obywatelstwo

Temat przeniesiony do archwium.
cze po ilu latch można otrzymac obywatelstwo włoskie??
hej sorki ale to ty jestes ta osoba co studiuje w angli italianistyke?
?
jesli to ty to pisales/as tak la stelli tak? byl tam temat praca w angli studia zaoczxne w polsce
dzieki ze mi pomoglas/es;
(

a obywatelstwo mozna otrzymac po 6 latach
czytałem że po 4 ?? nie ja z polski
2.5 roku maksymalnie. Skad macie takie wiadomosci?
2, 5 roku to czekanie na przyznanie juz po zlozeniu dokumentòw... ale musisz juz od 4 lat tutaj mieszkac..
moge wiedziec skad masz takie informacje? Poz.
Najlepiej sprawdzcie u zrodla czyli we wloskim MSW: www.miniterno.it
Pozdr.
nie może otworzyć mi strony !!
wlasnie jestem w trakcie zalatwiania obywatelstwa i dokladnie wczoraj dostalam od mojej adwokatki odpowiedz ze wszystkie te bzdury ze po 4 latach mozna dostac obywatelstwo to sa nasze marzenia owszem paru ministrow wyszlo z taka propozycja ale do podpisania ustawy jeszcze dluga droga narazie obowiazuje przepis ze trzeba byc we wloszech min.10lat /majac permesso/ i udokumentowac ze sie pracowalo nawet moja corka ur. we wloszech niemoze dostac obywatelstwa
Halo... Jestesmy w UE... A Twoja pani adwokat mowi o przepisach (oraz projekcie nowych przepisow) dotyczacych extracomunitari...
gdybys mogla mi przeslac link gdzie znajde ten przepis mowiacy ze nalezy nam sie obywatelsto bylabym ci wdzieczna od paru miesiecy robie wyycieczki po adwokatach i wszyscy mowia mi to samo jestem juz zniechecona klocic sie z nimi [gg]
Hehe, rzeczywiscie :) niech sie pani adwokat "aggiorna" :)
Ze strony ministerstwa spraw zagranicznych (http://www.esteri.it/ITA/5_30_208_318.asp):

"Naturalizzazione

Quali requisiti sono richiesti?

# dieci anni di residenza legale;
# reddito sufficiente;
# assenza di precedenti penali;
# rinuncia alla cittadinanza d’origine (ove prevista).

In quali casi si può ottenere la cittadinanza anche senza la residenza decennale in Italia?

Il numero di anni può essere abbreviato a:
# tre anni di residenza legale per i discendenti di ex cittadini italiani per nascita fino al secondo grado e per gli stranieri nati sul territorio italiano;
# QUATTRO ANNI DI RESIDENZA LEGALE PER I CITTADINI DI UNO STATO APPARTENENTE ALLE COMUNITA' EUROPEE;
# cinque anni di residenza legale per gli apolidi e i rifugiati, così come per gli stranieri maggiorenni adottati da cittadini italiani; sette anni di residenza legale per l’affiliato da cittadino italiano;
# non è richiesto alcun periodo di residenza per gli stranieri che hanno prestato servizio allo Stato per un periodo di almeno cinque anni, anche all’estero."
Oto link

http://www.esteri.it/ITA/5_30_208_318.asp

patrz na
MODALITÀ D'ACQUISTO A DOMANDA
i tutaj na
In quali casi si può ottenere la cittadinanza anche senza la residenza decennale in Italia?
Wyprzedzilam Cie o minute, Madziu. ;-P
O przepraszam, Madzia to moja siostra. A ja to Iwona :)
Musze poprawic moj czas :)
Hmm, skad w mojej glowie zrodzila sie Madzia?... Musze porozmawiac na ten temat z moim psychiatra... ;-)
Pewnie jakas stara przyjaciolka ci w uszach dzwoni :)
No wlasnie nie mam takiej przyjaciolki... :)
dzieki dziewczyny nareszcie udowodnie pani adwokat bo ja jej swoje o ona uparcie ze to propozycja zaraz biore sie za przegladanie a jutro zaniose jej wydrukowane przepisy,
No i popros ja o zwrot honorarium, jesli juz cos jej placilas... bo jak na razie to Ty jej, a nie ona Tobie udziela informacji...

Jak juz sie zlozy dok. do obywatelstwa w Prefekturze, prawo wloskie stanowi, ze MSW ma max 2 lata czasu na przyznanie (albo odmowe) obywatelstwa. W praktyce oczywiscie zwykle trwa to przynajmniej pol roku dluzej, jako ze licza czas nie od Twojego zlozenia dokumentow (jak powinni robic) ale od daty, kiedy zaczna Twoja sprawe w MSW.

Pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe