obywatelstwo dla dziecka ur.we wloszech

Temat przeniesiony do archwium.
w 08.2002roku urodzilam we wloszech corke co musze zrobic aby otrzymala wloskie obywatelstwo moj maz jest rowniez polakiem
We Wloszech obowiazuje zasada "wiezow krwi", wiec jesli Ty i maz sa obywatelami polskimi, rowniez Wasza corka jest Polka.

Obywatele panstw nalezacych do UE moga uniegac sie o obywatelstwo wloskie po uplywie 4 lat pobytu (residenza) we Wloszech.
NO WŁAŚNIE we Wrześniu urodziła się moja córka teraz już wiem, bo wyjaśnił mi to pewien prawnik że skoro rodzice są polakami moja córka też jest też obywatelem polski.
Dziwi mnie tylko skąd wśród znajomych Włochów jest przekonanie że dziecko urodzone we Włoszech ma obywatelstwo tego kraju wręcz się kłócą ze mną że z całą pewnością tak jest. Pewnej znajomej odpowiedziałem: to dlaczego musiałem wyrobić dziecku kartę pobytu bo bez niej nie mogłem zrobić residenza , na to ona że Questura i Comune wprowadziły mnie w błąd.
Twoi znajomi nie maja racje. Owszem, dziecko urodzone we Wloszech moze otrzymac wloskie obywatelstwo, ale jedynie wprzypadku, gdzy jego rodzice sa apolidami (nie posiadaja obywatelstwa zadnego kraju) lub nie chca przekazac mu wlasnego obywatelstwa.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia