Praca we Wloszech a wyglad

Temat przeniesiony do archwium.
Ciao.

Czytalam na roznych forach, ze dosyc trudno jest dostac dobrze platna prace we Wloszech. Slyszalam takze, ze najlepiej miec znajomosci, bo one odgrywaja duza role. Czy wedlug Was wyglad tez ma znaczenie? Czy atrakcyjna kobieta ma wieksze szanse na prace od tej przecietnej? Czy moze wlasnie wrecz przeciwnie? Chodzi mi oczywiscie o prace biurowe. Swiezo po studiach malo kto moze sie pochwalic bogatym CV, takze cos musi decydowac, kogo pracodawca przyjmie. Na tym forum jedna dziewczyna pisala, ze jej siostra dostala prace biurowa w hotelu mimo iz nie znala wloskiego, jednak miala prezencje. Daleka znajoma(bardzo ladna) tez dostala prace mimo braku doswiadczenia. Jak to jest? Czy atrakcyjny wyglad pomaga?
Atrakcyjny wyglad na pewno nie bedzie przeszkoda, ale moim zdaniem nie mozna liczyc na to, ze bedzie nadzwyczaj pomocny czy wrecz decydujacy. Poza tym chodziloby o prace, gdzie decyzje o zatrudnieniu podejmuje facet, a przeciez w tylu firmach w biurach HR pracuja kobiety i to one robia wstepna selekcje. Znajomosci to inna sprawa i tutaj troche (a moze nie troche) racji jest, ze we Wloszech sa baaaardzo pomocne.
Napewno zadbana,kulturalna kobieta szybciej znajdzie pracę niz kocmouch.Ale i tak przedewszystkim decyduje o przyjeciu to co ma sie w głowie(no i znajomosc jezyka,zwłaszcza jak sie pracuje miedzy ludzmi np.w biurze)niz powłoka cielesna czy ciuch.
No cóż można rzec, ja właśnie szukam w Parmie (studia, 2 języki obce oraz praca w agencji reklamowej ale w Polsce), wszędzie jestem scartata, zrobiłam małą prowokację i wysłałam CV jako włoszka po maturze, w te same miejsca i cud, dostałam 4 telefony w ciągu dnia w sprawie pracy.
I wlasnie dlatego Wlochy nie sa dobrym krajem dla kobiet, ktore chca byc kims wiecej niz zona Wlocha. I po co te gadki, ze jestesmy traktowani tak samo jak rodowici Wlosi?Na pewno znajda sie kobiety majace swietna prace, ale to sa wyjatki potwierdzajace regule. Polka sie cieszy, jak dostanie prace biurowa, ktora wykonuja Wloszki po maturze albo i bez.
jak czytam twojego posta to widze ze nie znasz realiow i wlochow .dobra prezencja masz prace tylko co bedziesz robic. ludzie gdzie wy zyjecie
ale fajnie ja tez pracuje w parmie
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Kultura i obyczaje