karta czasowego pobytu

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich na forum!
Complimenti!
Jestem zalogowana od niedawna,ale juz zdazylam znalesc na forum duzo intersujacych rzeczy.
Mam do was pytanie,ktore nasunelo mi sie po przeczytaniu dyskusji w katalogu "tylko po wlosku" zatytuowanej Info burocratiche...gdzie opisane sa niuanse i problemy z wyrobieniem karty czasowego pobytu,przez obywateli wloskich w naszym pieknym kraju.
Rowniez ja bede sie musiala zmierzyc w grudniu z polska biurokracja,gdyz moj chlopak bedzie sie staral w Warszawie o taka karte,dyskutujemy i rozmawiamy o tym juz od jakiegos czasu,szukamy za i przeciw,ale przedewszystkim zastanawiamy sie jak wyglada cala ta procedura:obowiazku meldunkowego,zkladania wniosku o czasowe zamieszkanie itp.:byla bym bardzo wdzieczna gdyby osoby ktore maja juz jakies doswiadczenia w tym wzgledzie podzielily sie nimi ze mna.
Z gory dzieki za odpowiedz.
http://www.msz.gov.pl --> INFORMACJE KONSULARNE --> Informacja dla obywateli krajów UE i EOG przyjeżdżających do Polski

Tam znajdziesz wszystko. A w razie watpliwosci pytaj.:)
dziekuje za odpowiedz....mam tylko jeszcze male watpliwosci dotyczace tego jak starajac sie o karte czasowego pobytu, wykazac sie posiadaniem niezbednych do przezycia w Polsce,bez korzystania z opieki spolecznej, srodkow finansowych....nie majac np konta bankowego z ktorego wydurk mozna by bylo przedstawic?...chcialam zapytac tak nie formalnie czy nieposiadanie ww. konta bankowego z gory skazalo by moje starania o karte na niepowdzenie?
Powiem tak: skoro Twoj chlopak nie bedzie mogl wykazac, ze jest w stanie sie w Polsce utrzymac (praca, wlasne srodki itp.), to na jakiej podstawie mialby miec wydana karte pobytu?
a ja powiem tak pieniadze to on na pobyt i na pozostanie tutaj ma.. tylko poprostu nie ma knota bankowego(poniewaz we wloszech wlasnie je zlikwidowal i narazie jeszcze nie otworzyl go w polsce)...wiem ze to w tych czasach troche dziwne i staroswieckie..ale narazie trzyma swoje pieniadze w przyslowiowej skarpecie:)
a z tego co przeczytalam na stronie do ktorej link mi podalas to jesli jest sie np studentem,lub osoba poszukujaca pracy..to mozna otrzymac karte czasowego pobytu..np na 1 rok lub 6 miesiecy...i dlatego chcialam zapytac czy tylko na podstawie wydruku z konta bankowego mozna wykazc posiadanie srodkow finansowych na przebywanie w polsce(a nie ze owych srodkow sie nie posiada):)
Niech pokaze skarpetke z gotowka.;)
ja mam konto...ale w internecie...ten z kwiatuszek (niewiem jesli napisalem dobrze) :-)
ahh superr!!
tylko musimy wybrac taka nowiutka nie smierdzaca:)i bez dziurek
a tak na powaznie??
beach_man5 moj chlopak ma tylko carta postepay ale nie wiemy czy to jest takie pelnowartosciowe akceptowane konto?
i z tad ta cala moja pisanina:)
no dziurki bylyby niebezpieczne, jeszcze nie daj boze cos by przez nie wypadlo:D

co do czystosci..to czy ja wiem...taka woniejaca moglaby byc wlasciwa zemsta na nieuzytych biurwach:D
PostePay to nir konto, tylko karta kredytowa "ricaricabile". Jesli wystarczy np. ksero samej karty, to moze sie uda.
no to na poczatek pokazemy taka ladna i czysciutka a jak panie w biurze beda sprawiac problemy..to ich postraszymy taka smierdzaca skarpeta!;)
watpie czy sie uda, w koncu pani w urzedzie ma stwierdzic naocznie,)np. zerkajac na kolumne cyferek na wyciagu bankowym) ze delikwent posiada pieniazki na utrzymanie i nie bedzie wyciagal raczki do polskiej pomocy spolecznej...a z ksero karty raczej niewiele odczyta poza jej numerem:)
Otoz to!placic mozna ale to nie knoto!
ale to juz jakies swiatelko w tunelu, jesli,wystarczylo by ksero takiej karty:)
No to moje swiatelko w tunelu zgaslo:)
No niby we Wlsozech tez tak jest, ale czasem ksero karty starcza.:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia