karta bankomatowa

Temat przeniesiony do archwium.
hej wszystkim!Czy ktos moze mi powiedziec jaka karte bankomatowa lepiej zabrac do Wloch:master card(maestro)czy "vize"?
nie ma znaczenia, za to z kazdej policza Ci takie oplaty manipulacyjne, ze szok
Nie kazdy bank liczy sobie wysokie oplaty operacyjne, przykladem moze byc CITIBANK ktory pobiera tylko 4zl niezaleznie od kwoty, natomiast inne banki zazwyczej 3% przy jeszcze minimalnej stawce ktora nie raz wynosi min 9zl.
Albo konto inteligo, pobieraja tylko 2% sumy, min. 7, 50 a prowadzenie rachunku jest gratis. Apropos kart: UWAGA!!! Wczoraj moj chlopak dostal telegram ze jego karta zostala sklonowana i ktos w Paryzu wyjal z jego konta 300 euro!! Nie wiem jak, dowiadywalam sie juz ze mozliwe jest tez sklonowanie kart zagranicznych, wiec uwazajcie!
ja bym polecala wise, tylko dlatego, bo pamietam ze ambasada wloska nie akceptowala do wizy karty maestro i mastercard, ale teraz w sumie to juz chyba niewazne:)
slyszalam od znajomych co czesto podrozuja, ze z karty visa przeliczaja najpierw na dolary i dopiero na euro co wychodzi drogo, a z maestro na euro od razu. Trzeba by sprawdzic jednak moze w banku te informacje
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Kultura i obyczaje