Dokumenty potrzebne do legalnej pracy

Temat przeniesiony do archwium.
Jakie dokumenty są potrzebne żeby pracować legalnie we Włoszech???
Musisz po prostu znalezc prace, a potem idziesz na kwesture z umowa i skladasz wniosek o wydanie karty pobytu. Wszelkie ograniczenia, okresy przejsciowe itp. zostaly zniesione na mocy okolnika z dnia 31/07/2006, wiec pracodawca nie musi juz wystepowac o zadne zezwolenie na zatrudnienie Cie. Polacy moga teraz swobodnie podejmowac prace we Wloszech, wiec zadnych specjalnych dokumentow nie potrzebujesz. pamietaj tylko o ubezpieczeniu, ktore jest jednym z wymaganych dokumentow przy skladaniu wniosku o karte pobytu.
czy trzeba jakieś dodatkowe ubezpieczenie czy wystarczy to NFZ
Wystarczy NFZ (karta EKUZ), pamietaj tylko, ze dostajesz ja tylko na pewien okres czasu, w zaleznosci od rodzaju oplacanej skladki (osoba parcujaca, bezrobotny, student/uczen, rencista itp.), wiec jesli np. Twoja karta bedzie miala waznosc 2 miesiecy, a prace znajdziesz po uplywie tego czasu, to nie bedzie ona sie liczyla juz jako ubezpieczenie i bedziesz musiala wykupic prywatna polise.
dziękuję
jeszcze przed otwarciem rynku pracy dla neocomunitari, robiono manewr polegający na zatrudnieniu pracowników wydelegowanych; polega to na tym, ze zatrudnia sie osobę w Polsce i deleguje się ja do pracy w Italii. Możesz prowadząc działalność w Polsce wystawiać faktury dla włoskiego podmiotu czyli zleceniodawcy, jako "pracownik wydelegowany". W tej chwili koszty to ok 150/200 zł za prowadzenie vat w biurze rachunkowym oraz koszty zus-u w Polsce -przez 2 lata 250 zł/mc, musisz policzyc czy Ci sie to opłaca. Pamiętaj, że z Włochami sie zawsze dogadasz i części przychodu nigdzie nie rejestruj.
Wydaje mi sie, ze w obecnej sytuacji jakiekolwiek "omijanie procedur" jest bezpodstawne, skoro mozemy bez przeszkod (nie liczac oczywiscie niewiedzy urzednikow, ale to da sie przeskoczyc) podejmowac prace we Wloszech.:)
no niezupełnie. W Włoszech podobnie jak w Polsce pracowdawca płacąc 1 euro pracownikowi drugie euro oddaje państwu, innymi słowy jeśli wypłaca Ci 1200 euro to rzeczywisty koszt pracy wynosi 2400 plus koszty administracji. Warto więc mając tego świadomość wynegocjować wyższa stawkę i wystawić fakturę na powiedzmy 2000 euro. Podatki zapłacić w Polsce jak napisałem wyżej "stałe koszty" to ok 150/200 euro max., podatek dochodowy to 19% a przekraczając 10 tys. "wpada" się w vat. Trzeba to wyliczyć. Oczywiście przy dochodach typu 1000 euro to niewiele sie oszczędza natomiast przy dochodach rodziny, typu Ty i Twoj partner, razem w Italii jesteście w stanie zarobić 3/4 tys. euro/mc i wtedy opłaca się płacić podatki w Polsce, odliczywszy koszy uzyskania dochodu, realna stopa opodatkowania to ok 15%, wiec zostaje w kieszeni; przy przychodzie ok 4000 euro zostaje 3400 euro, pracując na "etacie" tyle sie nie zarobi. Oczywiscie to tylko wyliczenia na "kartce", w tej chwili pracujac w sezonie w Italii, brałem pieniądze w kopercie, w przyszyłym roku spróbuje wystawić na te usługi fakturę i wtedy zainteresowanym podam szeczegóły. Saluti
W nowym numerze"praca i życie za granicą"oraz "Praca i nauka za granicą"są najnowsze wiadomości nt otworzenia rynku pracy we Włoszech oraz związane z tym proceduty.Pisma kosztują ok.4 zł.Są tam też porady prawne dla Polaków oraz oferty pracy.
Mam pytanie dotyczące okólnika nr21 z 31/07/2006 czytalem go i nie jestem pewien czy rozumiem dobrze tzn. ze praktycznie od dnia np: 01.08.2006 pracodawca może podpisać ze mną umowe i co za tym idzie mogę załatwiać pozostałe sprawy związane z pobytem itd. czy powinienem poczekać do września jak to powiedział pierwotnie rząd włoski, takiego zdania jest też mój pracodawca i chce podisywać umowę w drugiej połowie września jak przyjdą regulacje prawne jak to jest w rzeczywistości, czy okulnik ten jednoznacznie określa że JUŻ TERAZ czy we wrześniu ?rnI drugie pytanie dotyczy ubezpieczenia czy musi być to z NFZ bo przecież po podpisaniu umowy zakładam że to pracodawca mnie ubezpieczy a więc to chyba wystarczy do przedstawienia na kwesturze w celu uzyskania karty pobyturnZ góry dzięki za rade.
Mam pytanie dotyczące okólnika nr21 z 31/07/2006 czytalem go i nie jestem pewien czy rozumiem dobrze tzn. ze praktycznie od dnia np: 01.08.2006 pracodawca może podpisać ze mną umowe i co za tym idzie mogę załatwiać pozostałe sprawy związane z pobytem itd. czy powinienem poczekać do września jak to powiedział pierwotnie rząd włoski, takiego zdania jest też mój pracodawca i chce podisywać umowę w drugiej połowie września jak przyjdą regulacje prawne jak to jest w rzeczywistości, czy okulnik ten jednoznacznie określa że JUŻ TERAZ czy we wrześniu ?rnI drugie pytanie dotyczy ubezpieczenia czy musi być to z NFZ bo przecież po podpisaniu umowy zakładam że to pracodawca mnie ubezpieczy a więc to chyba wystarczy do przedstawienia na kwesturze w celu uzyskania karty pobyturnZ góry dzięki za rade.
Dziś byłam w oddziale NFZ.Powiedzieli mi,że oni wydają tą kartę max.na 2 miesiące.A jak już we Włoszech zaczną być odprowadzane składki do ich kasy chorych to dostaje się włoską kartę,którą będzie można posługiwać się jak się przyjedzie do Polski np.na urlop
"Na jaki okres jest wydawana Europejska Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego?

Osoba wyjeżdżająca do pracy otrzymuje Kartę tylko na okres do momentu podjęcia pracy. W pozostałych przypadkach Karta wystawiana jest na 2 miesiące, licząc od końca miesiąca, za który została odprowadzona ostatnia składka na ubezpieczenie zdrowotne. Inne terminy maksymalne obowiązują dla bezrobotnych (30 dni), uczniów i studentów (do końca semestru lub roku szkolnego), emerytów (5 lat) i rencistów (na okres przyznanego świadczenia, maksymalnie 5 lat)."

Zrodlo: http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=6&artnr=1817
Ostatnie zdanie powyzszego okolnika jasno mowi, ze procedura wystepowania o zezwolenie na zatrudnienie zostaje zniesiona NATYCHMIASTOWO. Jest to tzw. "circolare applicativa", a nie legge/decreto legislativo, a wiec nie jest wymagana w tym przypadku publikacja w Dzienniku Ustaw czy dodatkowa aprobata kogokolwiek.

1)Informacja ze strony Konsulatu Generalnego RP w Mediolanie:

"W dniu 31.07.2006 Ministerstwo Solidarności Społecznej Republiki Włoskiej poinformowało o zniesieniu ze skutkiem natychmiastowym ograniczeń w dostępie do rynku pracy dla obywateli 8 państw, które przystąpiły do UE 1 maja 2004 r., w tym Polski.

Oznacza to w praktyce, że pracodawcy zamierzający zatrudnić obywateli polskich, nie są już zobowiązani do występowania o zezwolenie na ich zatrudnienie.

Przypominamy, że zniesienie powyższego ograniczenia nie zwalnia pracodawcy z obowiązku zgłoszenia pracownika do ubezpieczeń społecznych, a osób zatrudnionych, jeśli przebywają we Włoszech przez więcej niż 3 miesiące, z uzyskania w Kwesturze pozwolenia na pobyt (carta di soggiorno).

Konsulat zaleca wszystkim rekrutowanym przez pośredników osobom wyjeżdżającym z kraju w celu podjęcia zatrudnienia we Włoszech sprawdzanie wiarygodności pośrednika oraz żądanie potwierdzenia legalności zatrudnienia.
Bliższe informacje pod adresem: www.welfare.gov.it"

2) Link do ww. circolare:

http://www.welfare.gov.it/EaChannel/MenuIstituzionale/normative/2006/2[tel]Circolaren21del31luglio2006.htm

Co do ubezpieczenie, to chodzi tu o ubezpieczenie ZDROWOTNE, a wiec prawo do korzystania z opieki zdrowotnej bez narazania na koszty panstwa wloskiego. Umowa o prace ma z tym wspolnego tylko tyle, ze pozwala na otrzymanie karty pobytu, dzieki ktorej mozesz zapisac sie do Servizio Sanitario Nazionale. Tak wiec przy skladaniu wniosku musisz wykazac, ze do czasu otrzymania karty pobytu (ja dostalam po 2 godzinach, ale to zalezy od miasta, czasem trzeba troche czekac) ktos pokryje koszty twojego ewentualnego leczenia, bo dopoki nie masz karty pobytu, to panstwo wloskie na pewno tego nie zrobi.:)
Odpisalam powyzej.:)
proszę o podanie gdzie można zapoznac się z tym okólnikiem n.21 klikam na link podany wyżej a cóóóóś się zatło albo u nich albo u mnie .pozdrawiam.
Wystarczy wpisac w gogle "circolare n. 21 del 31/07/2006", wyskoczy ci mnostwo stron.:)
Temat przeniesiony do archwium.