Czy naprawde tak trudno?

Temat przeniesiony do archwium.
Czy naprawde tak trudno o prace we wloszech dla Wlocha? Juz nawet nie pytam sie o Polakow bo slysze to i owdzie jak jest i na jaka prace mamay szanse ale chodzi mi o sytuacje na rynku pracy dla rodowitych Wlochow ktorzy pokonczyli tam studia...
Od czego zalezy znalezienie dobrej pracy? (kwalifikacje region znajomosci)
I kiedy taki przecietny Wloch moze sie usamodzielnic (praca na czas nieokreslony)?
"market reserch" ;)
Dzieki za odpowiedzi
Sytuacja na wloskim rynku pracy nie jest latwa, zwlaszcza w przypadku ludzi mlodych i... wyksztalconych. Jest coraz wieksze zapotrzebowanie na pracownikow fizycznych (ktorzy otrzymuja lepsze umowy o prace oraz dosc satysfakcjonujaca zaplate), natomiast osoby po studiach, bez doswiadczenia czesto sa w trudnej sytuacji. Dodatkowo pracodawcy czesto wykorzystuja te wlasnie sytuacje i proponuja tzw. contratto a progetto, ktore nie chroni praktycznie w zaden sposob pracownika, ale za to pracodawca placi nizsze podatki i nie ma problemu ze zwolnieniem zatrudnionego.

Oczywiscie sytuacja zmienia sie z zaleznosci od rejonu Wloch - im bardziej na poludnie, tym gorzej (zarowno jesli chodzi o prace w ogole, jak i o zarobki).

A najwazniejsze sa "plecy" - bez znajomosci trzeba sie naprawde nameczyc, zeby znalezc prace na stanowisku, ktore odpowiada twoim aspiracjom.
Czulam Deelaylah ze to wlasnie Ty odpowiesz :)
U nas tez jest trudno ale jakos ludzie sobie radza
Martwi mnie to ze slysze ze ludzie ok 30 ktorzy pokonczyli studia (moze nie zbyt typowe) znaja jezyki i musza zadowolic sie marna praca na okresowe umowy, zapominajac o pracy zwiazanej z samym kierunkiem.
Ja w prawdzie orientuje sie duzo bardziej jesli chodzi o krajowy rynek pracy (taka praca), ale moze Dee mozesz podpowiedziec bo mi juz sie pomysly koncza ( rowniez dlatego ze rynek wloski znam minimalnie)gdzie moze szukac pracy osoba (Włoch) z wyksztalceniem cos na wzor naszej ochrony srodowiska powiązanej z tzw civil protection z ciekawym ponad rocznym doswiadczeniem w pracy rzadowej.
Dzieki za sugestie :)
Pozdrawiam
W razie pytan odnosnie polskiego rynku pracy chetnie pomoge
Jakie dokladnie studia skonczyla ta osoba? Moglabys podac mi kierunek po wlosku (to wazne)? Jaki ma tytul (inzynier?)?
Sonczyl Scienze Naturali indirizzo "conservazione della natura e delle sue risorse" ah cytuje reszte bo wloskiego sie dopiero ucze "presso l'università degli studi di Firenze" Praca magisterska o botanice ale doświadczenie w projekcie UE - delegacja w Stuttgarcie i Rzymie o obronie cywilnej w razie zagrożeń naturalnych.
uciekło mi presso l'università degli ...
Moze pracowac np. w laboratorium (np. analisi acque) lub w firmach zajmujacych sie udzielaniem konsultacji srodowiskowych (aziende di consulenza ambientale)...
dzieki polece tą ścieżkę, swoja droga czytalam Twoje wczesniejsze wpisy (a duzo ich tutaj) nie dosc ze znasz swietnie wloski orientujesz sie w wielu tematach (biurokracja edukacja praca itp) to jeszcze (na to mi wyglada) lubisz doradzac ( w dobrym tego slowa znaczeniu) Moze pomyslabys o jakim konsultingu polsko - wloskim ( a moze juz pracujesz w podobnej branzy) mogloby to byc satysfakcjonujace zajecie :)
Pozdrawiam i dzieki za wpisy
Myslalam o tym, ale na razie ograniczam sie do konsultingu na niniejszym forum.:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Solo italiano