pozwolenia na pobyt bez pracy???

Temat przeniesiony do archwium.
mam pytanko, czy ktoś wie czy można otrzymać carta di soggiorno jeśli się nie ma pracy??? hmmm chyba nie, ale na wszelki wypadek pytam, bo jak to zgrać że w ciągu kilku dni sie trzeba zgłosić na policję i mieć już umowe o prace? hmm... jeśli ktoś wie to proszę o inf., wiem że jako turysta moge przebywać trzy miesiące tam, ale przeciez i tak w paszpoprcie nie ma pieczątek? więc o co tu chodzi? trochę to skomplikowane....
Maddy, to po prostu jeden z wielu idiotyzmow, jakie tu spotkasz.;) W praktyce wyglada to tak, ze i tak nikt nie wie, kiedy przyjezdzasz do Wloch (jak sama slusznie zauwazylas). Teoretycznie osoba, ktora Cie gosci (jesli przebywasz u kogos) musi pojsc z Toba na komisariat i zglosic fakt Twojego pobytu (w ciagu 48 godzin). W przeciwnym wypadku kara wynosi ponad 300 euro (dla tej osoby czy tez hotelu).:) W kazdym razie praca nie ma tu nic do rzeczy, tu chodzi tylko o to, ze policja chce wiedziec, kto przebywa na terytorium Wloch.
Jesli chodzi o poszukiwanie pracy, to nie potrzebujesz carta di soggiorno, dopiero jak ja znajdziesz, to skladasz wniosek na kwesturze.

Pozdrawiam,
Dee
deelaylah widze ze jestes ok wiec pytanko czy jest szansa znalesc prace i wyjechac z polski z zona i corka?
Maciek, co rozumiesz przez "czy jest szansa"? Jesli chodzi Ci o mozliwosc znalezienia pracy, to zalezy, czego szukasz, a jesli chcesz iwedziec, czy rodzinke mozesz ze soba zabrac, to czemu nie?:)

Pozdrawiam,
Dee
dzięki dee, my juz od jakiegos czasu ciagle studiujemy te przepisy ale ciagle cos mi nie gra, zawsze jest cos niejasne, ale widze ze sobie poradzę. Latwiej było jak jeżdziłam tylko na wakacje, no ale mniejsza:)
w każdym razie dzięki:) niedługo pewnia sama utknę na kwesturze to się podziele wiadomościami:)
Hallo Hallo

No własnie ja tez chcę wyjechac do Itali.
Mam tam gdzie mieszkać itd.
Problem w tym ze chcialabym tam na stale sie zadomowic.
Z tego co wiem po przeczytaniu waszych wpisów moge tam byc tylko 3 miesiace, a co potem. Powrót do Polski i potem znów przyjazd do itali na 3 miesiace i tak w kółko.
No i jeszcze jedno bedąc tam np. 3 miesiace czy mozna legalnie pracowac.
Głównie chodzi mi o te wszystkie dokumenty i co po koleji trzeba robic.
I co z tym Permessi di soggiorno.

Pozdrawiam.
Nie wiem, czy zauwazylas, ale od prawie 2 lat jestesmy w Unii... Nie ma juz potrzeby wracania co 3 miesiace do Polski, bo i po co? Teoretycznie jesli chcesz zamieszkac we Wloszech dluzej niz 3 miesiace (i dotyczy to obywateli WSZYSTKICH krajow UE), musisz wystapic o carte di soggiorno "na pobyt". Musisz tylko wykazac, ze posiadasz dochod nie mniejszy niz tzw. "assegno sociale", czyli na 2006 rok minimum 381, 72 euro miesiecznie.

Pozdrawiam,
Dee
Natomiast jesli chodzi o pobyt zwiazany z podjeciem pracy, to jak juz prace znajdziesz, to musisz wystapic o carte di soggiorno dla osob pracujacych. Zalezy jeszcze, co to za praca i jaki typ umowy... Ten temat byl juz walkowany we wszystkie strony, zajrzyj chociazby na watek "Kwestura - dla wszystkich od Dee".
No a jak to bedzie w takiej sytuacji wygladalo z pobytem

Jade do mojego italiano wiec mam gdzie mieszkać i co jeść. Prawda
wiec jestem utrzymywana w jakis tam sposób.
Sama nie mam dochodów wiec co mam im przedstawić zeby otrzymac ta carte di soggiorno

Czekam na jakieś info. ppaa
Mozesz zapytac w kwesturze, czy istnieje taka mozliwosc, aby twoj italino zlozyl cos w rodzaju deklaracji, ze bierze na siebie obowiazek utrzymywania sie, wowczas to on musialby udokumentowac posiadanie odpowiednich dochodow. Nie wiem tylko, czy cos takiego jest mozliwe.
Z drugiej strony, po kiego grzyba wystepowac o carte di soggiorno, jesli nie chce sie pracowac? Teoretycznie powinnas, ale (jak pisalam juz kiedys w tym watku) przeciez nikt nie wie, kiedy tak naprawde przyjechalas do Wloch, wiec co za problem? No ale jesli koniecznie chcesz, to na pewno musisz miec ubezpieczenie, 4 zdjecia, kopie paszportu/dowodu osobistego, tzw. dichiarazione di ospitalità (wypelniony przez osobe, u ktorej mieszkasz - teoretycznie musi isc na kwesture w ciagu 48 godzin od twojego przyjazdu, wiec wazne jest wpisanie odpowiedniej daty, inaczej zaplaci na dzien dobry 300 euro kary), no i te nieszczesne zrodla dochodu (dokumentacje wykazujaca, ze mozesz sie utrzymac). Taka jest procedura...

Pozdrawiam,
Dee
ja bym powiedziala, ze wymog wystapienia permesso czy o karte di soggiorno nie jest czysto teoretyczny, mam na mysli,ze przepisy wyraznie mowia o obowiazku...prawda jest taka, ze mozna tu mieszkac przez 10 lat i nie miec pozwolenia na pobyt, tylko ....czy to sie oplaca? tzn jesli za jakis czas bedziesz chciala podjac prace to pracodawca bedzie tego od ciebie wymagal, nie mowie juz o ubezpieczeniu zdrowotnym czy innych formalnosciach ktore moglabys chciec zalatwic, np otworzyc konto w banku czy wynajac mieszkanie na twoje nazwisko itd.
ja rozumiem, ze na chwile obecna mozesz liczyc na pelne wsparcie ze strony osoby, do ktorej jedziesz, ale czy nie byloby korzystniej zdobyc pewna niezaleznosc przynajmniej w podstawowym zakresie?

znalazlam taka strone , na ktorej poruszny jest ten temat:

http://metropoli.repubblica.it/dettaglio.jsp?id=40271&v=1&bk=0&c=3
(warto zerknac rowniez na stone, do ktorej link jest cytowany w tekscie)
pzdr:-)
Wszystko zalezy od tego, co dana osoba chce robic we Wloszech, jak dlugo tam siedziec nic nie robiac (czytaj: nie pracujac) i czy ma podstawy do zdobycia karty pobytu. Obywatel UE moze zamieszkac we Wloszech i nic nie robic, bo ma na koncie milion euro, ale w ten sposob moze to udokumentowac, wystarczy wyciag z konta. natomiast jesli dziewczyna sama przyznaje, ze nie ma zadnych dochodow, to szczerze mowiac nie wiem, co ma na kwesturze przedstawic jako zaswiadczenie o posiadaniu wystarczajacych srodkow na utrzymanie. Zasugerowalam oswiadczenie obywatela wloskiego, bo nic innego mi do glowy nie przychodzi, ale nie wiem, czy tak mozna.
hej mam pytanko do CIEBIE mieszkam we włoszech mam rezidenzie ale mam umowe o prace tylko na 6 miesiecy to jest umowa "lavoro subordinato anche stagionale " czy mając taką umowę mogę starac sie o carte di sogiorno? mieszkam z męzem polakiem i on tez ma taką umowę tylko ma ją przedłuzaną? bardzo prosze o pomoc pozdrawiam nr [gg]
Lei, jednej rzeczy nie rozumiem: jak to mozliwe, ze masz zameldowanie (residenze) we Wloszech nie majac permesso/carta di soggiorno?? Przeciez zameldowac mozna sie tylko pokazujac karte pobytu, prawda? A moze to ja jestem niedoinformowana?...
Podobnie rzecz ma sie z Twoja umowa o prace - skoro jest to umowa "di lavoro subordinato" (rowniez stagionale), to przed jej podpisaniem Twoj pracodawca musial zlozyc w Direzione Provinciale di Lavoro wniosek o pozwolenie na zatrudnienie, gdyz ten typ umowy podlega limitom. Jesli rzeczywiscie to zezwolenie dostal i podpisal z Toba umowe, to bez permesso/carta di soggiorno (dokladnie dla obywateli UE nazywa sie to "carta CEE") nie mozesz przeciez legalnie pracowac. Dlatego tez czym predzej bierz umowe i inne potrzebne dokumenty (paszport, 4 zdjecia, ubezpieczenie, codice fiscale... to chyba wszystko) i biegnij na najblizsza kwesture!!

Pozdrawiam serdecznie,
Dee
dzieki za odpis a jakie musze miec ubezpieczenie bo ja nic niewiem a mój szef to niedaje mi zadnych prawie dokumentów.i niewiem nic
I mam jeszcze jedno pytanko czy mając te dokumenty co Ci pisałam(stagionale anche subordinato)mogę wyrobic carte di soggiorno??Dziekuje za odpis pozdrawiam i zycze Ci miłego dnia
Zeby miec zameldowanie to nie jest potrzebna carta di soggiorno. No po prostu pan policjant przychodzi i sprawdza czy jestes w domu gdzie ma zrobic ci residenze (to sa kontrole obowiazkowe, chociaz zalezy od miejsca gdzie mieszkasz). Pozniej jesli chcesz miec dowod wloski to wtedy musisz miec carte di soggiorno bo jak nie to ci nie dadza dowodu.....
Lei, to nie jest kwestia "mozliwosci" wyrobienia karty pobytu, tylko OBOWIAZKU - nie mozesz we Wloszech pracowac (tylko w szczegolnych przypadkach, np. contratto di collaborazione occasionale, mniej niz 3 miesiace) bez carta di soggiorno, i dotyczy to wszystkch obcokrajowcow.
Co do ubezpieczenia, to musisz okazac na kwesturze swoja polise ubezpieczeniowa albo Europejska Karte Zdrowia (lub ewentualnie formularz E111 - oczywiscie wazny); pozniej, majac juz karte pobytu, bedziesz mogla zapisac sie do tutejszej sluzby zdrowia (Servizio Sanitario Nazionale).

Pozdrawiam,
Dee
Do asdfg123:

Mysle, ze znasz wloski, wiec wkleje tu przykladowe procedury meldunkowe ze stron Comune di Lucca oraz di Bologna, z ktorych jasno wynika, ze przy skladaniu wniosku o zameldowanie nalezy okazac permesso/carta di soggiorno:

1) Residenza - Trasferimento nel Comune di cittadini stranieri

Il cittadino straniero che ha trasferito la sua residenza nel territorio comunale da altro comune italiano o dall'estero, deve comunicarlo entro 20 giorni dalla data in cui è avvenuto il trasferimento. La comunicazione deve essere fatta recandosi all'Ufficio Anagrafe. Ogni cittadino maggiorenne può comunicare il trasferimento di residenza per sè, per gli altri componenti la famiglia anagrafica, per le persone sulle quali esercita la patria potestà o la tutela. Deve sapere indicare i dati anagrafici di tutti coloro che trasferiscono la residenza. La comunicazione del cambio di residenza per coloro che entrano a far parte di una convivenza (ospizio, collegio, caserma etc.) deve essere effettuata dal capo-convivenza. Nel caso che le persone che trasferiscono la residenza vadano ad abitare in una unità immobiliare dove è già presente un altro nucleo familiare, è necessaria una firma di conferma di uno dei membri maggiorenni di quest'ultima famiglia.

REQUISITI:
- avere dimora abituale nel Comune;
- trasferimento effettivo presso il nuovo indirizzo.
DOVE RIVOLGERSI
Ufficio Anagrafe, Via S.Paolino n.140 - Tel.0583/442854 - Fax 0583/442855
Nei giorni di: Lunedì, Mercoledì, Venerdì e Sabato dalle 9.00 alle 13.00
Martedì e Giovedì dalle 9.00 alle 17.00
Documentazione da presentare
- passaporto;
- permesso di soggiorno della Questura di Lucca;
- codice fiscale.

Se coniugati, vedovi o divorziati è necessaria la traduzione del certificato di matrimonio, vedovanza o divorzio tradotto in lingua italiana dall'Ambasciata italiana nel paese di provenienza o tradotto dalla loro Ambasciata e vidimato dalla Prefettura di Lucca.
Note
I cittadini stranieri che trasferiscono la loro residenza nel Comune devono riportare la variazione anagrafica sul loro permesso di soggiorno richiedendolo presso gli uffici della Questura.

2) Trasferimento di residenza a Bologna / Cittadini stranieri

DESCRIZIONE
Il cittadino straniero che intende chiedere il trasferimento della residenza - da altro Comune italiano o da Stato straniero - nel Comune di Bologna, deve presentarsi presso un qualsiasi Servizio Anagrafico di Zona.

Nel caso di trasferimento di nuclei familiari la denuncia può essere presentata da un qualsiasi componente della famiglia, purchè maggiorenne.
Le dichiarazioni relative ai minori devono essere rese da chi ne esercita la potestà o la tutela.
Il denunciante deve sapere indicare i dati anagrafici di tutti i componenti del nucleo familiare.

Stranieri dimoranti in convivenza (comunità)
La denuncia di trasferimento di residenza del cittadino straniero dimorante in convivenza è di competenza del capo-convivenza e non del diretto interessato.

Al momento della denuncia, le persone che non sono legate da vincoli di matrimonio, parentela, affinità, adozione o tutela, coabitanti nella stessa unità immobiliare, dovranno dichiarare - su apposito modulo - se intendono:
- costituire un unico nucleo familiare in ragione dell’esistenza di vincoli affettivi
oppure
- costituire distinti nuclei familiari in ragione dell’assenza di vincoli affettivi.
Detta dichiarazione dovrà essere sottoscritta, alla presenza dell’operatore anagrafico, da tutti gli interessati.
nota bene:
In caso di impossibilità a presentarsi, potrà essere accolta la richiesta già sottoscritta dall'altro o dagli altri componente/i purchè accompagnata per le persone non presenti dalla fotocopia integrale di un valido documento di riconoscimento

Annotazione della variazione anagrafica sul permesso di soggiorno
Il cittadino straniero residente a Bologna può richiedere la suddetta annotazione, oltre che alla Questura, ai Servizi Demografici di Zona del Comune.

Se l'interessato è in possesso di patente di guida e/o libretto di circolazione di veicoli - rilasciati in Italia - vedi scheda relativa al cambio di residenza e domicilio sui predetti documenti .

REQUISITI
Avere dimora abituale a Bologna

DOCUMENTAZIONE DA PRESENTARE
Per tutti i componenti della famiglia:
1. Passaporto o, se proveniente da altro Comune italiano, valido documento di riconoscimento;
2. Permesso di soggiorno rilasciato dalla Questura.

Pozdrawiam,
Dee
Tak,zeby sie zameldowac musisz miec carta di soggiorno.A zeby miec takowa karte trzeba miec pozwolenie na prace i pracowac.Z tego wynika,ze jak nie masz pracy,nie masz nic.Jak dal mnie to bez sensu,bo jesli mieszkam we Wloszech z facetem,ktory mnie utrzymuje,nie pracuje,to dlaczego nie moge sie po prostu zameldowac?
Ale zalatwienie tu czegokolwiek graniczy z cudem i wykancza psychicznie.Ja juz pracuje 11 miesiecy bez zezwolenia i doczekac sie nie moge.
A nie mozesz jakos zalegalizowac tej pracy? Dlaczego twoj pracodawca nie podpisze z Toba umowy, zebys mogla wyrobic sobie karte pobytu? Nie chce placic podatkow?:)
Witam tak sobie czytam i widze ze sie orientujesz bardzo w tematach... moze mi takze cos doradzisz szukam mieszkania interesuje mnkie rejon Porto san del Pidio Porto San Giorgio moze znasz jakies osoby lub instytucje które w tym rejonie moga cos pomuc malutkiej poleczce:-) eeeeeh
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa