tessera sanitaria

Temat przeniesiony do archwium.
kochani...mieszkam we wloszech od 4 lat,zawsze pracowalam legalnie i oczywiscie mialam prawo do opieki medycznej, od roku nie pracuje i jestem zarejestrowana w urzedzie pracy CENTRO PER L'IMPIEGO moja tessera stracila termin waznosci i wyobrazcie sobie ze nie chca mi jej odnowic, mowia ze musze korzystac z tej karty opieki medycznej dla czlonkow unii europejskiej...to jest dziwne...a wy jaki macie doswiadczenia...nawet nie wiem jakie prawa mi daje ta karta, bylam przekonana, ze to tylko dla turystow....o Dio...
oczywiscie ze masz prawo do odnowienia tessery! ja jestem bezrobotna i nigdy we wloszech nie pracowalam, a tessere dostalam od razu na 5 lat. tamta europejska karta zdrowia nic ci nie da bo i tak jest wazna tylko przez 3 miesiace i nie zapewnia ci podstawowej opieki medycznej tylko w naglych wypadkach. musisz walczyc o to zeby ich przekonac, bo widocznie sa niedoinformowani. do wydania tessery w tym przypadku potrzebujesz okazac im tylko permesso i zaswiadczenie z COLu o tym ze jestes u nich zarejestrowana jako bezrobotna. gdzies mialam link z tymi informacjami, moglabys sobie wydrukowac i im zaniesc do pokazania czarno na bilaym, ale mi sie zawieruszyl. jak znajde to zaraz wysylam.
Izucza bardzo ci dziekuje...ja znajdziesz ten link wysylaj...ja tez troche grzebalam w internecie i masz racje , tylko wiesz co moze to kazdy rejon ma troche inaczej...o Dio czasami plakac mi sie chce...chociaz tak bardzo "kocham" ten kraj...

« 

Życie, praca, nauka

»

Programy do nauki języków