Viki postaram się ci odpowiedzieć, bo ja również pracuję jako badante. W umowie mam wpisane rownież pomoc domowa i towarzyszka. Na szczęście pracuję tylko przy jednej starszej osobie. Więc zgodnie z umową obserwuję, gotuję posilki, robię zakupy, sprzątam, prasuje i ogólnie nad wszystkim muszę czuwać. Towarzysze na spacerach, a wieczorami, gdy podopieczny ogląda TV ja musze być w zasięgu wzroku i sluchu. To tyle co do moich obowiązków. Natomiast jakie mam prawa? W tygodniu 24 godziny wolnego. (slyszalam, że należy się dwa dni, ale jeszcze nie sprawdzilam). Wolny czas można sobie uzgodnić w jaki dzień i ile. Nie ma na to reguly. Poza tym należy się 2 dni urlopu po przepracowanym miesiącu. Jeśli pracujesz caly rk, to należy ci się 24 dni robocze. Czerwone kartki w kalendarzu nie wliczają sie do urlopu. Na koniec każdego roku należy ci sie tzw. trzynastka. Jesli nie wykorzystalaś urlopu, to pracodawca musi ci wyplacić te dni niewykorzystane lub możesz sobie zostawic na nasteony rok. jak kończysz pracę i zjeżdżasz na stale do kraju, to pracodawca musi wyplacić ci tzw. licvidacjone czyli odprawe. Po przepracowaniu czterech lat pracodawca może wyplacić ci licvidacjone za ten okres. Slyszalam o przypadkach, że wyplacają również licvidacjone na koniec każdego roku. Uważaj na to, co jest wpisane w umowie. Kwota wyplaty wpisana w umowie powinna być zgodna z kwota ustaloną. Nie dopuzsczaj, aby kwota na umowie byla niższa niż ustalona. Nie daj się zbajerować, że od niższe kwoty na umowie placi się niższe contrybuty. Jest to nieprawda. I to byloby na tyle. Jeśli pracujesz na "czarno", to należą ci się identyczne prawa jak na umowę. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to chetnie odpizsę. Życze powodzenia i pozdrawiam.