Ubezpieczenie we Wloszech

Temat przeniesiony do archwium.
Hej mam pytanie jakie mam kupic ubezpieczenie zeby moc we Wloszech w razie choroby skorzystac z porady lekarskiej.We Wloszech bede 4 miesiace
A jestes ubezpieczona w polsce? Bo po wejsciu do unii nasze ubezpieczenie pokrywa ewentualne koszty leczenia we wszystkich krajach na zasadach podobnych jak obywatele w danym kraju...trezba tylko jakis swietek z kas chorych.
obecnie pracuje w szpitalu i mam ubezpieczenie.Ale koncze prace koniec sierpnia,i niewiem jeszcze czy bede sie sie rejestrowala w urzedie pracy,bo nie bedzie mnie 4 miesiace a tam nierstety trzeba sie pokazywac co miesiac a to jest w moim przypadku niemozliwe.Slyszalam ze mozna wykupic ubezpieczenie np roczne w PZU??
Sa oczywiscie takie ubezpieczenia...ale trzeba za nie placic. Nie wiem czy w urzedzie zatrudnienia jak sie zarejestrujesz nie mozesz zglosic wyjazdu za granice w poszukiwaniu pracy...dowiedz sie wszystkiego bo po co wyrzucac pieniadze jesli nie bedzie to konieczne.
ok zapytam ,jeszcze jedna sprawa maz ma na stale umowe w pracy i moge byc ubezpieczona na niego??
możesz wykupić ubezpieczenie na czas pobytu we włoszech np,w Generali
nie jest drogo,ja tego nie robiłam,jak cos mi dolegało,moja babka załatwiała wszystko,a kiedy musiałam iść do pogotowia-wystarczył paszport
Nie znam sie na tym ale kiedys bylo cos takiego mozliwe jako niepracujaca zona...ale to beda wiedzieli w zakladzie pracy meza...moze ktos z kadr cos podpowie. W razie czego dowiedz sie w urzedzie zatrudnienia czy warto sie zarejestrowac...bo skoro pracowalas i placilas skladki to moze przyslugiwal ci bedzie tez zasilek...dowiedz sie wszystkiego.
hej barbie i ty tutaj:):) dzieki za podpowiedz po niedzieli przejde sie do urzedu pracy
Jak nie bylismy w Unii to warto bylo sie ubezpieczyc ale teraz moze wystarczyc nasze to warto o nie sie postarac.
Radze sie rozejrzec na tej stronce /sa tam nr tel tez/:
http://www.nfz.gov.pl/ue/
Ja przed wyjazdem do Wloch zalatwilam sobie taki swistek, ktory pozwala na korzystanie tam ze swiadczen lekarskich.
pozdrawiam
dzieki wielkie
Temat przeniesiony do archwium.