Gdzie można we Włoszech wykupić ubezpieczenia...

Temat przeniesiony do archwium.
Gdzie można we Włoszech wykupić ubezpieczenie społeczne i zdrowotne????? I ile to kosztuje???
w firmach ubezpieczeniowych. Ale zastanawiam sie po co ?
czytam i czytam wszystkie wpisy o tym ubezpieczeniu i dalej nic nie wiem. czy ktoś teraz we wrzesniu składał wniosek o kartę pobytu? jak to jest z tym ubezpieczeniem - musi być czy nie? dodam,ze nie wchodzi w grę NFZ, gdyż mój maż od dwóch lat jest we Włoszech i dawno nie figuruje w naszym urzędzie pracy by być ubezpieczonym. Niestety dopiero teraz bedzie tam legalnie, dostanie umowę ale podobno musi miec ubezpieczenie na 90 dni. kto wie o czyms tanim we Włoszech? bardzo proszę o pomoc!!!!!!!
Najlepiej na tym zna sie Dee, ale wydaje mi sie, ze pracodawca robi jakieś zagrywki. Zazwyczaj ubolewają, ze musza placic podatki i chcieliby aby pracownik sam placil sobie ubepieczenie.
Najlepiej jak w Polsce wykupi sobie ubezpieczenie turystyczne. Zawsze taniej.
Chodzi o to, ze w momencie skladania wniosku o karte pobytu musisz wykazac, ze ktos pokryje ewentualne koszty twojego leczenia. Gdy juz karte otrzymasz, mozesz zapisac sie do tutejszej sluzby zdrowia, ale do tej pory panstwo wloskie chce sie upewnic, ze nie obciazysz skarbu panstwa.;) Wiec zgodnie z przepisami (wiem, ze niektore kwestury nie pytaja o ubezpieczenie, ale wynika to jedynie z nieznajomosci przepisow i zalezy od tego, na kogo sie trafi) musisz miec albo Europejska Karte Ubezpieczenia Zdrowotnego (co w przypadku Twojego meza jest niewykonalne), albo polskie ubezpieczenie turystyczne, albo polise ubezpieczeniowa (KL+NNW) wykupiona w jednym z wloskich towarzystw ubezpieczeniowych.

Osobiscie uwazam, ze najlepiej jest wykupic ubezpieczenie turystyczne w Polsce, bo najtaniej wychodzi. Jesli natomiast nie ma takiej mozliwosci, to pozostaje wloska polisa.

Mala uwaga (do tego, co napisala 53): prawo do opieki zdrowotnej we Wloszech maja wszyscy obywatele (oraz obcokrajowncy przebywajacy we Wloszech legalnie), bez wzgledu na to, czy pracuja, czy nie. To nie jest tak, jak w Polsce, ze tylko jesli placisz skladke w ZUS, to mozesz sie leczyc gratis. INPS zajmuje sie emerytura i na to placisz skladke (contributi odprowadzane przez pracodawce), nie na leczenie.
Dziękuję ślicznie za odpowiedzi. Nie muszę pewnie głośno mówić kto jest jak zwykle niezawodny. Dee bez Ciebie to forum chyba by upadło!!!!!!. Ale również i inni są bardzo pomocni. Teraz mam jeszcze takie pytanka. Byłam dziś pytac o te turystyczne ubezpieczenie dla męza. Ale czy oni tam bez problemu honorują nasze polskie np. Warty, PZU, Generali? Mimo tego, że polisy są w języku polskim? Ktoś z takim był? I czy musi być oryginał czy wystarczy jak prześlę męzowi faksem i bedzie to już kopia? Prosze o odpowiedz i pozdrawiam wszystkich życzliwych
"Nie muszę pewnie głośno mówić kto
>jest jak zwykle niezawodny."
tego zdania troche nie zrozumialam do kogo ta aluzja byla kierowana.

Dee, nie ulega watpliwisci, ze jesteś zrodlem informacji i pomagasz nam wszystkim, za co ci serdecznie jesteśmy wdzieczne. Jesli mozesz, to podpowiedz czy rubryka w busta paga "4624 CTR. LAV. DOMESTI> 24H (i kwota 22,40]", to jest to ta sladka emerytalna?
Juz nic nie wiem z tej busta paga.
Wiem, ze niektóre dziewczyny nie musza placic tego. Mój pracodawca potrąca mi tą kwote z wyplaty. Czy robi zgodnie z prawem pracy?
To oczywiście chodziło o Dee. O to,że ktokolwiek ma jakiś problem, wie , ze zawsze może liczyć na nią. i chodziło o to, iż nie trzeba głośno wymieniac jej nicku, bo wszyscy wiedzą o kogo chodzi. A dla ścisłości- TO BYŁ KOMPLEMENT. Ponawiam pytanie o polskie polisy! Czy honorują?
Przepraszam. Moja wina. Slowo "niezawodny" odczytalam jako niezadowolony. Cholera musze zmienic okulary. Wybaczcie starej babie :(
nie ma problemu, wszystko wyjaśnione.pozdrawiam!
Ja kupilem to ubezpieczenie 2 dni temu w jednej z agenzi ktora udziera porad (via colatina 223, Roma)w sprawie uzyskania permesso di sogiorno zaplacilem 55 euro na 3 miesiace do kwoty 30 tys. euro ale sa polacy ktorzy zaplacili za to rowniez ponad 100 euro!!! Catra di sogiorno zostala odebrana dzis po ok 3 godzinach od zlozenia dokumentow, wiec nie jest zle :)
Fufi, nie widze powodu, dla ktorego nie mieliby honorowac polskiego ubezpieczenia. W koncu wykupujesz ubezpieczenie turystyczne na Wlochy, wiec nie moga Ci go nie uznac. Najlepiej poprosic w PZU/Warcie o warunki ubezpieczenia po angielsku. Zazwyczaj na polisie jest notka po angielsku, ze jej posiadacz jest ubezpieczony w danym kraju od NNW i KL.

53, daj mi troche czasu, postaram sie cos znalezc i czegos sie dowiedziec, ok?J

PS. Dziekuje za wszystkie komplementy, ciesze sie, ze moja “dzialalnosc spoleczna” ;-) komus sie przydaje.:-*
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka