiazanego zrobić. Oni mieli bar na plaży wiec tam często przebywłam z małą. Rodzinka była bardzo dobra.............nawet płacili mi wiecej niż w umowie:-) Przywiązałam się do nich, wyjazd stamtąd był bardzo smutny.
Jeżeli chodzi o włoski, to nie biegła w tym języku:-) Miałam na univerku 1,5 roku włoski, ale i tak za brdzi go nie umiłam. Przez pierwszy tydzień pobytyu tam gadałam w większości po angielsku, a potem już po włosku i tak zostało. taki wyjaz pod względem języka dale 100 razy wiecej niż 1,5 roku nauki tutaj!!
Tak jak wspominałam w tym roku wybieram się w to sami miejsce. Jade tam sam. Może mogłabyś zapytać w biurze, czy mogli by szukac rodzinki w tych rejonach?? byłoby miło
Pozdrawiam
Gdybyś chciała jeszcze o coś zpytac to możemy na GG pogadać, mój nr:4007261

« 

Pomoc językowa