Kradziez dokumentow we Wloszech...

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie,
Zwracam sie z Ta prosba na forum,gdyz szukalam w wyszukiwarce i znalazlam tylko jeden temat (z ktorego niewiele sie dowiedzialam)dotyczacy mojego problemu.
Ukradziono mi dokumenty (dowod osobisty,ubezpieczenie na zycie,prawo jazdy ecc.-czyli najwazniejsze dokumenty osobiste).Zglosilam kradziez na policji i dostalam potwierdzenie zgloszenia kradziezy.Wyslalam ten dokument do Polski,przetlumaczylam go i wystapilam o wydanie duplikatu dokumentow.W Polsce powiedzieli ze duplikaty wydawac moze jedynie konsulat Polski we Wloszech (gdyz znajduje sie obecnie we Wloszech i zdarzenie mialo miejsce wlasnie tutaj).
Poinformowalam sie w konsulacie w Rzymie (telefonicznie-gdyz od Rzymu dzieli mnie ponad 1000 km).W konsulacie mowia ze wystarczy zaswiadczenie o zgloszeniu kradziezy przetlumaczone na j.polski i na takiej podstawie wydaja mi duplikaty (bez problemu w/g nich) moich skradzionych dokumentow.Gdy powiedzialam im,ze wlasnie tak zrobilam a pomimo tego nie chca mi ich wydac to uslyszalam:" No to my juz nie wiemy...."No to KTO MA WIEDZIEC??
Nie mam pojecia gdzie sie zglosic.Z Wloch nie moge wyjechac,gdyz nie mam dokumentu tozsamosci.Moze ktos mi cos doradzi...Z gory dziekuje :)
Moze komus przytrafila sie taka sytuacja i moglby mi jakos pomoc lub doradzic.
Z WLoch wyjechac jak najbardziej mozesz, wystepujac w konsulacie o wydanie paszportu tymczasowego. Po duplikaty dokumentow musisz niestety wystapic w Polsce.

"Utrata dokumentów
W razie utraty paszportu lub dowodu osobistego (zgubienie, kradzież), Konsul może po sprawdzeniu tożsamości wystawić paszport tymczasowy na powrót do Polski. Konsulat nie pośredniczy w wydawaniu duplikatów dowodów osobistych, praw jazdy i dowodów rejestracyjnych."

http://www.milanokg.it/article.php?ArticleID=13&SubdeptID=20&lang=1
Dziekuje.Wlasnie znalazlam w poblizu (Catania) Konsulat polski.:))) Jutro sie wybiore.
niestety, do wyrobienia ( i odebrania) dokumentow jestes potrzebna osobiscie w PL, poniewaz podpisujesz formularz przy urzedniku (wzor podpisu bedzie umieszczony na dowodzie)
Dzieki :)
A czy bede musiala czekac na wyrobienie mi dokumentow w Polsce,czy bede mogla wrocic z tym tymczasowym dokumentem do Wloch?Bo problem jest taki,ze ze wzglegu na prace teoretycznie moge wyjechac jedynie na 2 tyg.Czy w tym czasie uda mi sie to zalatwic?
niestety bedziesz mogla tylko wjechac na teren kraju.ten dokument jest praktycznie"jednorazowy".
hej kasia i jak bylo dzisiaj? poznalas karole? weronika
Wera!!!!!
dopiero teraz czytam...a Ty skad tu sie wzielas??
kochanie,poznalam Karoline i jestem bardzo zadowolona:-)
mowila Tobie Ola o naszym spotkaniu,ktore chcemy zorganizowac 7.03??
mam nadzieje,ze bedziesz...musisz byc!!!
Tofana, mozesz w konsulacie dostac paszport tymczasowy wazny rok (max).
Mozesz dostac tez paszport blankietowy, o krotkiej waznosci, jedynie na powrot do PL, ale jak widac Tobie potrzebny jest ten pierwszy.
Mozesz/musisz to zrobic w konsulacie w Rzymie, bo niestety w Catanii jest jedynie konsulat honorowy, bez uprawnien do wydawania dokumentow.
Powodzenia.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Kultura i obyczaje