Co trzeba zrobic zeby otwprzyc swoja dzialalnosc

Temat przeniesiony do archwium.
dzialalnosc gospodarcza.Jakie sa potrzebne papiery jesli ktos wiec prosze o odpowiedz..grazie Angy
Witaj
ja mam juz od czterech lat firme we Wloszech.Jesli masz jakies miejsce zamieszkania we Wloszech gdzie jestes zameldowana to dostaniesz papiery bez zadnego problemu.

Pozdrowienia z Wloch
Adam
hej! mam malutkie pytanko i bylabym wdzieczna za odpowiedz. Ja z moja mama pracujemy we Wloszech obie mamy permesso i chcemy zalozyc nasza dzialalnosc gospodarcza. Czy dlugo sie czeka na licencje i pozwolenia?
ja mam otwarta dzialalnoscod3 lat. trzeba w swoim miejscu zamieszkania isc do CNA sindicato per stranieri,bo oni moga wam wszystko zalatwic,lubdo camera di comercio miesci sie w comunie w kazdym miescie
trzeba rowniez otworzyc partita iva,ale najlepiej wiedza w CNA.powodzenia napiszcie jaka dzialalnosc chcecie otworzyc moze popracujemy razem
Na poczatek chcemy zalozyc cosd malego ale swojego, bo moja mama ma juz dosyuc pracy jako badante. Mianowicie myslimy o zalozeniu grilla na swiezym powietrzu, mamy nawet juz upatrzone miejsce.
Jakis miesiac temu pomoglem koledze zalatwic te wszystkie papiery.Trwalo to wszystko byc moze godzine.
z tego co sie orientuje to samo otwarcie dzialalnosci troche kosztuje, to nie jest jak w Polsce ze placi sie 200zl, slyszlam ze sama IVA kosztuje 3tys euro, ale moze sie myle...
IVA nic nie kosztuje.
A jakie papierki sa potrzebne akt urodzenia,zaswiadczenie o niekaralnosci i inne jade w listopadzie do Polski wiec uzbieralabym co bedzie mi potrzebne ..dziekuje
Jest Ci potrzebny tylko wazny paszport i zameldowanie we Wloszech.
Zycze powodzenia.
Grazie Adamo33
Nie ma za co.
Jesli chodzi o zalozenie jakiejs wlasnej dzialalnosci tutaj we Wloszech to nie spotkalem sie jeszcze z jakimis komplikacjami.Pomimo tego ze jest sie tu obcokrajowcem nie ma sie tutaj jakichs problemow jak np:jako obywatel wlasnego kraju w Polsce.
Adamo33 czy mozesz mi powiedziec gdzie dowiem sie na temat włoskiej emerytury? Jestem Polką pracującą 7 lat we włoszech. Czy po 10 latach i osiągniętym wieku 60? lat będę mogła starać się o emeryturę włoską.
Adam, w jakim mieście pracujesz jeśli mozna spytac? Ja za miesiąc rozpoczynam załatwianie papierów do rozpoczęcia działalności gospodarczej w Bolonii i troche się obawiam, ze każde Comune stosuje rozne praktyki....
przypadkowo wpadlam na ten temat :-) pare tygodni temu szukalam wszelkich mozliwych info, bo wpadl mi pomysl do glowy i wyczytalam, ze generalnie do otwarcia dzialanosci rzeczywiscie nie sa wymagane jakies szczegolne dokumenty i procedura wydaje sie prosta...z jednym wyjatkiem i mysle ,ze to jest przepis ogolnonarodowy...przy dzialalnosci , ktora ma sie wiazac ze sprzedaza albo podawaniem do spozycia napojow i posilkow wymagane jest albo zaswiadczenie ukonczenia odpowiedniego kursu, albo tez zaswiadczenie o zdaniu egzaminu...
szczegoly mozna znalezc:
http://www.fipe.it/fipe/Quesiti-fr/aprire-risto.htm_cvt.htm
@ alicja54
jesli chodzi o sprawy emerytury to niestety nie orientuje sie w ogole jak to wyglada.
@ wierzba_m
ja pracuje w La Spezi,ale wczesniej bylem nad Lago Maggiore i wszystko bylo podobnie.
do emerytury wystarczy ci nawet piec lat !
a bez meldunku nie mozna zalozyc dzialalnosci gospodarczej ,chodzi mi o handel obwozny np??prosze zorientowanych o porade.z gory dzieki:) ,wiem ze jest problem z mieszkaniem .nie majac karty pobytu nawet na czas okreslony .czy po nowym roku bedzie łatwiej??.
wierzba.... jak tam ci poszło z otwarciem działalności w bolonii. ja w kwietiu wyjeżdzam z rodzinką i tez myslalam o czyms swoim... odezwij sie .. prosze... [email]
http://economia.virgilio.it/tasse/regime-contribuenti-iva-povera.html
Temat przeniesiony do archwium.