Lavoro subordinato,ile jeszcze czekac?

Temat przeniesiony do archwium.
Pracodawca złozył mi dokumenty na kwesturze w Rimini na carte di soggiorno czyli permesso na 9 mc podobno. Pracowalam w hotelu przez okres wakacyjny. I teraz bede musiala odebrac to permesso,ale nie wiem jak długo jeszcze bede czekac?? Juz od 17 lipca czekam.. Chyba tam zadzwonie na kwesture. mam pytanie: skoro to permesso ma byc wazne 9 mc, to czy po 9 mc jak nie znjade nowego pracodawcy nie bede mogla sobie przedluzyc tego permessa?? Musi byc pracodawca?? I czy moj pracodawca wakacyjny musi płacić podatki przez 9 mc mimo,ze juz tam nie pracuje, bo stagione estiva sie skonczyla.?
Pracodawca placi podatki za pracownika, z ktorym ma zawarta umowe o prace. Skoro Twoja umowa sie skonczyla, to juz za Ciebie nic nie placi.:) Natomiast karta pobytu, na ktora czekasz, bedzie wazna do daty waznosci na niej widniejacej (9 miesiecy wydaje mi sie dziwne, raczej na rok...), potem mozesz wystapic o przedluzenie na podstawie "nowej sytuacji zyciowej" (czyli wykazujac nowa umowe o prace badz wystepujac o karte "per attesa lavoro").

Co do czasu oczekiwania, to roznie to bywa. Ale mozesz do nich zadzwonic, co Ci szkodzi.;)
Dziękuję Cii bardzoooooooooooooo deelaylah!:):)))
czesc. dla mnie dzwomnienie tam to strata czasu, wierz mi wiem cos o tym.maja tam nieziemski burdel, nic nie wiedza a udzieleleni najmniejszej inf przychoddzi im z wielkim z trudem,bo sami o niczym nie maja zielonego pojecia. chyba ze cos sie zmienilo przez ostatnie lata, w co bardzo watpie.ale zycze powodzenia. a! w cesenie sa o wiele bardziej dyspozycyjni sproboj tam. tel ufficio immigrazioni [tel]

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia