Permesso

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Mieszkalem w Itali 3 lata i mailem permesso disoggiorno
w 2005 roku mi przepadlo bo nei przedluzylem na nastepny rok bo musialem byc w polsce.
Moje pytanie brzmi tak czy jesli ktos juz mail ten dokument przez 3 lata i jesli by teraz chcial ponownie wyrobic permesso jak jest z jego uzyskaniem?
Wiem ze najwiecej informacji uzyskam dzwonia do Questury w danym regionie w Itali ale mzoe ktos z was mail podobna sytuacje?
Moze sie myle, ale biorac to na logike, to skoro nie przedluzyles permessa, to juz go nie masz, wiec musisz zlozyc wniosek o nowe, od poczatku.
Ja wiem ze go nie ma na 100%:) ale chodzi i o procedure nowego.
Bo aj robielm permesso jak wyszlo w 2001 roku bodajrze ze kto mail prace i pracodawce spoko to mogl meic permesso a teraz nie weim jak jest?
Zalezy od rodzaju pracy, czy jest to lavoro autonomo czy subordinato. Jesli subordinato, to Polakow obowiazuja tzw. limity i pracodawca najpierw musi wyslac wniosek o zezwolenie na zatrudnienie cie (nulla osta) i wydanie ci carta di soggiorno CEE (dawne permesso). A jesli autonomo (np. contratto a progetto, dzialalnosc gospodarcza), to dostajesz karte pobytu bez problemu, chyba ze cos jest nie tak z wymaganymi dokumentami.
To drugie odpada odrazu bo nie ma dzialalnosci :)
Widze ze cos wiecej wiesz na te tematy.
A pwoiedz mi ajk to sie tyczy dla kierowcow ciezarowek?
Jesli chcial bym pracowac jako kierowca ciezarowki.Wystarczy pracowawca i zapotrzebowanie przez neigo na pracownika?
jak mozesz podaj do sibie jakis nr gg jak posiadasz?
Nie posiadam GG.:-) A jesli chodzi o kierowcow ciezarowek, to wprawdzie nie moja branza ;-) ale podejrzewam, ze nie ma znaczenia, jaka prace bedziesz wykonywal, po prostu znajdz pracodawce sklonnego podpisac z Toba umowe o prace i czekac na zezwolenie na zatrudnienie Cie i tyle.
No to serdeczne dzieki za odpowiedzi :)
pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia