Jak trafić z Ciampino do Domu Polskiego?

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś wie jak trafić z lotniska Ciampino do Domu Polskiego Jana Pawła II, via Cassia 1200? Szukałam w wątkach ale nie znalazłam konkretnej odpowiedzi, było to tłumaczone przez wiele osób ale nie wszyscy pisali tak samo (poza tym mylą mi się te wszystkie domy pielgrzyma, wiem, że jest ich kilka) dlatego proszę kogoś kto wie żeby napisał jeśli może jak dokładnie trafić do tego domu i ile mniej więcej czasu zajmuje podróż i jaki bilet trzeba kupić?I jeszcze mam pytanie odnośnie biletów - będziemy w Rzymie od czw do nd. Czy bardziej opłaca się kupić bilet 3-dniowy czy pojedyńcze bilety?
Ho la stessa domanda...
?
Z lotniska Ciampino autobusem COTRAL do stacji ANAGNINA. Z tej stacji odjeżdża metro A(to jest końcowy), co do reszty trasy to jak znasz włoski to sprawdź na stronie komunikacji rzymskiej http://www.atac.roma.it już na pierwszej stronie masz CALCOLA il PERCORSO wystarczy wpisać ANAGNINA - VIA CASSIA 1200. Niestety nie mogę Ci podać linku do gotowej trasy, bo go nie podaje.
Wydaje mi się że można im zaufać, chociaż może jest ktoś kto wie lepiej :) bo ja nie mieszkam w Rzymie. Co do biletów to wiem z doświadczenia, że wielodniowe ZAWSZE sie bardziej opłacają niż jednorazowe.

(Bilet z lotniska do Anagniny - 1€, na metro tak samo)
Aha, podałam trasę przez Anagnine, bo żeby dojechać na via Cassia trzeba przejechać 22 przystanki metra A, pomyślałam, że lepiej wsiąść już na końcowym, niż łapać pełne metro w centrum.
a czy ten dom polski oferuje noclegi dla kazdego??w jakiej cenie??wlasnie szukam czegos na 3 noce w rzymie, moze tam moge sie udac??pomozcie!!!
Dla każdego - 15 E pokój bez łazienki i 25 E z łazienką.
Długo się jedzie z Ciampino do Domu Polskiego? Może ktoś jednak zna dokładną trasę? A może ktoś się wybiera 20 lipca? :)
a jak sie z nimi skontaktowac???i sa jeszcze wolne miejsca?????
A skąd ja mogę wiedzieć czy są jeszcze wolne miejsca? Ja rezerwowałam w połowie maja na 20 lipca. Dziewczyno po za tym trochę samodzielności. Poszukaj, było tu podawane setki razy telefony, adresy inne informacje.
Witajcie. Mieszkałem z kolegą w tym domu. Fakt jest najtaniej, fakt że śniadania są super, ale chcieliśmy najtaniej w 2 osobowym pokoju i ... dostaliśmy pokój 2 osobowy z ŁÓŻKIEM MAŁŻEŃSKIM - jedno duże łoże. Zgłosiliśmy to takiemu księdzu na portierni (taki gduby bez podgardla), ten nas opierdzielił, że mamy jakieś pretensje, że zawracamy mu głowę. "Co nie możecie się razem przespać, tylu jest którzy by tak chcieli i nie mogą" To cytat z jego wypowiedzi. Trafiliśmy na 2gie piętro do ksiedza dyrektora, ten z głupim uśmiechem dodał, " a jaki macie problem, że zawracacie mi głowę, niech jeden śpi od ściany, a drugi od okna i będzie po problemie." Zamknęliśmy się, bo oni w tym momencie byli górą. Nie mieliśmy innego wyboru lokum w Rzymie. Ale ten incydent dał nam wiele do myślenia i pozostanie na zawsze w pamięci. Po powrocie do kraju dowiedzieliśmy się że ów ojciec dyrektor był TW - tajnym współpracownikiem w SB, mało tego jest telegowany na placówkę zagraniczną bo ma skłonności homoseksualne. I TERAZ NAM SIĘ TO WSZYSTKO WYJAŚNIŁO.
Pozdrawiam tych, którzy chcą tam zamieszkać. My już nigdy tam nie zamieszkamy.
mah,ja nie widze problemu w przespaniu sie z kolega,przyjacielem na jednym lozku.
Lozko bylo 2 osobowe a nie jedno ,wiec gdzie problem?
moze w tym, ze lozko malzenskie automatycznie kojarzy sie Gosciowi-z-Wrocka z obowiazkami malzenskimi? ;D
calkiem mozliwe skoro tak wlasnie zareagowal;)
Ja mam lepszy pomysl jak tam dojechac:

1.Z Ciampino masz do wyboru:

a) autobus ktory zawozi Cie do ostatniej stacji metra A Anagnina (koszt chyba 1,5 euro). Potem metrem tym dojezdzasz na Termini. Tym sposobem na Termini znajdziesz sie mniej wiecej w ciagu 50-60 minut.

lub

b) autobus ktory z Ciampino zawozi Cie do stacji kolejowej Ciampino (koszt chyba 1,10), stamtad bierzesz pociag (kosztuje chyba 1,60) ktory zawozi Cie do stacji Termini w Rzymie. Dotarcie na Termini zajmuje ok. 25 minut.

2.Na Termini przesiadasz sie na linie B (kierunek Laurentina) i wysiadasz na Piramide. Przechodzisz korytarzem do stacji kolejowej Roma Ostiense. Stamtad bierzesz pociag do najczesciej Viterbo, Bracciano lub Cesano i wysiadasz na stacji La Giustiniana. (to jest na 12 przystanku, zobacz tu polaczenie FR 3:
http://www.atac.roma.it/docunet/file.asp?mid=3&rid=4
). Pociagi te kursuja co 15 minut z Ostiense
Ooops, wcisnal mi sie niechcacy Enter.

3.Ze stacji (po 36 minutach podrozy z Ostiense na La Giustiniana) wychodzisz na Largo della Giustiniana i stamtad mozesz isc na nogach przez ok. 1 km:
http://www.tuttocitta.it/tcol/percorsi/roma-roma?cb=0&op=rs&cx1=12.40413&cy1=41.98513&dv1=Roma%20(RM)&ind1=Largo%20della%20Giustiniana&cx2=12.41458&cy2=41.98245&dv2=Roma%20(RM)&ind2=Via%20Cassia,%201196&tp=p&agg=false&ccd1=70464&ccd2=70464&lpr=RM&cre=10&lcn=Roma&poi=0000

albo znalezc tam przystanek autobusowy STAZ.NE LA GIUSTINIANA (FM3), wziac autobus nr 021 (kierunek GROTTAROSSA/ISTITUTO ASISIUM) i wysiasc na 4tym przystanku CASSIA/GIUSTINIANA . Potem masz do przejscia ok. 50m.

http://infopoint.atac.roma.it/navigator.asp?ContextName=02e088f0-9c88-4b63-8c40df4ec5869cec-48f07ba2
Jak bedziecie tam 4 dni to najlepiej kupic bilet 3-dniowy i 1-dniowy (razem 16 euro). Tyle samo (16)kosztuje bilet tygodniowy. Mysle, ze tak sie oplaca, biorac pod uwage ilosc przesiadek potrzebnych aby dojechac do tego Domu Polskiego.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Inne