Zaczne moze od poczatku,
Wpisywalam juz tutaj sie pare razy, proszac o pomoc, mianowicie:
Chcialam ubiegac sie o "carta di soggiorno per attesa do lavoro", celem wpisu potem do SSN, no i oczywsicie do urzedu pracy, by miec wszelkie papiery w porzadku.
Dzisiaj na kwesturze (wpierw kazali mi sie umowic i zmiksowac dokumenty z premesso di soggiorno per attesa occupazione z dokumentami potrzebnymi do carta di soggiorno, i potem z teog oni by "cos" wybrali i zrobili mi carte per..."
Dzisiaj oto co mi zaspiewali:
- skoro jestem w unii, nie potrzebuje zadnej karty, 90dni moge byc, wiec co ja sie martwie
- nie ma czegos takiego jak carta di soggiorno per..., jest tylko permesso di soggiorno per...
jestem tak zdolowana, jak nigdy :(
wynika z tego, ze (przepraszam, za wyrazenia, ale sama zaczynam sie przekonywac, ze Panstwa same nas zmuszaja do rasizmu), uchodzcy z afryki, czy nie umiejacy nic chinczyk, otrzyma permesso di soggiorno per... co go upowaznia do wpisu do urzedu pracy, potem do SSN i moze sobie 6miesicey bimac, a ja ze jestem z Unii, mam 90dni, nie mam zadnych uprawnien a potem moge sobie spadac, bo nei bede legalnie!!!!
Potem pobieglismy do Urzedu Zdrowia i tu mi zaspiewali:
- 31ktoregos tam wszedl jakis dekret, i oni nie daja juz polakom zadnych kart, bo my mamy swoje, jak mu powiedzialam ze jako ze jestem bezrobotna, przyslugiwalo mi tylko 30dni ubezpieczenia, ktore juz wygaslo, to zrobil wielkie oczy, bo u nich nie ma czegos takiego jak wygasniecie ubezpieczenia
- potem zrobil wielkie oczy, bo nie mam karty, tylko swistek papieru, ktory u nas nazywaja dumnie EKUZ, a on widzial u polki karte (cholera skad ona ja wytrzasnela nie wiem)
Sama nie wiem juz co robic, gdize nie pojde, tam mnie odsylaja, a ja nie moge znalezc zadnych aktow wykonawczych, iz nam jako neocomunitari przysluguje carta di soggiorno per attesa di occupazione, no sama nie iwem juz co robic.Wszedzie jest napisane, o stranieri, a oni to traktuja jako excomunitari :(
I co zrobic z Wydzialem Zdrowia?
jak im wytlumaczyc, zeby mnie ubezpieczyli (o ile uda mi sie zdobyc carte)
Do urzedu pracy, juz nie mialam sil isc dzisiaj :(
dosc nowosci na dzis :(