Samochod w Italii

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc,
Mam kilka pytani do osob, ktore orientuja sie i/badz badz mialy doswiadczenia z ubezpieczeniami na samochod we Wloszech itp.:

1. Czy jest jakis maksymalny czas poruszania sie samochdem w Italii z polskim (starym) prawem jazdy?
2. Czy mozna poruszac sie samochodem na polskich numerach bez ograniczen czasowych?
3. Czy obowiazuje jeszcze zielona karta?
4. Czy znacie jakies wloskie firmy ubezpieczeniowe oferujace w miare dostepne ceny?

Jezeli macie jeszcze jakies uwagi do w/w tematu, bede wdzieczne za rady.
Dzieki z gory za pomoc.
Pozdrawiam.
od kiedy jesteśmy w unii nie potrzebujemy za granica zielonej karty, mozesz jeździć tak długo jak masz ważne OC. najlepiej zadzwoń do twojej firmy ubezp. (polskiej!) i dowiedz się szczegółow. we włoszech ubezp. są kur....o drogie, mój znajomy kombinował nawet jakby ubezpieczyć auto i motocykl w PL:)
Dzieki za odpowiedz.
Nie znam jeszcze wszystkich odpowiedzi, a juz mam kolejne pytania:
- ile kosztuje "passaggio di proprietà"?
- jakie inne koszty ponosi kupujacy od os.prywatnej?

Pozdrawiam.
Stellina,czy ty chcesz nim jezdzic po wloszech-czy sciagna do Polski,bo jesli tak to chyba bardziej oplaca ci sie kupic na twoj adres w Polsce,w sposob w jaki nie placisz Passagio di proprieta-ktore kiedys pamietam kosztowalo ok 600.000 lirow-teraz nie wiem dokladnie ale cos pewnie kolo tego-a za to rejestrujesz auto w Polsce i tam zakladasz wszystkie niezbedne dokumety-a wlasciciel oddaje tablice rejestracyjne i wyrejestrowuje auto we wloszech-tak zeby nie placic zadnych oplat drogowych-ale nie wiem jak jest obecnie z akcyza na granicy-wiem ze byla to dosc droga oplata-dowiedz sie wszytkich mozliwosci-najlepiej w Polsce-a jesli mieszkasz we Wloszech to oplaty -hmmmmmm passagio di proprieta' i chyba nic wiecej-
bylo takie prawo,ze osoba nie bedaca rezydentem we Wloszech ogla jezdzic na polskim Prawie Jazdy rok czasu po czym musiala zdawac prawko tutaj i uzyskac wloskie.Tak jak zreszta jest w Polsce.
Tak wiec kto ma dokumenty na prace rok moze jezdzic na polskim prawku -co do ograniczen w czasie to napewno nie ma-wazne jest by milo wszystkie dokumenty i oplaty drogowe ok
zielona karta obowiazuje jak najbardziej-kiedys trzeba bylo o nia prosic.teraz we wloskich ubezpieczalniach jest bezposrednio wlaczana do polisy
co do ostatniego to slyszalam ze najtansze sa te ktore oferuja swoje uslugi na telefon -ale osobiscie nie mam zaufania-wysokosc ubezpieczenia zalezy od jakosci auta-koni mechanicznych,pojemnosci silnika i roku produkcji czyli wartosci auta-napewno nowe ubezpieczenie jest bardzo drogie-ja za stare auto jakie kupilam(12 lat)Ford Fiesta-place ok 530 euro co szesc miesiecy.------pomysl ze auto mnie kosztowalo 1000 euro---smail--ale nowe ubezpieczenie startujace z 14 poziomu-tak mniej wiecej kosztuje-ubezpieczone w Nannipieri assicurazioni--
Czesc Dori, wielkie dzieki za odpowiedz.
Tak sie dopytuje poniewaz nie moge sie zdecydowac co mam wybrac.
Jezeli chodzi o dokumenty to wszystko ok. Mam carte d'identità od niedawna, tak wiec i residenze.
Mam dwie mozliwosci (i nie za bardzo wiem co lepiej wybrac).
1. Samochod wloski(stary WV), ktory czeka, az zalatwie wszystkie documenty. Znalazlam firme ubezpieczniowa oferujaca w miare dostepna cene, (biorac pod uwage, ze to moje pierwsze wloskie ubezpieczenie) - 490 Euro za 6 mies. Pozniej passaggio di proprietà - ok. 300 euro i bollo ok. 150 euro.
2. Lub przywiezc sobie samochod z Polski. To znaczy sprzedzac polski stary, kupic nowszy zalatwic 1500 dokumentow i przyjechac nim do Wloch.
Bede w Polsce pod koniec lipca i tylko tydzien, boje sie, ze nie wszystko mi sie uda zalatwic w tak krotkim tempie.
Co mam zrobic???
Dzieki i pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa