Urzad Pracy we wloszech

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktos sie moze orientuje, jakie dokumenty sa potrzebne, do zarejestrowania sie w urzedie pracy?
Posiadam Carta di Soggiorno per attesa di lavoro, oraz codice fiscale.
Czy to mi pomoze?
Chodzi mi o to przede wszystkim, by uzyskac ubezpieczenie.
Z gory dzieki za informacje!
zobacz tutaj:
http://www.comune.maracalagonis.ca.it/certificati_e_documenti/iscrizione_al_collocamento_ordin.htm
AnnaSekrnOjejciu, a ja nie mam przetlumaczonych swiadectw, ani nie mam ich przy sobie :(rnno to klops...
Zapisac sie i tak mozesz, tylko nie wpisza ci wyksztalcenia. Mnie pani spytala jakie mam, potem powiedziala, ze dobrze, ale moze mi je wpisac tylko jezeli przyniose jej przetlumaczony dyplom. Ja akurat mialam przy sobie, ale z jej slow wynika, ze nie przeszkadza w rejestracji, jezeli go nie masz. Tobie zdaje sie chodzi wylacznie o rejestracje w celu zapisania sie do SSN :)
czy zeby moc zarejestrowac sie w tym urzedzie trzeba miec adres stalego zameldowania we wloszech? , potrzbne jest takze CF (codice fisc.)? a jesli juz uda nam sie zapisac to czy mamy wtedy ubezpieczenie? (tak jak jest w polsce ze nawet jak nie mamy zasilku bo nam nie przysluguje to ubezpieczeni jestesmy).
musisz sie jeszcze zarejestrowac w Servizio Sanitario Nazionale w lokalnym ASL
ale czy po zarejstrowaniu sie w urzedzie pracy jestem od razu ubezpieczona? (tak jak to jest w polsce, ze nawet jak sie nie bierze zasilku to ubezpieczenie zrowotne jest)
Yadhira, system opieki zdrowotnej wyglada zupelnie inaczej niz w Polsce. Tu nie ma czegos takiego, ze trzeba uczyc sie, studiowac, pracowac lub byc zarejestrowanym w Ufficio di Collocamento, zeby miec prawo do leczenia. Aby zapisac sie do Servizio Sanitario Nazionale, cudzoziemiec musi przedstawic karte pobytu i juz.
Temat przeniesiony do archwium.