emerytura we Włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
Drodzy Forumowicze mam pytanie , ktore mysle zaineresuje nie tylko mnie .
Czy wiecie ile lat trzeba legalnie pracowac we Włoszech aby miec swiadczenia emerytalne?
Też mnie ten temat interesuje. Z tego co wiem, to trzeba pracować 30 lat lub do sześdziesiątego roku zycia.
sześćdziesiatego :)
mnie sie wydaje ze 35 pracy albo 65 lat zycia
zobaczcie,poczytajcie!!:rnhttp://www.inps.it
tutaj sa informacje odnosnie swiadczen emerytalnych dla cudzoziemcow:

http://www.meltingpot.org/IMG/pdf/INPS.pdf
pzdr:)
Prawo do emerytury mają wszyscy pracownicy wykonujący pracę najemną, bez względu na płeć i narodowość. Pracodawcy zobowiązani są do wpłacania składki ubezpieczeniowej do INPS-u dl pracowników.

Prawo do emerytury nabywa się ze względu na wiek, dla kobiet 60 lat, dla mężczyzn 65 lat i 20 lat składek ubezpieczeniowych.

W systemie ubezpieczeń społecznych emeryturę ze względu na wiek aktualnie osiągnąć można zarówno dla kobiet jak i dla mężczyzn w wieku 57 lat, 5 lat składek efektywnych, przy założeniu że kwota emerytury nie jest niższa od zasiłku socjalnego podwyższonego o 20%. W tym przypadku nie jest brana pod uwagę osoba w wieku mniej niż 65 lat.

Emeryturę po wysłudze lat można otrzymać przed ukończeniem wieku emerytalnego. Warunkiem jest 35 lat składek ubezpieczeniowych i wiek 57 lat. Przy nieskończonych 57 latach można uzyskać emeryturę , jeśli składki były opłacane przez 38 lat.

Suma emerytury jest współzależna od dwóch czynników: naliczenia od średniej z ostatnich tygodni wynagrodzenia poprzedzające przejście na emeryturę i opłacanych składek ubezpieczeniowych.

W systemie kontrybucyjnym wysokość emerytury jest zależna od wniesionych składek ubezpieczeniowych, powtórnie przeliczonych. Zestawienie indywidualne wpłaconych składek jest pomnożone przez współczynnik transformacji względem wieku osoby ubezpieczonej do daty poprzedzającej przejście na emeryturę.

O wcześniejszą emeryturę można starać się w przypadku kiedy stosunek o pracę kończy się ze względu na stan zdrowia pracownika. W tym przypadku można poprosić o rentę i zasiłek inwalidzki (assegno di invalidità).

Uwaga :wcześniejsza emerytura może być przyznana tylko posiadaczom karty pobytu.

Emerytura wypłacana przez INPS składa się z emerytury podstawowej, dodatku rodzinnego i trzynastki.

Emerytury przyznawane przez inne instytucje niż INPS składają się z emerytury podstawowej, dodatku integracyjnego, dodatkowej kwoty za współmałżonka, dzieci, rodziców na utrzymaniu i trzynastki.

Emerytura z tytułu niezdolności do pracy przyznawana jest pracownikom najemnym i niezależnym dotkniętym niewydolnością fizyczną lub mentalną, którzy mają uznaną wysługę lat ubezpieczenia równą 5 lat, z czego co najmniej 3 lata wpłacone w 5 latach przed złożeniem podania o emeryturę ze względu na niezdolność do pracy. Niezdolność fizyczna lub mentalna, powodująca całkowitą i trwałą niemożność wykonywania jakiejkolwiek pracy, musi być potwierdzona przez lekarzy z Państwowego Zakładu Ubezpieczenia Społecznego (INPS).

Uwaga: aby otrzymać emeryturę z tytułu niezdolności do pracy należy posiadać kartę pobytu.

Zwykły zasiłek inwalidzki przyznawany jest pracownikom najemnym i niezależnym, dotkniętym niezdolnością fizyczną lub mentalną, którym musi być uznany okres ubezpieczenia równy 5 lat, z czego najmniej 3 lata opłacone w 5 lat wcześniej przed podaniem o zasiłek inwalidzki. Niezdolność fizyczna lub mentalna musi być uznana przez komisję lekarską z INPS i musi powodować trwałą redukcję poniżej jednej trzeciej zdolności zarobkowej. Zasiłek zwykły inwalidzki może być przyznany nawet przy kontynuacji działalności zarobkowej.

Uwaga: w celu uzyskania zwykłego zasiłku inwalidzkiego należy posiadać kartę pobytu.

Aby otrzymać uznanie inwalidztwa należy złożyć prośbę do ASL-u w miejscu stałego zamieszkania. Jeśli stan zdrowia lub niepełnosprawność, które doprowadziły do inwalidztwa pogarsza się, można przedstawić ponownie prośbę do ASL-u o uznanie nowej sytuacji.

Uwaga: stan inwalidztwa jest przyznawany tylko posiadaczom karty pobytu.

Na podstawie uznanego stopnia inwalidztwa można ubiegać się o różne przywileje tj.:

*
miesięczny zasiłek pomocniczy (przyznawany z INPS);
*
zwolnienia od opłat za świadczenia lekarskie (przyznaje ASL);
*
zniżki na transport komunikacji publicznej (należy zwrócić się do zakładu transportu miejskiego);
*
znak rozpoznawczy dający prawo do zaparkowania samochodu w specjalnie wyznaczonych miejscach (zwrócić się do biura dla niepełnosprawnych w przynależnym rejonie);
*
protez i pomocy (należy zwrócić się do ASL).
zioło?maryśka?
a gdzie Cie tu z tymi zioolami posialo ja gdzie indziej zaparzam ;)
ponoc mam adhd wiec melise wieczorem pije :D
e a ja szpryca...podobno dzieki adhd ludzkosc przetrwala...
juz od wczesnego dziecinstwa towarzyszylo mi dziwne uczucie, ze mam jakas wazna misje do spelnienia, cholera, ale czy mi sie chce was wszystkich ratowac? no nie wiem?! sie powaznie zastanowie moze tylko nieliczne jednostki ocaleja ;)
Emerytury międzynarodowe ....Osoby pracujące „na biało” we Włoszech lub innym kraju UE lub kraju, z którym Włochy łączą stosowne umowy przedmiotowe nabywają prawo do emerytury.
Nabycie prawa do emerytury odbywa się na podstawie zsumowania okresów pracy we Włoszech i w innych krajach (np. we Włoszech i w Polsce).
Wysokość :
Wysokość emerytury międzynarodowej wylicza każdy z krajów z osobna, proporcjonalnie do udokumentowanych okresów ubezpieczenia w każdym z krajów. Sumowanie okresów ubezpieczenia jest możliwe pod warunkiem, że ubezpieczony pracownik może wykazać się minimalnym okresem ubezpieczenia, potwierdzonym wpłacanymi składkami, w kraju, w którym emerytura będzie wypłacana.
W przypadku, kiedy brak jest minimalnego okresu zatrudnienia, składki wpłacane w danym kraju zostaną wykorzystane przez instytucje ubezpieczeniową w drugim kraju.

Przykład

Jeżeli Polak wystąpił o wypłacanie emerytury do włoskiego ZUS-u na podstawie kumulacji składek w Polsce i we Włoszech, nie może zaś potwierdzić minimalnego okresu zatrudnienia we Włoszech uprawniającego go do wystąpienia o naliczenie i wypłacenie emerytury przez włoski ZUS, składki, które płacił przez okres przykładowo 6 lat we Włoszech, zostaną zaliczone do okresu zatrudnienia przez ZUS, jeżeli ten będzie ostatecznie wypłacał emeryturę.
Minimalny okres zatrudnienia, dający prawo do wystąpienia o kumulację składek, wyliczenie emerytury i jej wypłacanie w danym kraju wynosi we Włoszech i w innych krajach europejskich 52 tygodnie. Ten okres może być uzupełniony jedynie składkami wpłacanymi na poczet odbytej służby wojskowej.
Przykład:
Pracownik, który wpłacał składki we Włoszech przez 14 lat i w Polsce przez 12 lat. Bez zsumowania okresów składkowych nie nabyłby prawa do emerytury, ponieważ nie posiadałby wymaganego minimum przepracowanych lat. Włoski ZUS, w chwili, gdy pracownik ten osiągnął wiek emerytalny, wypłaca emeryturę, ponieważ ogółem przepracował on 26 lat. Jej wysokość będzie wyliczona na podstawie 14 lat pracy we Włoszech. Polska wyliczy natomiast emeryturę za 12 lat pracy w tym kraju.
W krajach Unii wniosek o emeryturę składa się w miejscu zamieszkania we właściwej instytucji. Do dokumentacji należy dołączyć:
• sporządzone własnoręcznie zaświadczenie o miejscu zamieszkania i obywatelstwie, w braku stosownego zaświadczenia urzędowego,
• wymagany kwestionariusz i wniosek dotyczący realizacji świadczenia (wypłacania emerytury) przez właściwy podmiot zagraniczny,
• pełną dokumentacją, którą dysponuje ubezpieczony, dot. okresów przepracowanych przez niego w poszczególnych krajach,
• formularz dotyczący prawa do odliczenia podatku.
Źródło: prawo.wieszjak.pl

o emeryturze: http://polonia.wp.pl/title,Dlugo-mnie-wykorzystywali-teraz-ja-ich-wykorzystam,wid,13437970,wiadomosc.html cytuje fragment:.....'' Obywatelstwo na starość.
Jednak od jakiegoś czasu odnotowuje się inny fenomen - o obywatelstwo występują osoby, które przekroczyły 50 rok życia i od wielu lat pracują we Włoszech, samodzielnie opłacając swoje składki emerytalne. Dla nich głównym powodem o wystąpienie o obywatelstwo jest chęć korzystania z usług socjalnych, jakie oferuje państwo włoskie swoim obywatelom. Od emerytury socjalnej począwszy poprzez zasiłki zdrowotne a nawet miejsca pracy przeznaczone dla inwalidów.

- Przez lata pracowałam na czarno, ponieważ moi pracodawcy nie kwapili się do zawarcia ze mną kontraktu. Tym sposobem nie miałam opłacanych składek emerytalnych. Kiedy dowiedziałam się o emeryturze socjalnej zaczęłam zbierać dokumenty potrzebne do uzyskania obywatelstwa. Pierwszym krokiem było uzyskanie kontraktu pracy. Udało się, ale był to kontrakt powiedzmy na pół fikcyjny tzn. sama opłacałam sobie składki tak, by mój roczny przychód spełniał wymogi niezbędne do uzyskania obywatelstwa. I tak rok temu złożyłam podanie o uzyskanie obywatelstwa. Pracowałam przez 10 lat dając się wykorzystywać, teraz na starość ja chcę ich wykorzystać. Zresztą tak prawdę mówiąc należy mi się! - opowiada Jadwiga.

Emerytura socjalna przysługuje od 65 roku życia i wynosi około 500 euro miesięcznie. Dostają ja osoby, które z różnych powodów nie opłacały składek lub też ich dochody są bardzo niskie.Ale na tym nie koniec. W przypadku choroby można uzyskać zasiłek zdrowotny przeznaczony na zatrudnienie opiekunki czy też w przypadku inwalidztwa - rentę. .........''......''Polacy, którzy osiedlili się na stałe we Włoszech, chcą czuć się w pełni obywatelami tego kraju. Płacą podatki i głosują w wyborach samorządowych. Jednak stając się włoskimi obywatelami mogą zyskać jeszcze więcej - m.in. korzystać z przywilejów socjalnych. Co ma dzisiaj zrobić kobieta, która pracowała przez kilkanaście lat "na czarno" i jej pracodawcy nie opłacali składek emerytalnych? Właściwie tylko wrócić do Polski, gdzie też nie czeka na nią emerytura.

Stąd też Polki wzięły się na sposób i już zawczasu myślą o załatwieniu 3-letniego kontraktu pracy, godząc się na opłacanie składek emerytalnych z własnej kieszeni, po to by później móc starać się o włoskie obywatelstwo. Czy jest to obywatelstwo dla zysku czy też po prostu domaganie się własnych praw? ''
Młode wdowy zostaną bez emerytury zmarłego małżonka ..Ważnym punktem w nowym pakiecie oszczędnościowym Ważnym punktem w nowym pakiecie oszczędnościowym, który z pewnością zainteresuje wiele BADANTI są cięcia emerytur dla wdów, które poślubiły swoich pracodawców w podeszłym wieku.
Od 1 stycznia 2012 r., renta rodzinna, czyli pensione di reversibilità "zostanie zmniejszona w przypadkach, gdy zmarły małżonek w dniu zawarcia związku małżeńskiego miał 70 lat, a różnica wieku między małżonkami jest większa niż dwadzieścia lat oraz gdy małżeństwo nie trwało minimum 10 lat". Za każdy brakujący rok, renta po zmarłym zostanie zmniejszona o 10%".

Oznacza to, że w dniu śmierci małżonka, jeżeli para pobrała się np. 7 lat temu, wdowa otrzyma jedynie 70% jego emerytury. Tylko w przypadku, gdy małżeństwo trwało 10 lat, wdowa będzie miała prawo do otrzymania pełnej emerytury po zmarłym.
Warto przypomnieć, że do tej pory we Włoszech nie istnieje minimalny limit lat małżeństwa, aby otrzymać prawo do pobierania emerytury po zmarłym mężu. Oznacza to, że nawet po kilku dniach od zawarcia związku małżeńskiego, małżonek żyjący będzie pobierać emeryturę po zmarłym, ale tylko w przypadku, gdy zmarły pobierał już ją przed śmiercią.

Nowe przepisy dotyczące pensioni di reversibilità zostaną wprowadzone przede wszystkim z powodu coraz częstszych przypadków małżeństw pomiędzy Włochami w podeszłym wieku i młodymi cudzoziemkami, które często są ich opiekunkami. Z danych włoskiego Stowarzyszenia Matrimonialisti Italiani, około 3000 małżeństw rocznie zostaje zawieranych w Italii właśnie z tego powodu. Oprócz prawdziwego powodu zawarcia tego typu związku małżęńskiego (prawdziwa miłość? interes? wdzięczność staruszka dla opiekunki?) pensione di reversibilità ciąży na kasach INPS, czyli na wszystkich podatnikach. Ważnym punktem w nowym pakiecie oszczędnościowym, który z pewnością zainteresuje wiele BADANTI są cięcia emerytur dla wdów, które poślubiły swoich pracodawców w podeszłym wieku.
Od 1 stycznia 2012 r., renta rodzinna, czyli pensione di reversibilità "zostanie zmniejszona w przypadkach, gdy zmarły małżonek w dniu zawarcia związku małżeńskiego miał 70 lat, a różnica wieku między małżonkami jest większa niż dwadzieścia lat oraz gdy małżeństwo nie trwało minimum 10 lat". Za każdy brakujący rok, renta po zmarłym zostanie zmniejszona o 10%". http://www.naszswiat.net/y-we-woszech/wiadomoci/2610-mode-wdowy-zostan-bez-emerytury-zmarego-maonka.html

Oznacza to, że w dniu śmierci małżonka, jeżeli para pobrała się np. 7 lat temu, wdowa otrzyma jedynie 70% jego emerytury. Tylko w przypadku, gdy małżeństwo trwało 10 lat, wdowa będzie miała prawo do otrzymania pełnej emerytury po zmarłym.
Warto przypomnieć, że do tej pory we Włoszech nie istnieje minimalny limit lat małżeństwa, aby otrzymać prawo do pobierania emerytury po zmarłym mężu. Oznacza to, że nawet po kilku dniach od zawarcia związku małżeńskiego, małżonek żyjący będzie pobierać emeryturę po zmarłym, ale tylko w przypadku, gdy zmarły pobierał już ją przed śmiercią.

Nowe przepisy dotyczące pensioni di reversibilità zostaną wprowadzone przede wszystkim z powodu coraz częstszych przypadków małżeństw pomiędzy Włochami w podeszłym wieku i młodymi cudzoziemkami, które często są ich opiekunkami. Z danych włoskiego Stowarzyszenia Matrimonialisti Italiani, około 3000 małżeństw rocznie zostaje zawieranych w Italii właśnie z tego powodu. Oprócz prawdziwego powodu zawarcia tego typu związku małżęńskiego (prawdziwa miłość? interes? wdzięczność staruszka dla opiekunki?) pensione di reversibilità ciąży na kasach INPS, czyli na wszystkich podatnikach. który z pewnością zainteresuje wiele BADANTI są cięcia emerytur dla wdów, które poślubiły swoich pracodawców w podeszłym wieku.
Od 1 stycznia 2012 r., renta rodzinna, czyli pensione di reversibilità "zostanie zmniejszona w przypadkach, gdy zmarły małżonek w dniu zawarcia związku małżeńskiego miał 70 lat, a różnica wieku między małżonkami jest większa niż dwadzieścia lat oraz gdy małżeństwo nie trwało minimum 10 lat". Za każdy brakujący rok, renta po zmarłym zostanie zmniejszona o 10%".

Nowe przepisy dotyczące pensioni di reversibilità zostaną wprowadzone przede wszystkim z powodu coraz częstszych przypadków małżeństw pomiędzy Włochami w podeszłym wieku i młodymi cudzoziemkami, które często są ich opiekunkami. Z danych włoskiego Stowarzyszenia Matrimonialisti Italiani, około 3000 małżeństw rocznie zostaje zawieranych w Italii właśnie z tego powodu. Oprócz prawdziwego powodu zawarcia tego typu związku małżęńskiego (prawdziwa miłość? interes? wdzięczność staruszka dla opiekunki?) pensione di reversibilità ciąży na kasach INPS, czyli na wszystkich podatnikach.
umarłam ze śmiechu !!!!!

hahahhaahahha

czyżby istniały we włoszech przypadki że zmarły zaczął emeryturę pobierać po śmierci???
edytowany przez Margo49: 02 lip 2011
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków

»

Pomoc językowa