ubezpieczenie, gdzie i za ile?

Temat przeniesiony do archwium.
ciao a tutti, własnie przygotowuje "papiery" zeby wyrobic sobie carte pobytu i bardzo bylabym wdzięczna za udzielenie mi pewnej waznej dla mnie informacji, manowicie chcialabym dowiedzieć sie gdzie wykupuje się to ubezpieczenie turystyczne, ile trwa załatwienie czegoś takiego i oczywiście ile będzie mnie to kosztowalo...muszę tez zaznaczyć, że jestem już we Wloszech a dokładnie w MILANO...a tak poza tym jeśli chciałabym wykupić sobie kartę euro 26 czy jest to możliwe tutaj we Włoszech( kiedys taka miałam jak wyjezdzalam do FRANCJI ale pamietam, że wyrabialam ja w Polsce za jakies ok 50 zl...ihihi, 4 lata temu).
Mam jeszcze inne pytanko w związku z Karta pobytu...ile mniej wiecej będe na nią musiała czekać. JEŚLI KTOS MOŻE MI POMOC TO Z GÓRY BARDZO DZIEKUJE ZA WSZYSTKIE INFORMACJE:) to Ściskam:) papapa BEATA:)
1. Ubezpieczenie zdrowotne mozna wykupic w jakiejkolwiej firie ubezpieczeniowej, ceny zaleza od agencji.

2. Wloska Carta Giovani (odpowiednik Euro26) nie zawiera w sobie ubezpieczenia, a jedynie zapewnia znizki, wiec wyrabianie jej nie ma sensu. Mozesz zlozyc wniosek o polska karte Euro26 World przez internet, ale oni wysylaja tylko w obrebie Polski, wiec w razie czego musialabys poprosic kogos znajomego o podeslanie Ci jej. Zdjecie wowczas naklejasz sobie sama. Kosztuje bodajze 62 zlote, ubezpieczenie jest wazne rok.

3. Czas oczekiwania na karte pobytu zalezy od miasta/kwestury.
Z tymi ubezpieczeniami zdrowotnymi potrzebnymi do uzyskania zameldowania jest troche bigos. Dlaczego? Pani Stefania z Ufficio Anagrafe (ktora jest moja znajoma i naprawde zyczy mi dobrze) powiedziala, iz uznawana jest tylko wloska polisa ubezp. Podczas gdy ja chcialabym ubezpieczyc sie w PZU (ubezp napisane w j.polskim i angielskim na rok dla osoby doroslej, pracujacej fizycznie, wynosi 1003zl. Mamy pelen pakiet ubezpieczeniowy, tzn zwracaja za wizyty u lekarza, za wszelkie poniesione koszty leczenia do bodajze 20tys €, ZA wyjatkiem wizyt u dentysty i ginekologa. Za wizyte u ginekologa lub dentysty dostaniemy jedynie 100 €, co, wiadomo, nie pokrywa calkowitego kosztu wizyty. Tyle na temat PZU)
Za ubezpieczenie zdrowotne wloskie musze zaplacic nie 1003zl, a 440€ (w firmie Toro Assicurazioni), a co najlepsze, wloscy ubezpieczyciele czesto nabieraja klientow nie okreslajac jasno, jak dlugo trwa ubezpieczenie i potem okazuje sie, ze ubezpieczylismy sie na rok, ale to byla tylko pierwsza rata, a tych rat jest 10 na dziesiec nastepnych lat!!! Uwazajcie, zeby nie wdepnac w nic paskudnego.
Chcialam sie zapytac, czy karta euro26 bywa jeszcze akceptowana we wloskich urzedach;
Czy ktos zna link do strony nt ubezpieczen zdrowotych potrzebnych do zameldowania (po wlosku);
Oraz czy ktos zna wloskie firmy ubezp., gdzie mozna wykupic polise za przystepna cene?

Wyglada na to, ze poniewaz wloscy urzednicy nie znaja j.angielskiego, krzywia miny na wszelkie polisy zagraniczne.
pozdrawiam wszystkich najserdeczniej
z miasteczka Bardello kolo Varese w Lombardii,
mesu
Wyciąg z circolare Ministerstwa Spraw Wewnętrznych n. 39 z dnia 18/07/2007, dotyczący ubezpieczenia:

"8) Spese sanitarie - Polizza di assicurazione sanitaria. Il lavoratore cittadino dell’Unione e i suoi familiari hanno la copertura delle spese sanitarie garantita dal Servizio Sanitario Nazionale.

Invece i cittadini dell’Unione che soggiornano in Italia per motivi di studio o di formazione professionale, o altro, nonché i familiari a loro carico, devono produrre una polizza di assicurazione sanitaria idonea a coprire tutti i rischi sul territorio nazionale. Ai fini dell’iscrizione anagrafica, la durata della polizza sanitaria deve essere di almeno un anno, o almeno pari al corso di studi o di formazione professionale, se inferiore all’anno.

I formulari E106, E120, E121 ( o E 33 ), E109 (o E 37), presentati dai cittadini dell’Unione, soddisfano il requisito della copertura sanitaria al fine dell’iscrizione anagrafica.

Al contrario, la tessera sanitaria europea (TEAM) rilasciata dal Paese di provenienza non sostituisce la polizza sanitaria."

Jak widać, nie ma tu nic na temat "pochodzenia" polisy, wiec urzędnik nie ma prawa NIE UZNAĆ polskiej polisy ubezpieczeniowej, jeśli spełnia ona wszystkie wymogi.
Dziekuje ci serdecznie Deelaylah, pokaze ten tekst pani Stefanii z Ufficio, natomiast nie rozumiem tego zdania:
>I formulari E106, E120, E121 ( o E 33 ), E109 (o E 37), presentati dai
>cittadini dell'Unione, soddisfano il requisito della copertura
>sanitaria al fine dell'iscrizione anagrafica.
co to sa te formularze? W Polsce w NFZ powiedziano mi, ze jesli wyjezdzam za granice, musze wypelnic odpowiedni formularz (wlasnie E....jakis tam) ktory bedzie wazny przez JEDEN MIESIAC, wiec nie sadze, zeby to wystarczylo do zameldowania.
Jesli chodzi natomiast o zdanie:
>"8) Spese sanitarie - Polizza di assicurazione sanitaria. Il
>lavoratore cittadino dell'Unione e i suoi familiari hanno la copertura
>delle spese sanitarie garantita dal Servizio Sanitario Nazionale.

- rozumiem, ze osoby, ktore maja podpisana umowe o prace, nie potrzebuja polisy ubezpieczeniowej do zameldowania, poniewaz odprowadzajac podatki, maja prawo do SSN. Ciekawe, jak to jest w praktyce.
Te formularze to formularze inne niz E111 (obecnie zastąpiony przez EKUZ) i maja ważność "długoterminową".
- E106 --> osoby pracujący na własny rachunek, pracownicy przygraniczni i sezonowi
- E109 --> członkowie rodziny osoby pracującej na własny rachunek w innym państwie UE
- E120 --> osoby, które złożyły wniosek o przyznanie emerytury lub renty w Polsce
- E121 --> osoby pobierające emeryturę lub rentę w Polsce

Tak wiec te formularze są ok, natomiast E111/EKUZ nie.

Co do osób pracujących, również w praktyce gminy nie wymagają od nich ubezpieczenia, przynajmniej ja sie z takim przypadkiem nie spotkałam. A nawet gdyby wymagały, to wystarczy pokazać im ustawę n. 30 z dnia 06/02/2007. :-)
chcialam sie podzielic informacja na temat ubezpieczenia potrzebnego do meldunku.
udalo mi sie znalezc ubezpiczenie w Assitalia, ktore koztuje 180 Euro na rok i nazywa sie: polizza favore di cittadini stranieri soggiornanti in Italia.
to chyba jedno z najtanszych ubezpieczen na rynku.
To ciekawe... ale szukam na ich stronie i nie mogę znaleźć... Źle szukam?
Jeżeli możesz podaj prosze link lub napisz coś więcej o tej polisie.
Ja znalazlam cos takiego, ale chyba nie o to chodzi:
http://www.unito.it/assistenza_sanitaria.htm
Na ich stronie nawet tego nie widac.
Na stronie INA Assitalia, w dziale kontakty, jest sekcja "Informazioni per stranieri sulla polizza sanitaria - Sono uno studente/lavoratore straniero e vorrei informazioni sulla polizza sanitaria", adres e-mail [email]
Brava! Dzięki:)
i jeszcze jedno. ta polisa za rok szkotuje 180 Euro, ale potem jak sie dowiedzialam, niestety juz po fakcie od pan z Comune, ze wystarczy zaplacic jedna rate tylko. po co przeplacac, jesli np. znajdzie sie prace wczesniej i bedzie mozna nabyc praw do ubezpieczenia...
Klasyk. Jak juz dadza we wloskim urzedzie informacje, to na pol gwizdka.
czesc ja rowniez jestem na etapie zalatwiania ubezpieczenia i chyba skorzystam z tego ktore polecilas ty , mam tylko takie pytania czy mozna je np wziac na pol roku, bo napisalas ze facet z comune powiedzial ci ze nie mialas bracna caly rok, tzn ze mozna wziac na krocej?
Przepraszam ktos wykupil to ubezpieczenie 180 zl w ina_? interesuje mnie w jaki sposob ,dzisiaj bylam w dwoch biurach jedna godzine z tad i kobieta oczywiscie z miejsca mi nie zrobila umowy kazala wrocic za tydzien a w drugim biurze blisko mnie facet mowi ze mam na poczcie zaplacic i to wystarczy ,wiec nie wiem bo jezdzic mi sie nie chce w ta i z powrotem ,,,, po drugie moze ktos sie orientuje jak osoba nie pracujaca moze miec dostep do normalnego lekarza tutaj ,,mowie o zwyczajnej wizycie i wypisaniu recepty na syrop na kaszel :-P bo ta INA to tylko od nieszczesliwych wypadkow jest !!!!!!!! i nie piszcie prosze ze to juz bylo bo nie bylo ,ASL daje ubezpieczenie jak ktos ma rezydencje albo prace wiec ,,,, dziekuje za odpowedz jesli takowa sie pokaze ,,,,
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Kultura i obyczaje