Z tymi ubezpieczeniami zdrowotnymi potrzebnymi do uzyskania zameldowania jest troche bigos. Dlaczego? Pani Stefania z Ufficio Anagrafe (ktora jest moja znajoma i naprawde zyczy mi dobrze) powiedziala, iz uznawana jest tylko wloska polisa ubezp. Podczas gdy ja chcialabym ubezpieczyc sie w PZU (ubezp napisane w j.polskim i angielskim na rok dla osoby doroslej, pracujacej fizycznie, wynosi 1003zl. Mamy pelen pakiet ubezpieczeniowy, tzn zwracaja za wizyty u lekarza, za wszelkie poniesione koszty leczenia do bodajze 20tys €, ZA wyjatkiem wizyt u dentysty i ginekologa. Za wizyte u ginekologa lub dentysty dostaniemy jedynie 100 €, co, wiadomo, nie pokrywa calkowitego kosztu wizyty. Tyle na temat PZU)
Za ubezpieczenie zdrowotne wloskie musze zaplacic nie 1003zl, a 440€ (w firmie Toro Assicurazioni), a co najlepsze, wloscy ubezpieczyciele czesto nabieraja klientow nie okreslajac jasno, jak dlugo trwa ubezpieczenie i potem okazuje sie, ze ubezpieczylismy sie na rok, ale to byla tylko pierwsza rata, a tych rat jest 10 na dziesiec nastepnych lat!!! Uwazajcie, zeby nie wdepnac w nic paskudnego.
Chcialam sie zapytac, czy karta euro26 bywa jeszcze akceptowana we wloskich urzedach;
Czy ktos zna link do strony nt ubezpieczen zdrowotych potrzebnych do zameldowania (po wlosku);
Oraz czy ktos zna wloskie firmy ubezp., gdzie mozna wykupic polise za przystepna cene?
Wyglada na to, ze poniewaz wloscy urzednicy nie znaja j.angielskiego, krzywia miny na wszelkie polisy zagraniczne.
pozdrawiam wszystkich najserdeczniej
z miasteczka Bardello kolo Varese w Lombardii,
mesu