problemy z carta di soggiorno

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć mam problem z cartą di soggiorno,ponieważ dzieki "consiglio" pani z questury otrzymałam nową cartę di soggiorno "per motivo di residenza elettiva",wcześniej miałam "per il lavoro" Jak się później okazało z takim pozwoleniem na pobyt nie można pracować we Włoszech.Takie same otrzymał mój mąż. Może ktoś wie czy można w jakiś sposób odwołać się od tej decyzji? Zaznaczam, że ja pracuję, więc posiadam wszelkie dokumenty upoważniające do carty di soggiorno per il lavoro. Pan z questury gdy poszłam się zapytać w tej sprawie, odpowiedział że nie ma możliwości zmany carty di soggiorno. Ale jak wiadomo co urzędnik to inna opinia. Jeśli ktoś wie cokolwiek bardzo proszę o pomoc
Musze powiedziec, ze mnie rowniez poczatkowo na kwesturze poradzono wyrobienie karty pobytu "per residenza elettiva" (permesso di soggiorno per residenza elettiva, rilasciato ai cittadini stranieri che desiderano stabilire la propria dimora in Italia. E' possibile richiedere questo titolo quando si è in condizione di non dover lavorare per la propria sussistenza, cioè quando si percepisce una pensione o una rendita vitalizia sufficienti per vivere nel nostro Paese.), a potem "to sie zobaczy". Na szczescie nie posluchalam rady i dopielam swego, otrzymujac karte pobytu na 5 lat, ktora pozwala mi pracowac. Nigdzie nie znalazlam informacji o mozliwosci zmiany tego typu karty na carta di soggiorno per lavoro, ale wydaje mi sie, ze jesli istnieja podstawy do jej wydania (masz umowe i wszystkie wymagane dokumenty), to dlaczego nie moglabys tego zrobic? Zdaje sobie sprawe, ze wloscy urzednicy najczesciej sa kompletnie nieuswiadomieni i pytanie ich o cokolwiek nie ma sensu, wiec przelecialam sie po internecie w poszukiwaniu informacji. Niestety, wiekszosc stron zawiera informacje na temat przeksztalcenia permesso di soggiorno per lavoro w permesso di soggiorno per residenza elettiva, a nie odwrotnie. Tylko na jednej stronie znalazlam tabele, gdzie pokazane sa poszczegolne typy pozwolen i ch zastosowanie (http://www.asuddelsud.org/cms/it/permanenza_in_italia/permesso_di_soggiorno.html) i wyczytalam tam, iz carta di soggiorno per residenza elettiva moze byc przeksztalcona "in altro tipo di pds per il quale il titolare possegga i requisiti previsti dalla legge". Tak wiec radze probowac, i nie sluchac "dobrych rad" wloskich urzednikow, bo czesto wprowadzaja oni w blad. Lepiej poszukac przepisow i zasad w internecie i miec wszystko na pismie.:)

Pozdrawiam serdecznie,
Dee
Bardzo dziękuję ci za informacje, spróbuję to załatwić. Bo przecież także tu we Włoszech muszą istnieć jakieś procedury odwoławcze od decyzji administracyjnych, tak jak w Polsce Kodeks Postepowania Administracyjnego, który przewiduje różne tryby odwołania czy zmiany decyzji. Wydaje mi się że jest to jednak już wyższa szkoła "rozgryzania "włoskiej biurokracji. No ale jesteśmy w końcu w państwie prawa więc znając podstawy prawne można coś zdziałać. Jeszcze raz wielkie dzięki Dee

Pozdrawiam Dorota

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa