Wyjazd dziecka!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich serdecznie mam pytanie moze mozecie mi doradzic pomoc,chce corce wyrobic paszport,niestety maz jest zgranica i niema jak przyjechac tu na dzien lub dwa.Jesli jednak sama chcialabym wyrobic jej paszport potrzebna mi jest jego zgoda podpisana u notariusza!Moze wy macie jakies pomysly albo byliscie w podobnej sytuaji!Dzieki piszczie,czekam na odzew!
jezeli dziecko skonczylo 12 lat to mozesz wyrobic mu tymczasowy dowod odobisty i wystarczy do tego jeden rodzic.
witaj dzieki za rade ale jest problem poniewaz corka ma 14 miesiecy!
Kiedyś była możliwość dopisania dziecka do paszportu jednego z rodziców. Dziecko mogło wówczas podróżować z tym rodzicem bez swojego paszportu. Nie wiem jednak, czy to się nie zmieniło, bo ostatnio były spore zmiany w tej materii.
Napewno mozna przez sad,ja tak robilam.
Sklada sie wniosek o pozwolenie na wydanie paszportu.Odbywa sie to na jednym posiedzeniu sadu.
moja znajoma wyrobiła dowód "osobisty" dla swojego 9-miesięcznego dziecka ale do tego był potrzebny też ojciec!!!
natomiast wpis mojego dziecka do mojego paszportu musiał również odbyć się za zgodą ojca (musiał być tłumacz przysięgły mimo, że mój mąż umie mówić po polsku).
ciekawe, że musiał podpisać zgodę ważną 10 lat ale jak bym wyrabiała mojej córce indywidualny paszport wcześniej to musi być nowa zgoda!
Maz powinien pojechac do najblizszego polskiego konsulatu ze swoim paszportem albo dowodem osobistym i tam podpisze zgode na wydanie paszportu dla dziecka (albo wpis do Twojego paszportu).
Konsulat przesle nastepnie te zgode do Waszego urzedu wojewodzkiego w Polsce.
Pozdrawiam
witaj mam pytanie tylko ile czekalas na rozprawe?i czy maz byl potrzebny na niej?!
Evvvvvvvvva czy mozesz mi odpisac jak cos to pisz to moj nr gg1[tel].SABINA!Dzieki
W kazdym sadzie chyba sa rozne terminy.Ja to zalatwilam w 1 tydzien,ale dlatego,ze wziela to moja kolezanka.Maz nie musial byc.
hej! co chciałabyś wiedzieć??? Sabino?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Kultura i obyczaje

»

Pomoc językowa - tłumaczenia