Witam serdecznie,
Zwracam sie z Ta prosba na forum,gdyz szukalam w wyszukiwarce i znalazlam tylko jeden temat (z ktorego niewiele sie dowiedzialam)dotyczacy mojego problemu.
Ukradziono mi dokumenty (dowod osobisty,ubezpieczenie na zycie,prawo jazdy ecc.-czyli najwazniejsze dokumenty osobiste).Zglosilam kradziez na policji i dostalam potwierdzenie zgloszenia kradziezy.Wyslalam ten dokument do Polski,przetlumaczylam go i wystapilam o wydanie duplikatu dokumentow.W Polsce powiedzieli ze duplikaty wydawac moze jedynie konsulat Polski we Wloszech (gdyz znajduje sie obecnie we Wloszech i zdarzenie mialo miejsce wlasnie tutaj).
Poinformowalam sie w konsulacie w Rzymie (telefonicznie-gdyz od Rzymu dzieli mnie ponad 1000 km).W konsulacie mowia ze wystarczy zaswiadczenie o zgloszeniu kradziezy przetlumaczone na j.polski i na takiej podstawie wydaja mi duplikaty (bez problemu w/g nich) moich skradzionych dokumentow.Gdy powiedzialam im,ze wlasnie tak zrobilam a pomimo tego nie chca mi ich wydac to uslyszalam:" No to my juz nie wiemy...."No to KTO MA WIEDZIEC??
Nie mam pojecia gdzie sie zglosic.Z Wloch nie moge wyjechac,gdyz nie mam dokumentu tozsamosci.Moze ktos mi cos doradzi...Z gory dziekuje :)
Moze komus przytrafila sie taka sytuacja i moglby mi jakos pomoc lub doradzic.