CZY ktos wie

Temat przeniesiony do archwium.
Mam do was pytanie czy ktos slyszal o takiej chorobie ktora sie nazywa nie wiem jak sie to pisze "sclerosa multipla" chciala bym wiedziec jak sie to nazywa po polsku ico to za choroba wie tylko ze jest to nie uleczalne ma ja brat mojego meza i chciala bym wiedziec cos wiecej o tym.
to jest stwardnienie rozsiane.....
pisze sie SCLEROSI........
la sclerosi a placche = stwardnienie rozsiane
"Stwardnienie rozsiane polega na tworzeniu się w obrębie mózgu i rdzenia rozsianych ognisk patologicznych, które uszkadzają czynności komórek i włókien nerwowych. Przyczyna zmian chorobowych nie jest znana, prawdopodobnie w grę wchodzą różne czynniki, w tym również zakażenie wirusowe i reakacja autoagresyjna a także czynniki genetyczne. Stwardnienie rozsiane
rozpoczyna się najczęściej pomiędzy 20 a 40 rokiem życia i przebiega z okresami nasilania się objawów chorobowych i ich częściowego ustępowania, prowadząc stopniowo do coraz cięższego inwalidztwa. Choroba ta jest szczególnie rozpowszechniona w krajach europejskich i w USA.
Do podstawowych objawów choroby należą: zapalenie pozagałkowe nerwu wzrokowego, oczopląs, podwójne widzenie, niezborność ruchów (ataksja) i kurczowy niedowład kończyn, łącznie z zaburzeniami czynności pęcherza moczowego oraz chwiejność emocjonalna i nużliwość psychiczna, zaburzenia mowy, oddawania stolca przeważnie o charakterze zaparć, osłabienie rąk.
Postępowanie leczniczo-rehabilitacyjne ma na celu utrzymanie jak najdłużej sprawności ruchowej chorych, przeciwdziałanie postępowi choroby oraz depresji i załamaniu psychicznemu. W zależności od tego czy u chorego dominuje niedowład spastyczny, czy ataksja, zostają ukierunkowane zabiegi lecznicze. W niedowładach ruchowych i spastyczności mięśni postępuje się podobnie jak w niedowładzie połowicznym, po udarze mózgu i porażeniu kończyn dolnych, w uszkodzeniu rdzenia. W zaburzeniach równowagi i niezborności ruchowej stosuje się ćwiczenia jak w zaburzeniach czynności móżdżku. Ogólną zasadą leczenia usprawniającego jest utrzymanie pełnego zakresu ruchu poprzez zwalczanie spastyczności i zapobieganie przykurczom mięsni
oraz odleżynom. Chorzy powinni unikać wszelkiego rodzaju infekcji organizmu (jak np. grypa), upałów i przegrzewania ciała, gorących kąpieli i oziębienia, przeciwdziałać zmęczeniu fizycznemu i wyczerpaniu psychicznemu. Każdy chory na stwardnienie rozsiane powinien posiąść umiejętność życia z tą chorobą, tj. pomniejszać dolegliwości związane z objawami choroby poprzez odpowiednio ułożony program codziennych zajęć domowych i zawodowych oraz przez przestrzeganie zaleceń lekarskich, zwłaszcza dotyczących leczenia farmakologicznego. Z pożywienia należy wyłączyć tłuszcze zwierzęce i tłuste mięso, ograniczyć słodycze, białe pieczywo, ziemniaki, zwiększyć natomiast spożycie jarzyn, mleka, olejów jadalnych i serów.
Ważne czynniki pomagające w walce z chorobą to, stała opieka placówek rehabilitacyjnych, właściwe wyposażenie ortopedyczne, właściwie zaadaptowane mieszkanie, w miarę możliwości jeśli stan zdrowia na to pozwala to praca odpowiednia do stanu psychifizycznego chorego.
Często niedocenianym czynnikiem pomagającym w walce z tą chorobą jest właściwe nastawienie psychiczne. W momencie kiedy pozwolimy chorobie nad nami zapanować "psychicznie" jesteśmy już praktycznie przegrani i skazani na dalszy postęp choroby a co za tym idzie pogorszenie naszego zdrowia. Nie powinnismy czuć się gorszymi od innych, bo tacy nie jesteśmy. Nasza pogoda ducha nie tylko ułatwi nam życie z chorobą ale pokaże innym, że można żyć z tą chorobą i mimo wszystko cieszyć się z życia. Istotne jest aby nasz tryb życia był uregulowany i w miarę możliwości pozbawiony stresów a przy tym jak najbardziej aktywny. Ważym czynnikiem jest sen, chory powinien dbać o to aby sypiać regularnie i odpowiednio długo. "
la sclerosi a placche= la sclerosi multipa
Bardzo wam dziekuje niemialam nigdy okazji zeby spytac bo nie wiedzialam jak sie ta choroba nazywa po Polsku z mezem raczej nie rozmawiamy na ten temat bo wiem ze go boli bardzo i jest bliski placzu wiec raczej omijam ten temat.Ale moj szwagier nie daje po sobie poznac ze jest cos nie tak tak jak by ta choroba nie istniala i z tego co napisalas to takie postepowanie jest odpowiednie:Ja jednak mam nadzieje ze wymysla cos na wyleczenie i zycze wszystkim chorym zeby tak sie stalo.Buziaczki pozdrowienia.
prosze oto linki, z innymi waznymi informacjami:

http://samisobie.clan.pl/sm.htm

http://www.stwardnienie-rozsiane.xu.pl/
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia