karta TESSERA SANITARIA

Temat przeniesiony do archwium.
witam
czy moze wiecie jak wyrobic karte tessera sanitaria na cala unie europejska (na wlochy juz mam) to jest karta ktora w polsce nazywa sie EKUZ chodzi o prawo leczenia w UE bez oplat.czy musi byc we wloszech stale zameldowanie zeby taka karte wyrobic.prosze o pomoc bo w sierpniu urlop
Idź w tej sprawie do Narodowego Funduszu Zdrowia.Mówiac,ze jedziesz w celach turystycznych dostaniesz taka karte,za darmo,na 2 miesiace.Jesli powiesz,że jedziesz do pracy kartę dostaniesz tylko na czas przejazdu z Polski do miejsca pracy.Mozesz też dodatkowo wykupic sobie ubezpieczenie np.w Warcie,pzu czy u innego ubezpieczyciela.
dzieki za odp ale ja pracuje we wloszech pelny legal i jakie dokumenty sa potrzebne do wyrobienia tej karty we wloszech i czy musi byc zameldowanie , karte tessera sanitarie na wlochy mam
oj,takie rzeczy to tylko Dee wie.miejmy nadzieję,ze pojawi sie na fiolecie
ta tessera sanitari ktora masz na wlochy juz jest na cala unie europejska.nie musisz juz nic wiecej wyrabiac. z ta karta masz tez prawo do leczenia sie w polsce.
wszystko pieknie tylko ze jak bylem w polsce teraz to ta wloska tessera sanitari(azienda sanitaria unica regionale) nie jest respektowana w polsce ona tylko jest na wlochy i tyle
Czyżby ta karta była ważna za granicą tylko jeśli jej posiadacz jest obywatelem Włoch?
Przeczytajcie, tu jest wyraźnie napisane że chodzi o obywateli Włoch
http://it.health.yahoo.net/c_special.asp?id=15685&s=3&c=0
http://www.carabinieri.it/Internet/Editoria/Carabiniere/2005/03-Marzo/Societa/034-00.htm

Jeszcze tutaj piszą o niej sporo, tylko nie mam teraz czasu na czytanie! Przeczytajcie kobitki, może tam coś wyjaśnią!
Il solo modello E111, tuttavia, gode di un'eccezione: resta infatti in vigore, con un nuovo formato, in parte dei venticinque Stati membri (Italia, Austria, Paesi Bassi, Portogallo, Regno Unito, Repubblica Ceca, Lettonia, Lituania, Malta, Polonia, Repubblica Slovacca, Cipro), in cui è stato disposto un periodo transitorio per l'introduzione progressiva (fino al prossimo 31 dicembre) della tessera. Chi non fosse quindi ancora in possesso della Team, in caso di temporaneo soggiorno in uno Stato Ue o appartenente allo Spazio Economico Europeo, può richiedere alla propria Asl il certificato sostitutivo provvisorio.

nie wiem czy czytalas ta informacje?jest z marca 2005.wynika z tego ze ta karta powinna byc juz wazna w polsce.ja jak wyabialam moja to powiedziano ze jest wazna w calej europie i w polsce tez. na mojej jest napisane ze jest europejska.moze to zalezy od regionu?
poszukaj na google-tessera sanitaria, ukaże się sito-agenziaentrate-wejdź i tam masz nr.verde poinformują cię gdzie masz się zgłosić aby wyrobić kartę.Ja już ją wyrobiłam ale nie wiem jak się nazywa biuro bo byłam z moim(znajdowało się w budynku szpitalnym),w każdym bądz razie kartę dostałam przesłaną pocztą od agenzia delle entrate.
nie wiem co robic ,ja mam karte na region zona terytoriale PESARO URBINO slabo znam wloski zeby chodzic po tej wloskiej pier.... biurokracji, napisalem pismo maila do inps ciekawe co odpowiedza

ale serdecznie dziekuje za pomoc
Nie wiem jaka ty masz karte, w kazdym razie ta, ktora uprawnia do leczenia rowniez za granica (UE) to jest Tessera sanitaria (Tessera Europea di Assicurazione Malattia) to jest karta, ktora jest wprowadzana stopniowo dla wszystkich obywateli, ktorzy sa uprawnieni do korzystania z SSN (Servizio Sanitario Nazionale)i ktorzy maja Codice Fiscale.
Zastepuje te poprzednia, bialo zielona karte Codice Fiscale i jest wysylana poczta na adres zamieszkania . Uprawnia do korzystania ze sluzby zdrowia na terenie calego kraju oraz w trakcie czasowygo pobyto w krajach Unii Europejskiej w zastepstwie Modello E111.

Jesli jeszcze nie masz tej karty, to mozesz wystapic o wyrobienie Mod.E11, ktory czasowo zastepuje Tessera Sanitaria i uprawnia do korzystania ze sluzby zdrowia w krajach Unii (rowniez w Polsce).
Wyrobic Mod. E11 mozna on line, z tej strony :
http://www.sanita.regione.lombardia.it/e111/index.asp?id=e111
jest automatycznie rejestrowany i potwierdzany, jest wazny przez okres 30 dni od daty wystawienia.
Trzeba kliknac na link na dole strony "Accedi al certificato", nastepnie wprowadzic numer CF itd.
"Tessera sanitaria europea di assistenza malattia" wydawana we Wloszech wazna jest na teryrorium calej UE oraz w Norwegii, Szwajcarii, Islandii i Liechtensteinie. Jesli osoba majaca prawo do opieki zdrowotnej we Wloszech jeszcze nie otrzymal tej karty, moze wystapic do ASL o formularz zastepczy E111. Nie ma tu roznicy, czy jest sie obywatelem wloskim czy tez nie (jedynie obywatele panstw spoza UE nie moga poslugiwac sie tessera sanitaria/E111 w panstwach nie nalezacych do UE, czyli w Norwegii, Szwajcarii itd.).
Trish, ten link dotyczy chyba tylko osob mieszkajacych w Lombardii, myle sie?
>ten link dotyczy chyba tylko osob mieszkajacych w Lombardii, myle sie?<

Nie, nie mylisz sie;) przepraszam za bledna informacje:)

po wpisaniu mojego CF pojawila sie wiadomosc, zeby zglosic sie do wlasciwego dla miejsca zamieszkania ASL o wystawienie Mod.E11.
dziekuje juz jestem w ogrodku i wiem duzo wiecej niz na poczatku , sprobuje ten sposob ale dziekuje wszystkim za pomoc o wynikach moich poszukiwan poinformuje
pozdro
tessera sanitaria (nowa)na UE zastepujaca rownoczesnie cf dotrze rowniez poczta po wypelnieniu wniosku on line ze strony agenzia entrate dot.na pewno friuli venezia giulia (otrzymalem po tygodniu) wczesniej jednak (X.2006) skladalem wniosek o ubezpieczenie na UE w azienda per i servizi sanitari ASS w miejscu zamieszkania i dane zostaly wprowadzone do serwera moze wiec nalezaloby zaczac od ASS
jakie dokumenty sa potrzebne do wyrobienia karty tessera sanitaria
Musisz spełniać warunki ustawy 30/2007 o pobycie obywateli UE we Włoszech, a wiec (w skrócie) mieć prace, być na emeryturze lub być krewnym osoby pracującej i przedstawić w ASL wszystkie dokumenty poświadczające ten stan.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka