erasmus-jechać czy nie jechać? oto jest pytanie..

Temat przeniesiony do archwium.
ciao a tutti! jestem studentką z bydgoszczy, mam mzliwość wyjazdu do padwy z "erasmusa" w przyszlym roku akademickim, uczę się trochę języka, jestem zakochana w italii i strasznie chciałabym jechać ale szczerze muszę się przyznać że mam stracha jechać sama, czy ktoś z was może mi powiedzieć jak to wygląda po przybyciu na miejsce z tym programem, z funkcjonowaniem na ich uczelni, opiekunem programu tam we włoszech itp?a może bylście w padwie? będę wdzięczna za wzelkie wieści i rady, bacioni!
nie masz nad czym sie zastanawiac!

rowniez pojechalam sama jako erazmus. dopiero potem dojechaly 2 polki, ktorych wczesniej nie znalam.
tak naprawde sama nie bedziesz. bedzie mnostwo innych erasmusow, a ci, z reguly, trzymaja sie razem. jesli tylko znasz jezyk i pociaga cie mysl o wyjezdzie- jedz.
poza tym prawie w kazdym miescie, ktore przyjmuje erasmusow jest ESN- Erasmus Student network. Nie wiem czy sa w Padwie, ale w Pizie na pewno. To taka organizacja zrzeszajaca erasmusow, organizujaca rozne imprezy, wycieczki etc.

wiesz, ja za nic w swieci na nic innego nie zamienilabym mojego wyjazdu erazumsowego. i jesli pojedziesz, tobie rowniez zycze takich odczuc juz po powrocie:)
jechac!
Hej! nie zastanawiaj sie tylko jedź! Ja w przyszłym roku akademickim tez chcę jechać do Włoch i tez bardzo bym chciała własnie do Padwy. Byław w tym mieście i bardzo mi się ono podobało. Wiem, że jest tam dużo studentów z programu erasmus także Polaków. Mam nadzieję, że mi sie uda tam pojechać w przyszłym roku. Pojutrze mam jednak rozmowe kwalifikacyjna po włosku i trochę sie boję... bo nie za dobrze znam tan język, ale mam nadzieje, że będzie dobrze:)
dzieki dziewczyny:) muflonka - a w przyszłym roku kiedy myślisz jechać?i z jakiego kierunku jesli moge spytac? serio coraz bardziej sie nakręcam:)a kwalifikacyjne podobno są do przejścia, taką mam nadzieje bo moj italiano też ma jeszcze sporo do życzenia! trzymam za ciebie kciuki!
batkosia - ja bym chciała jechać na semestr zimowy. Jestem z geografii z uniwerku wrocławskiego. włoskiego ucze sie od bardzo niedawna, ale bardzo mi zależy żeby jechac właśnie do Włoch, bo bardzo podoba mi się właśnie ten kraj, Słyszałam, że rozmowa kwalifikacyjna to nie jest nic trudnego niemniej jednak obawiam się jej trochę. Jakbys wybierała się na erasmusa w tym samym czasie to może się uda nam sie spotkac w Padwie;)
muflonka,tak sie składa że się czaję właśnie na semestr zimowy przyszły jeśli już!ja jestem z psychologii, myślalam że fajnie byłoby jechać latem, ale w zimowym mniej namieszałabym sobie na uczelni chyba;P mam nadzieje ze będziemy w kontakcie, fajnie byłoby spotkać bratnią duszę w italii:) napisz jak poszła rozmowa! jestem przekonana że będzie ok:)
hejka!
ja studiuje w padwie na stale!
Jest super a ci co przyjezdzaja na erasmus maja duzo imprez organizowanych i super zabawe
wow, norwegian, a co studiujesz? super:) mam pytanko w takim razie, jaki jest tam poziom studiów, moj wloski nie jest zbyt perfekcyjny a na erasmusie powinnam zdawać jakies zaliczenia razem z nimi i boje sie nie zrozumiem zajęć i ze polegne:P są jakieś ulgi dla erasmusów co niekoniecznie wszystko rozumieją myślisz? ;)
ja studiuje ingegneria czyli tak jakbym byl na politechnice

na erasmusie przewaznie nikt sie za bardzo nie martwi... o nauke! to jest okazja zeby spedzic troche czasu w innym kraju, nauczyc sie jezyka, itd.
Nie martw sie o zaliczeniach tylko przyjezdzaj i sie dobrze baw :-)
daj maila to sie zgadamy
batkosia, z tego co ja wiem to erasmusowcom zawsze jest łatwiej i mają ulgi przy zdawaniu egzaminów, także nie ma co się martwić. poza tym jak się już zakwalifikujesz na erasmusa to można starać się o wyjazd na miesięczny kurs językowy przed rozpoczęciem semestru, żeby jeszcze sobie język podszkolić.
wasze słowa są jak miodzio na moje serce:) a mój meil to [email] odezwij (-cie) się to odpiszę na pewno, dzięki:)
batkosia, wysłałam Ci maila:)
grazie grazie, idę poczytać:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Solo italiano