Kucharz we włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie, chciałbym was zapytać bo ucze się w szkole gastronomicznej na kucharza i jak skoncze to wiadomo będę miał dyplom kucharza ecc. i tutaj moje pytanie czy trudno jest znaleśc prace kucharza we włoszech, ile zarabia taki nie wiem myśle, ze napewno nie bede odrazu kimś ważnym napewno bede zmywał talerze podawał i takie tam, jakie są płace, gdzie najlepiej jechać (myśle, że na morze) z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam cíao
no wiesz,dobry kucharz we włoszech zarabia sporo tzn.nawet powyżej 3 tys.euro,ale to jest bardzo ciężka praca,wieczorami,nocami...no i najlepiej w rejonach turystycznych,nadmorskich...kuchnia też się różni
nie wiem czy chetnie przyjma polaka, bo to jest taka ich dziedzina - SACRUM, wiesz, to tak jak by ciebie wloch uczyl pic;))
musialbys byc obcykany niezle we wloskich (i nie tylko) specjalach, a jezeli nie, to zostaje ci chyba stanowisko pomocnika, albo szefa kuchni w marnej restauracji... przemysl 3 razy i naucz sie jezyka perfekcyjnie

powodzenia !!
nie wiem czy chetnie przyjma polaka, bo to jest taka ich dziedzina -
>SACRUM, wiesz, to tak jak by ciebie wloch uczyl pic;))

nieprawda, to ciekawe skad kucharze - egipcjanie, marokanczycy, itd... jest ich cala masa!

moim zdaniem na poczatku bedziesz musial sie poduczyc, wiadomo niektore przepisy roznia sie nie tylko miedzy regionami ale i miedzy restauracjami(upodobania szefa), potem nie powinno byc problemow...
hehe no tak to czyli chętnie przyjmują czy jak bo nie wiem już może jeszcze ktoś się wypowie ? a może wiecie ile zarabia taki pomocnik w kuchni ?
Mieszkam we wloszech z mezem egipcjaninem, jest kucharzem, ale to prawda ze na polakow patrza tam nieco inaczej niz chocby na arabow.jak arab jest tam postrzegany (przynajmniej w sektorze gastro) jako fachowiec, tak Polak jest postrzegany jako nierob. Sorry takie okreslenia ale takie sa fakty.Jedyne co moze pracodawce przekonac do polskiego pracownika, to umiejetnosci, doswiadczenie i dobre referencje. Podobnie jest z reszta z wynajmem mieszkan.tak czy owak, na pewno warto zaryzykowac - proponuje Ci przetlumaczenie dyplomu na jezyk wloski, no i oczywiscie komunikatywny wloski to podstawa by ktokowliek zaczal z Toba rozmawiac,bo nie licz na to, ze Wloch zna obcy jezyk ;) Powodzenia!
Tak mimo mojego młodego wieku (17 lat) znam już komunikatywnie włoski, a przecierz mam jeszcze 2 lata szkoły, a dyplom wiadomo sobie bede musiał przetłumaczyć, i zastanawiam sie czy świadectwo też bedzie potrzbene czy tylko dyplom? ah i jeszcze jedno mówisz, ze miekasz we włoszech a z tego co widze piszesz z polski hehe pozdrawiam i czekam na wiecej odpwiedzi
Hej! Bystry jestes, tak pisze z Polski, akurat okres Swiat, udalo mi sie przyjechac :) Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze swiadectwo maturalne nie jest wymagane przez wiekszosc pracodawcow, no ale zawsze moze sie jakis pasjonat swiadectw wszelakich trafic, wiec lepiej byc przygotowanym. Jesli uczysz sie wloskiego, to na pewno dasz sobie rade, bo i tak w sumie bedac w Polsce nie zdolasz nauczyc sie pewnych rzeczy.Kazda restauracja - czy polska czy nawet innna, ma swoje prawa i inny system,wiec Twoje swiadectwo kwalifikacji i jezyk beda tam najlepszym atutem :)
Zycze wesolych Swia i wielu sukcesow :)
Dzięki za ciepłe słowa otuchy, ja również mama nadzieje, że mi się uda :) wiesz pojade, wkońcu nie mam nic do stracenia, lepiej się męczyć w italii niż tej ... Polsce Pozdrawiam i czekam na wiele wpisów !
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Kultura i obyczaje

»

Inne