Szukam kontaktów z ludźmi z Bologni

Temat przeniesiony do archwium.
31-40 z 40
| następna
Dni targowe w kazdym wloskim miescie moga byc rozne.Np.w Bolonii tzw.mercato (przy via Indipendenza)odbywa sie w piatki i soboty(najlepiej pojsc w godzinach przedpoludniowych,wtedy jest wiekszy wybor)
W Neapolu mercato jest bodajze w niedziele..ale najlepiej po przyjezdzie do jakiegos wloskiego miasta zapytac jakiegos tubylca(najlepiej kobiete)uzywajac czarodziejslkiego slowa"mercato",wtedy ma sie 100 procent pewnosci :)
Niedawno otworzono dzial polskojezyczny w bibliotece"Sala Borsa"na Piazza Maggiore...do tej biblioteki zapisac sie moze kazdy....istnieje tez mozliwosc wypozyczania tam plyt cd z piosenkami,oraz dvd (ale to juz nie w jezyku polskim)
Istnieje tez stricte polska biblioteka...ale troszeczke za miastem,wiec trzeba sie specjalnie fatygowac.Jak do niej dotrzec?Najlepiej po mszy polskiej dolapac prowadzace te msze Polki...one najlepiej wiedza :)

Nie chce podawac blednych informacji,ale wydaje mi sie,ze Konsulat Honorowy na Via Santo Stefano rowniez ma swoj dzial biblioteczny(dawno tam nie bylam,ale z tego co pamietam mozna tam bylo znalezc kilka pozycji historycznych np.o Katyniu,Orletach Lwowskich itp...natomiast reszta ksiazek to byly same starocie..)
Gregorio i Bruna dziękuję Wam bardzo za udzielone informacje. Mam do Was jeszcze jedno pytanie, mianowicie czy wiecie coś na temat sprzedaży hurtowej. U nas w Polsce z hurtowej sprzedaży słynie Tuszyn, Głuchów k. Łodzi-tam odbywają się jedne z największych targów odzieżą, a czy we Włoszech podobne targi istnieją? Jeśli tak to kiedy i w jakich miastach.
Z góry dziękuję Aga
Mysle ze korzystne ceny sa na zwyklych targach. Tu jakoze ciagle zmienia sie moda i dlugo trwa sezon letni mozna kupic rzeczy oryginalne z wyprzedazy. Owe targi sa rowniez ostoja korzystnego zakupu. Mysle ze im wieksze miasto tym tendencja do zroznicowania cen wieksza, co znaczy ze mozna wiecej zarobic jesli sie ma szczescie. Mysle ze nalezy unikac miejscowosci nadmorskich bo tam raczej korzystnych ofert nie ma a targi sa przepelnione glownie pamiatkami dla turystow. Ja wiecej nic nie wiem. :)
Pozdrowienia
Aga,tym momencie nie umiem Ci udzielic zadnych konkretnych informacji..ale popytam(z tym ze to moze troche potrwac)
Zostwiam tu moj adres mailowy:
[email]
Pozdrawiam :)
Do Bolonii przyjeżdżam 6września,do tego czasu będzie fajnie porozmawiać na [gg] .Ciekawa jestem tego miasta i ludzi...wiem na początku są wielkie marzenia...a później rozczarowanie szarą rzeczywistością,ale ja wolę wierzyć,że wszystko ułóży się pomyślnie...
wyjezdzam na targi eima w Bolonii--poszukuję tlumacza na 17-11-2006
Jestem od niedawna w Boloni jako au-pair....i z tej okazji szukam jakiejs kolezanki...milo byloby czasem pogadac wyjsc gdzies na zakupy. Jezeli ktos bylby zainteresowany to prosze o kontakt na maila(mam dostep do netu co drugi dzien) pozdrawiam i licze na odpowiedz;)
justyna to podaj maila;)albo napisz jak masz ochote gdzies wyjsc [email]
w ogole jak ktos sie nudzi to chetnie sie spotkam;)
Witam, mam podobny problem tyle,że w tym roku.Znalazłes tłumacza na targi EIMA . Prosze o pomoc !
Temat przeniesiony do archwium.
31-40 z 40
| następna