SPOTKANIE POLSKICH RZYMIAN W RZYMIE

Temat przeniesiony do archwium.
Witam Was wszystkich serdecznie. Mieszkam pod Rzymem, 6-8 miesiecy w roku, reszte w Polsce. Choc nigdy nie myslalam o sobie, jako patriotce, dzis wiem, ze brakuje mi we Wloszech Polski. Mysle tez, ze jestesmy dobrym narodem, dlatego tez zajmuje sie roznymi inicjatywami dla polakow we Wloszech. Dzis mam propozycje spotkania dla wszystkich forumowiczow. Juz wkrotce karnawal, z pewnoscia wielu z nas nawet tego nie odczuje... dlatego zbieram wszystkich chetnych i zainteresowanych do takiego spotkania! Towarzystwo moze byc mieszane, ostatecznie chodzi o to, aby pokazac wlochom, jak sie bawia polacy. Ja zapraszam Was wszystkich do uczestnictwa, bede miala sale, zorganizujemy kuchnie, muzyke itd. date wymyslimy w kolejnej fazie przygotowan, zalezy od naszej wspolnej dyspozycji... moze byc weekend lub srodek tygodnia, zalezy od nas. Miejsce - pod Rzymem, w strone Anzio. Zbierajcie sie i organizujcie... a reszte dopracujemy!
ps kwestia wyjasnienia... od niedawna jestem aktywna forumowiczka, wczesniej - od 2 lat uczestniczylam pasywnie... mam nadzieje poznac wszystkie nicki osobiscie :)
NIE MA NIKOGO Z RZYMU?????
Witam!Miszkam w Rzymie od 3 lat.Fajny pomysl
Hej! Na prawde niezla propozycja! Fajnie by bylo spotkac rzymskich polaków! Pare razy na tych stronach byly juz planowane jakies spotkania ale nic z tego. Ale teraz z okazji karnawalu by bylo na prawde super!
Pracuje i mieszkam w hotelu pod Rzymem, w ktorym tez pracuja polacy.
Zorganizujemy cos wspolnie z innymi, z Polski - mam w tym czasie tez
polskie grupy... Widze czasami, jak wielu polakow chodzi po Rzymie...
Mysle, ze jest nas abbastanza! Chcialabym wiedziec, jakie jest zainteresowanie
i na ile osob mozemy sie przygotowac. Jesli wyjdzie, mozemy tak co miesiac!
Chcialabym, aby w miejscu, gdzie jest masa polonii istnialo rowniez miejsce,
gdzie zawsze mozna z kims milo porozmawiac po polsku... Miejsce wymiany
doswiadczen, pomocy, pogawedki... u nas w okolicy znam kilkanascie osob z Polski, te znaja kolejne i kolejne znaja kolejne... ale na impreze kazdy bedzie mogl przyjsc z kim zechce, nie tylko z polski.
No to dziela.Pare pytan?Jak z dojazdem do Rzymu.Czy spotkanie/a maja miec ograniczenia wieku dla uczestnikow?Jakie sa przewidywane koszty takiego spotkania.Czy bedzie potrzebna pomoc w organizacji spotkania.Jezeli tak to jaka?Pozdrawiam
Witam, mi tez sie pomysl podoba, bo chociaz nie mieszkam na stale w Rzymie, to bywam tam i to bardzo czesto:) Mam zamiar pojechac znowu, byc moze w maju na kilku miesieczny staz. Jesli to spotkanie robilibyscie w tym czasie, to ja bardzo chetnie sie wpisuje:)!!! A przy okazji-czy mozecie mi pomoc znalezc na ten okres jakis pokoj w okolicach Policlinico?
grazie no i mam nadzieje ze do zobaczenia:)!
CHETNIE WYSLUCHAM WASZYCH OPINII I EWENTUALNYCH POMYSLOW, MNIE CHODZI O DOBRA ZABAWE I MILE SPEDZONY CZAS, JESLI MACIE JAKIES POMYSLY NA GRY, ZABAWY, ATRAKCJE, MOZE COS Z NICH UDA NAM SIE ZREALIZOWAC... O TYLE POMOC MILE WIDZIANA. JESLI CHODZI O KOSZTA NIE PRZEWIDUJE ZDARCIA, ALE CHCIALABYM ABY ZABAWA NIE BYLA PRZY PUSTYM STOLE... USTALIMY JAKIES MENU... NAPISZCIE, PROSZE WASZE PROPOZYCJE. MOJA PIERWSZA, TO BRAZYLIJSKIE TANCERKI I NAUKA SAMBY ;-)
CO WY NA TO? :-) A! I JESZCZE OCZYWISCIE KOSTIUMY!!!
BEZ OGRANICZENIA WIEKOWEGO, W KONCU POLAKAMI JEST SIE W ROZNYM WIEKU, A BAWIC POTRAFIMY SIE TEZ DOSKONALE BEZ WZGLEDU NA WIEK!
Hej! Ja jestem studentem ekonomii na La Sapienza. Znam pare polskich studentow i moge ich powiadomic, ale nie wiem czy beda zainteresowani. Poza tym, jesli chodzi o miejsca w ktorych spotykaja sie polacy sa to np. polski kosciol w Rzymie na Via delle Botteghe Oscure przy Piazza Venezia, oraz mszy polskie w Ostii i Torvajanice. Pozdrawiam
Podnosze temat :-)
hej, a moze wiesz kiedy jest ta msza polska w ostii? bo ja juz od roku tropie i jeszcze nie wytropilam...tzn wiem ze gdzies kolo dworca stella polare ale nie wiem po ktorej stronie..... masz jakies inf.? pozdrawiam
Msza odbywa sie o 17 co niedziele w kosciele Swietego Mikolaja z Bari (San Nicola di Bari) ktory sie znajduje na Via di Mar Baltico przed szpitalem Grassi. Kiedy przyjezdzaz pociogiem z Rzymu, to jak wysiadziesz musisz isc prosto przed siebie miedzy budunkami, bez przechodzenia pod torami (tamtedy sie idzie w kierunku morza).
dzieki....jak bedzie mecz niedzielny o 20 w ktoras niedzielke to sie z pewnoscia wybiore:)pozdro
to juz jest nas 5... znam kilka osob z TorVajanica-Rzym-Anzio...
Moze się uda... Teraz jestem w domu, wkrótce planuję zjazd do Rzymu... zacznijmy od jakis niezobowiązujących "nasiadówek", jak nam się rozmowa na cappuccino rozkręci, to będziemy może coś na zmianę organizować np wyjazd na degustacje win do Castel Gandolfo, na kąpiele do Ostii, na sambe do Anzio... a apropos Rzymu... nie jesteście tu samotni?
hej ja jestem tak zabiegana ze do rzymu prawie w ogole nie jezdze.... ale jesli chodzi o ostie to ok:) tez chwilowo w polsce jestem, ale we wtorek wracam, pozdrawiam
Hej! Ja tu jestem z rodzicami i jako student mieszkam jeszcze razem "ze starymi" na kupie. Fajnie ze jest nas kilku, to przy okazji mozna sie spotkac wlasnie na jakies cappuccino czy cos takiego. :-)
Czy moze ktoregos dnia w Rzymie lub w Ostii ? W tym tygodniu czy pozniej ?
witam,
sorry ze sie wtracam... bo ja nie jestem w rzymu, tylko z padwy.
Witaj rzymianin, ile masz lat i od ilu tu mieszkasz?? bo jestes chyba pierwsza osoba ktora spotykam w sytuacji takiej jak ja.... daj znac.
Hej! Ja mam 24 lata i mieszkam w Rzymie juz od ponad 10 ! Jak juz pisalem ucze sie Ekonomii na La Sapienzy. Moj mail to [email] Pozdrawiam
he he co ty duzo nas jest!!
Witam.Od kilku miesiecy pracuje na poludniu Wloch. Obecnie przebywam w Rzymie i chcialabym poszukac tutaj pracy. Bardzo prosze o informacje gdzie w Rzymie znajduja sie jakies biura posrednictwa pracy dla polakow( najlepiej dzialajace legalnie), albo namiary gdzie moge zaczac poszukiwania.Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Życie, praca, nauka