małżeństwa polsko-włoskie

Temat przeniesiony do archwium.
Witam Wszystkich!
Jestem studentką socjologii stosowanej.Piszę pracę magisterską dotyczącą małżeństw mieszanych etnicznie polsko-włoskich. W związku z tym poszukuję osoby, które pozostają w związku małżenskim polsko-włoskim.Chcialabym aby te osoby anonimowo wypełniły krótką ankietę dotyczącą tej problematyki. Będzie ona nie tylko bardzo istotnym elementem mojej pracy magisterskiej ale przede wszystkim stanie się źrodłem bardzo cennych informacji o małżeństwach mieszanych, które są częścią naszej europejskiej rzeczywistości.Czekam na kontakty.
oj, ile ja moglabym ci opowiedziec (chociaz mnie to nie dotyczy)! A jaki przedzial wiekowy cie interesuje ?
Przedzial wiekowy nie jest wazny. Jednynie co wazne to aby bylo to małzeństwo polsko-włoskie lub na odwrot i tyle.
idz do katalogu : inne i zobacz temat "polacca e italiano"
Co za dyskryminacja par zyjacych ze soba bez slubu... :-( ;-)
- o gdzie czekasz?
Dee , hehe ... praca magisterska , ankieta .... interesujace ,sama jestem ciekawa jaki bylby ' efekt koncowy ' ;-) 3 miesiace temu wyszlam za wlocha , taki krotki staz malzenski moze byc ;-)
mialo byc trzy tygodnie .... :(
Jestem na etapie zbierania materiałow do pracy. Kwestionariusz ankiety nie jest jeszcze gotowy ale będzie. Prosiłabym wszystkie osoby zainteresowane o maile to jak tylko bedę miała gotową ankietę to ja wszystkim zainteresowanym wyślę do wypełnienia. Jeśli chodzi o staż małżeński to nie jest on istotny czy to będzie 3 miesiące czy 3 lata. Pozdrawiam
Deelaylah ja wcale nie dyskryminuję związków kohabitacyjnych. Wiem że obecnie coraz więcej osób jest w takich związkach, wiele ciekawych powstało prac na ten temat.Ja jednak wybrałam temat małżeństw mieszanych etnicznie w związku z tym nie mogę pisać też o kohabitacji bo jakbym tak chciala napisac o jednym i drugim to wyszłaby z tego praca doktorska a nie magisterska.
Lamkaa, nie odczytalas aluzji mojej przedmowczyni...;) na JAKI ADRES maja dziewczyny wysylac te zgloszenia? zycze lepszej koncentracji i powodzenia:)
Witaj Ambra. Wszystkiego najlepszego na nowej drodze zycia. Pozdrawiam.
53 !!!! :*** :**** Witam Cie ! ,ale Cie dawno nie czytalam ! :D :D
dziekuje za zyczenia :)
podaję mój mail: [email]
Zartowalam przeciez.:)
"Cechy rodziny tradycyjnej
* prawnie zawarte małżeństwo
* posiadanie dzieci
* dwoje rodziców
* trwałość
* mężczyzna utrzymuje rodzinę, posiada autorytet
* wyłączność seksualna
* heteroseksualność
*gospodarstwo dwóch dorosłych osób

Nietradycyjne alternatywy
- niezamężna kohabitacja, nigdy niezamężne osoby żyjące samotnie
- dobrowolna bezdzietność
- samotne rodzicielstwo (bez małżeństwa w ogóle, poprzedzone małżeństwem)
- rozwód, powtórny związek (w tym sytuacje opieki prawnej nad dzieckiem obojga rozwiedzionych rodziców, binuklearne rodziny, rodziny rekonstruowane)
- praca zawodowa obojga małżonków, małżeństwa „otwarte”, małżeństwa rozdzielone z powodu pracy (commuter marriage)
- pozamałżeńskie związki (w tym małżeństwa seksualnie otwarte, modele „wahadłowe”)
- związki osób tej samej płci
- gospodarstwo wielu dorosłych (w tym komuny, wspólnoty, rozszerzona rodzina, rodzina z dołączonymi członami niespokrewnionymi, „niby” rodziny)"

Podaję za:
Anna Kwak, Rodzina w dobie przemian. Małżeństwo i kohabitacja, Warszawa 2005, s. 85 (tabelka).

No i co wy na to?

pozdrawiam :)))
witaj 53 :))) stęskniłam się benvenuta!!!
JA TO PEWNIE WYSKOCZE JAK FILIP Z KONOPI!!ALE MAM PYTANIE POWAŻNE.. NIE MAM ŚLUBU Z MOIM AMORE ALE MAMY DZIDZIUSIA I ZA MIESIĄC JADE DO WŁOCH NA STAŁE I CZY CHCĄC JA SAMA JECHAC Z DZIECKIEM DO POLSKI JEST WYMAGANA ZGODA TATUSIA??? ALBO CZY WY DZIEWCZYNY JAKO MEZATKI POTRZEBOWAŁYSCIE TAK SAMO ZGODY MAŁŻONKA NA WASZĄ SAMOTNĄ PODRÓŻ DO POLSKI Z DZIECKIEM??? CZY WYCHODZĄC ZA MĄZ ZA WŁOCHA POTEM NOSZĘ JEGO NAZWISKO LUB PODWÓJNE TZN SWOJE PANIEŃSKIE I JEGO , CHODZI MI TU CZY JEDNĄ EWENTUALNOŚĆ JAK I DRUGĄ OCZYWIŚCIE DO WYBORU>> A CZY DZIECI MOGĄ NOSIĆ DWA NAZWISKA??? TO SĄ KRÓTKIE I KONKRETNE PYTANIA POMÓŻCIE MI NA PODSTAWIE WASZYCH DOŚWIADCZEŃ TAK BĘDZIE WIARYGODNIE BO INFO TU W URZĘDACH JEST SPRZECZNE!!!!!:::(((((
tez jestem tego ciekawa wprawdzie dzidziusia jeszcze nie mam i planuje dopiero po slubie ale to ciekawy temat bo wiele sie o tym slyszy. tyle co wiem to nazwisko kobieta zachowuje swoje, a dzieci maja nazwisko meza ale na reszte pytan niech odpowiedza osoby ktore cos wiecej wiedza na ten temat:)
Witam was moje kochane dziewczynki.Pamiętacie jeszcze starego,rdzewiejącego gwoździa?Ja i Pani Gwoździkowa rdzewiejemy od łez.Pewnie domyślacie się dlaczego?Coś pusto się zrobiło na naszej stronie.Ciekawe co nasz Miś Polarny porabia,czy już jest we Włoszech czy jeszcze w Polsce?
To już tylko Dee wie.
jA MAM MEZA WLOCHA.JESLI CHCESZ TO WYPELNIE CI TA ANKIETE.WLOCH CZY POLAK TO ZAWSZE FACET?Z METRA CIECI WIEC NIE MA ZBYTNIEJ ROZNICY.WSZYSTKO ZALEZY OD CHARAKTEROW NO I MENTALNOSC TU MOZE TROSZKE INNA.
ja mam staz 32 lata z męzem wlochem to interesujące pożyciez takim jak on
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia