praca od października??????

Temat przeniesiony do archwium.
Czy to prawda że Włosi otworzą w znacznym stopniu swoje rynki pracy od Października 2006. ? A jak przedstawia się sytuacja ze znalezieniem pracy dla mężczyzn np. w rejonie Perugii. Proszę o pomoc. Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi. Ciao
Co do pierwszego pytania, to wloski rynek pracy jest juz otwarty od 1 sierpnia. I nie "w znacznym stopniu", a calkowicie.:)
Tak tylko że nie ma jeszcze udokumentowania w Dzienniku Ustaw... Właśnie o to mi chodzi kiedy prawidłowo możemy jechać do Włoch aby otrzymac bezproblemowo prace :( ?
Powtarzam: od sierpnia. Nie potrzebna jest publikacja w Dzienniku Ustaw, okolnik z dnia 31/07/2006 to tzw. "circolare applikativa", ze skutkiem natychmiastowym.

Jesli bedziesz czekac na publikacje w Gazzetta Ufficiale, to sie nie doczekasz.;)
A możesz mi powiedzieć co z tymi zmianami: np. pracowdawca nie musi od razu zgłszać że ma pracownika z Polski itd. czy konieczny jest pszport żeby się zarejestrować? słyszałem że w konsulacie daja kwitek z danymi osobowymi i to może byz zamiast paszprotu? czy nadal jest tak groźnie gdy się trzyma nielegalnego pracownika???? jak odpiszesz to z góry dzięki
Przede wszystkim nie ma obowiazku posiadania paszportu od dwoch lat, wystarczy dowod osobisty. Pracodawca ZAWSZE musi zglosic nowego pracownika, czy to Polaka, czy Wlocha. Jesli tego nie zrobi, pracownik tez jest zatrudniony na czarno i pracodawcy grozi grzywna. Pracownikowi z UE nic nie grozi, bo obywatela UE nie mozna wydalic.

Po podpisaniu umowy z pracodawca musisz pojsc na kwesture i zlozyc wniosek o karte pobytu. Jesli bedziesz musial na nia czekac, dadza Ci kwitek, na podstawie ktorego mozesz pracowac do momentu otrzymania karty.
To chyba mnie ktoś w balona robi... A przecież paszport jest niby potrzebny do otwarcia kont bankowego i otrzymania jakiegoś numeru... tylko że ja nie pamietam jakiego. Generalnie chodzi o to że boją się mnnie zatrudnić na czarno ale zastanawiam się dlaczego legalnie nie chcą....
Bo beda musieli placic za Ciebie podatki.;)

Jesli chodzi Ci o "codice fiscale", to wyrobisz go na podstawie dowodu osobistego (w UE nie ma obowiazku posiadania paszportu!)

Konto bankowe otworzysz na podstawie karty pobytu, nie na podstawie dokumentu tozsamosci.
pewnie sa jeszcze niedoinformowani i dlatego obawiaja sie ciebie zatrudnic.
sprobuj moze wydrukowac sobie tresc okolnika i pokazac go pracodawcy...

obywatele unii maja miec dokument tozsamosci , to my jestesmy przyzwyczajeni myslec, ze za granica naszym dokumentem tozsamosci jest paszport, natomiast moze byc i dowod osobisty:) ten numer, o ktrym wspominasz to pewnie bedzie codice fiscale (numer podatkowy) potrzebny do zalatwienia kazdej formalnosci od konta w banku po umowe o prace
numer identyfikacji podatkowej (codice fiscale ) przyznawany w regionalnym urzędzie skarbowym (Agenzia di entrate) za okazaniem paszportu i - w niektórych miastach - konsularne zaświadczenie o danych osobowych. Codice fiscale niezbędne jest do zawarcia umowy i założenia konta bankowego.
O to mi właśnie chodzi... cz iwesz coś o tym? czy można to ominąć???? chodzi mi o paszport
Patrz: to co napisala Trishya. Jestes obywatelem UE, Twoim dokumentem tozsamosci we WLoszech jest dowod osobisty.:)
no to mam problem... mam znajomą we Włoszech. Mieszka tam 11 lat. Nie chce mi się po prostu wierzyć że nie da się znaleźć pracy w tym kraju.. niektórzy wypowiadają się że mają po 3 oferty np. trzymanie pieczęci(opieki) nad domem... wmawiają mi że od paźdźiernika ma się coś zmienić ale czy to prawda??? że boją się mnie zatudnić mnie na czarno więć się zastanawiam teraz dlaczego legalnienie chcą... czy to aż tak okropne??? wogóle to wszystko mnie dobija....
Piotrek, we Wloszech panuje ogolne niedoinformowanie. Obecnie nie ma dla Polakow ZADNYCH ograniczen w dostepie do rynku pracy, wiec jesli tylko uda Ci sie znalezc kogos chetnego do zatrudnienia Cie, nie ma zadnych przeszkod prawnych, z powodu ktorych mialbys tej oferty nie przyjac. Od pazdziernika nic sie nie zmieni, bo nie ma sie juz co zmieniac - wszystko co moglo sie zmienic, zmienilo sie w sierpniu.:)
dee, widze, ze jestes tutaj ekspertem, to moze bedziesz w stanie mi wylumaczyc jedna rzecz: prawo do skladania wniosku o carta di soggiorno maja obywatele UE, ktorzy zamierzaja osiasc w Italii z powodu pracy. mozna wyrobic carta di soggiorno dla osob, ktore szukaja pracy, a nie tych, ktore ja juz znalezli? ja wiem, ze tak, ale wiem tez, ze wielu ignorantow takiej karty nie chce wyrobic. nie moge znalezc przepisow, ktorze mwoia o "in attesa di lavoro".
bede wdzieczna za wyjasnienia
pozdr
Ja tez szukalam, bo juz mnie o to pytano, ale nigdzie nie znalazlam. Wiem jednak, ze takie karty istnieja, ze sa wyrabiane, znam (nie osobiscie) przynajmniej 3 osoby, ktore w ostatnim czasie sobie taka karte wyrobily. Wszystkie mieszkaja na polnocy Wloch. Karte wyrobily sobie nie dlatego, ze trzeba, ale dlatego, ze wloskie firmy na dzien dobry pytaly o "permesso" i nie chcialy sluchac tlumaczen, ze jestesmy w UE i nie potrzebujemy permesso... ;)
dzieki, no wlasnie, nigdzie nie znajduje tych przepisow.
milego popoludnia, papa
cos znalazlam ale nie daje za to glowy bo KAZDA questura robi po swojemu. podobno powinno wypelnic sie mod. 209

CARTA DI SOGGIORNO* PER I CITTADINI DELL’U.E. NEI CASI DI LAVORO AUTONOMO, LAVORO SUBORDINATO, PRESTAZIONI DI SERVIZI, ATTESA LAVORO
* al primo rilascio la Carta di Soggiorno ha durata quinquennale (ad esclusione dell’attesa lavoro: 1 anno). Al rinnovo, se sussistono i requisiti, la scadenza è a tempo indeterminato.

La domanda deve essere presentata, entro tre mesi dall’ingresso nel territorio della Repubblica, alla Questura competente per il luogo in cui l’interessato si stabilirà.

DOCUMENTI RICHIESTI:
1. Istanza compilata su MOD.209, in caso di primo rilascio, o MOD.210, in caso di rinnovo, (tali modelli sono in distribuzione presso i nostri Uffici);
2. 4 fotografie in posa uguale formato tessera;
3. ** copia del passaporto o di altro documento di identificazione valido, rilasciato dalla competente autorità nazionale, più originale in visione oppure dichiarazione consolare.

** I cittadini cechi, ciprioti, maltesi, estoni, lettoni, lituani, ungheresi, polacchi, sloveni, e slovacchi hanno l’obbligo del passaporto.

LAVORO AUTONOMO
• copia del certificato di iscrizione alla C.C.I.A.A. registri o albi, più originali in visione; tale documentazione va richiesta per quelle attività che risultano iscrivibili alla Camera di Commercio, registri o albi. In assenza di tale documentazione autocertificazione sull’attività lavorativa autonoma svolta.
• al rinnovo dichiarazione dei redditi o autocertificazione resa su moduli in distribuzione presso i
nostri uffici. L’ammontare non deve essere inferiore all’importo dell’assegno sociale (per l´anno 2006 pari a Euro 4.962,36)

LAVORO SUBORDINATO (validità 5 anni / 1 anno in caso di lavoro a tempo determinato)
• copia della dichiarazione di assunzione del datore di lavoro, ovvero, per i lavoratori stagionali, copia del contratto di lavoro;
• al rinnovo dichiarazione dei redditi ovvero autocertificazione resa su moduli in distribuzione presso i nostri uffici. L’ammontare non deve essere inferiore all’importo annuo dell’assegno sociale (per l´anno 2006 pari a Euro 4.962,36)
I cittadini cechi, estoni, lettoni, lituani, ungheresi, polacchi, sloveni, e slovacchi devono produrre:
autorizzazione al lavoro rilasciata dalla Direzione Provinciale del Lavoro (L’autorizzazione non è richiesta se l’interessato ha un soggiorno, in scadenza, di lavoro subordinato, autonomo o famiglia)
PRESTAZIONI DI SERVIZI
• documentazione attestante l’attività svolta;
• al rinnovo dichiarazione dei redditi ovvero autocertificazione resa su moduli in distribuzione presso i nostri uffici. L’ammontare non deve essere inferiore all’importo annuo dell’assegno sociale (per l´anno 2005 pari a Euro 4.962,36)

ATTESA LAVORO
• attestazione di iscrizione al Servizio Sanitario Nazionale Italiano o polizza assicurativa sanitaria per malattia, infortunio e maternità o MOD. E111 E/128 a copertura sanitaria per tutto il periodo di permanenza in Italia.
• documentazione relativa alla disponibilità dei mezzi di sussistenza, per un ammontare non inferiore all’importo annuo dell’assegno sociale - per l´anno 2006 pari a Euro 4.962,36- (da dimostrare mediante conto corrente, certificato o libretto di deposito bancario o postale, borse di studio, fideiussione bancaria o assicurativa fornita da cittadino italiano o straniero regolarmente soggiornante);
I cittadini cechi, estoni, lettoni, lituani, ungheresi, polacchi, sloveni, e slovacchi possono ottenere il soggiorno per attesa lavoro solo se sono stati titolari di un precedente soggiorno di lavoro subordinato, autonomo o famiglia.
Czyli tak, jak zawsze twierdzilam: ubezpieczenie i srodki na utrzymanie.:) Nie podoba mi sie tylko to ostatnie zdanie (czyzby Kwestura w Mediolanie, Milli?;)), choc mysle, ze to nieaktualne w swietle zniesienia WSZELKICH ograniczen w dostepie do rynku pracy.

Radze wydrukowac sobie caly ten fragment wraz z linkiem (Milli, podasz?), moze sie przydac w walce z kwestura.;)
i jeszcze cos takiego
http://www.stranierinitalia.it/italiano/page1/liste.htm

http://www.immiweb.org/immigrazione/immigrati_documenti/permessi_soggiorno.htm
to poprzednie to chyba rzeczywiscie stare. proponuje wpisac w googla: carta di soggiorno in attesa di lavoro. troche rzeczy wychodzi
Nie wiem czy kogos zainteresuje, ale podaje strone na ktorej znajduja sie formularze, m in. na karte soggiorno (attesa occupazione), tylko ze dla Questury w Turynie. Moim problemem jest, ze nie moge znalezc dokladnych informacji na temat potrzebnych dokumentow, nie wiem jak to jest z ubezpieczeniem, znaczy bede musiala wyrobic polise (czy wystarczy na 3 miesiace?) , no i czy jest poterzbe zaswiadczenie o srodkach utrzymania, bo raz pisa ze sa potrzebne, innym razem nic nie wspominaja.. moze ktos cos wie?
http://www1.diocesi.torino.it/migranti/Documenti%20%20PDF/moattesaoccup05.pdf
Ja w ubieglym tygodniu otrzymalam carte di soggiorno w polu "motivo del soggiorno" wpisano "lavoro subordinato - attesa occupazione". Karta jest na 5 lat. Nie musialam przedstawiac zadnych dowodow ze posiadam srodki pieniezne (mialam fotokopie kart kredytowych, ale ich nie chcieli) - dali mi tylko do wypelnienia formularz (autocertificazione), ze mam powyzej minimum socjalnego czy jak tam sie to nazywa. Ubezpieczenie natomiast musialam przedstawic.
Polisa na trzy miesiace spokojnie wystarczy, bo jak dostaniesz Carta di soggiorno to mozesz sie od razu zapisac do najblizszego ASL i bedziesz miala ubezpieczenie tak jak Wlosi.
"lavoro subordinato - attesa occupazione" i to na 5 lat, to swietnie, czytalam ze ktos inny dostal karte pobytu "attesi lavoro" i to tylko na 6 miesiecy.
jaka to roznica? hmmm
a czy znacie jakas stronke ,na ktorej jest JASNO ;-) napisane , ze owe ograniczenia zostaly zniesione ? , tak zeby mozna pracodawcy pokazac w razie czego ?
MISIO!!! Wszelki duch Pana boga chwali.
WITAJ. Milo cie czytać.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia