jak jest z meldunkiem we wloszech?

Temat przeniesiony do archwium.
jestem bezrobotna, chce sie zameldowac we wloszech, jak to jest i jak bedzie z ubezpieczeniem, czy jak sie zarejestruje we wloskim biurze pracy, bede miala ubezpieczenie zdrowotne? wiem ze nie powinno byc problemow, ale zanim sie do tego zabiore, moze ktos sie podzili z informacjami?
Aby moc korzystac z wloskiej sluzby zdrowia, musisz zapisac sie do ASL. Aby zapisac sie do ASL, musisz miec karte pobytu. Tak wiec potrzebujesz nie tyle meldunku (residenza), co carta di soggiorno. :-)
hm widzialam w formularzach o wydanie karty pobytu, mozliwosc wyrobienia karty ze wzgledu na meldunek (residenze) jesli uda mia sie tak zrobic to jes wszystko ok, jesli nie to najpierw zrobie domicilio, pozniej znajde prace i wyrobie karte ze wzgledow na prace. chyba dobrze mysle.
Dziekuje ci za pomoc :)
Podejrzewam, ze widzialas mozliwosc wyrobienia karty "per residenza elettiva"... Pamietaj jednak, ze ten typ karty nie pozwala Ci podjac na jej podstawie pracy!
no tak, ale do podjecia pracy nie potrzebna mi jest karta pobytu, w zeszlym tygodniu bylam w kwestyrze chca wyrobic karte w oczekiwaniu na prace i powiedzili mi ze nic nie musze robic. Moge isc na kurs... moge zrobhic praktyke, moge podjac prace... Karte soggiorno wyrabia sie po tym jak masz zamiar zostac dluzej jak 3 miesiace w jakims celu.
tak widzialam residenza elettiva (z wyboru?) , nawet nie wiem co to wlasciwie znaczy, ale skoro planuje moje zycie we wloszech myslalam ze to cos o czym sie poinformuje.
Owszem, teoretycznie jest to prawda, rzeczywiscie karte wyrabia sie po znalezieniu pracy/po uplynieciu 3 m-cy. Wiem jednak z opowiadan osob wypowiadajacych sie na forum, ze wielu pracodawcow na dzien dobry chce "permesso" i za nic nie da im sie wytlumaczyc, ze przepisy go nie wymagaja.
z ta karta jest teraz tak ze, mozesz pracowac przez 3 miesiace bez musu jej wyrobienia, ale jesli kontrakt masz dluzszy jak 3 miesiace to do 3 miesiacy powinnas zglosic wniosek o karte. Dlatego wczesniej pisalam ze chce wyrobic meldunek, wczesniej do wyrobienia meldunku potrzebna byla karta soggiorno teraz mysle (bo nie jestem pewna) skoro jest wniosek o karte ze wzgledow na rezydencje, moglabym z tego skorzystac.
Wiem, ze to na pewno nie jest bardzo skomplikowane i w dniu w ktorym zabiore sie do zalatwiania tych spraw, wszystko bedzie jasne. Ale chce wiedziec na czym stoje.
no tak to dopiero bedzie dobre, bo karty nie moge wyrobic jesli nie mam kontraktu o prace.
Mozesz, wlasnie cds per attesa occupazione (na 6 miesiecy).
w tym rzecz, ze na kwesturze mi powiedzieli, ze nic nie potrzba robic, ja nalegalam mowiac "ale wczesniej sie wyrabialo attesi lavoro", pani polocjant mi odpowiedziala, ze tak bylo zanim bulgaria i rumunia weszly do uni, po czym teraz jest jak ci mowie.
Z drogiej strony bylam w Adecco, tam tez mowili mi tylko ze potrzeby jest codice fiscale, ja sie pytalam czy aby na epewno nie potrzeba karty soggiorno, oni patrzyli na mie jakbym byla z marsa.
Powtarzam: zalezy, na kogo trafisz. Mnie nikt o cds w firmie nie pytal, ale wiem, ze wiele osob mialo z tym problem. Mam wiec nadzieje, ze uda ci sie znalezc cos bez koniecznosci znoszenia ignorancji potencjalnych pracodawcow.:-)
Pewnie masz racje, tak czy inaczej mam jeszcze czas na zalatwianie, bo czekam na mieszkanie i dopiero wtedy chce sie zarejestrowac, zeby potem juz nie zmieniac 2 razy. Zobaczymy jak to bedzie. Na razie i
pozdrawiam
ups, residenza elettiva nie jest chyba dla mnie. To jest dla ludzi samowystarczajacych pienieznie... czyli nie dla mnie bo nie mam zadnych dochodow pieneznych (a jesli nawet bede miala to chodzi o dochody inne jak lavoro subordinato. :( Wciaz mysle ze prosciej byloby najpierw wyjsc za moz od calego tego zamieszczania papierkowego. No tak, ale namow wlocha na slob... moze za jakies 10 lat i na zdjeciach mi beda robic retusz zmarszczkowy. ;(
"Tali risorse dovranno provenire dalla titolarità di cospicue rendite (pensioni, vitalizi), dal possesso di proprietà immobiliari, dalla titolarità di stabili attività economico-commerciali o da altre fonti diverse dal lavoro subordinato. "

Wciaz mysle ze prosciej byloby najpierw wyjsc za moz od calego tego zamieszczania papierkowego. No tak, ale namow wlocha na slob... moze za jakies 10 lat i na zdjeciach mi beda robic retusz zmarszczkowy. ;(
No tak, przeciez panstwo wloskie musi miec pewnosc, ze jakos sie utrzymasz, a skoro nie masz pracy, to musisz to jakos wykazac.:-)

Nie bedzie tak zle, znajdziesz prace i wtedy sobie wyrobisz CDS, spokojnie!
ok to ja teraz zmienie troche temat ale ciagle chodzi o zameldowanie... za jakis czas zmieniam mieszkanie...uciekam w " " z mieszkania wynajetego przez agencje gdzie zarowno administracja i wlasciciele ciagna ode mnie pieniadze za wszystko wlacznie z kosztami ksera za list ktore do mnie wysylaja czyzz miana plakietki na domofonie... 10euro...szok nie mowiac juz o innych spese...ale ogolnie oagencja...Mialam tu normalnie zamelodwnai od 1,5 roku...nie bylo to trudne...wiadomo wszystko legalnie wynajete ..karte pobytu mama ..prace mam i jest super...tylko ze teraz zmieniam mieszkanie wiec bede musiala sie wymeldowac i co z moja carta d'identita? gdzie widnieje moj adres zameldowania. Dodadam ze przeprowadzma sie do mieszkania bez posrednictwa agencji sama znalazlam a moze raczje mieszkanko znalazlo mnie... i teraz pyatanie...co musi zrobuic moj wlasciciel mieszkania zeby mnie zameldowac tazm ....czy on cos placi.... narazie zameldowany jest tam on z zona ale niebawem sie przemelduja i w zasadzie teoretycznie bede mogla zameldowac sie ja...Dodam ze poniekac zalezy mi na legalnym mieszkaniu w tym mieszkaniu ze wzgledu na rachunki... za ga i prac enel...zeby nie pacic taryfy dla non residenza ... moze to nie jakas mega oszczedna ale zawsze ok 150 euro na rok heheheh... kasa niewielka ale jak sie jej nie wyda to zawsze milej.
czy ktos moze byl w podobnej sytuacji ...jakie koszty ponosi wlasciciel i jakie sa w ogole zasady tego.... Z gory dziekuje
Przeciez to nie wlasciciel Cie melduje, tylko ty sie meldujesz, wiec dlaczego on mialby jakies koszty ponosic? Poza tym mozesz sie zameldowac w tym mieszkaniu bez wzgledu na to, czy wlasciciel z zona maja tam zameldowanie czy nie, jedno nie wyklucza drugiego. Musisz wowczas jedynie zlozyc oswiadczenie dotyczace brakuewentualnych powiazan rodzinnych (Modulo di dichiarazione di non parentela / affinità / affettività dichiarazione sostitutiva dell’atto di notorietà).

>tylko ze teraz zmieniam mieszkanie wiec
>bede musiala sie wymeldowac i co z moja carta d'identita? gdzie
>widnieje moj adres zameldowania.

Carta d'dentità nie ulega zmianie, dane zostaja zaktualizowane przy odnowie carty po uplynieciu jej waznosci (dla cudzoziemcow ma ona waznosc 5 lat).

>Dodam ze poniekac zalezy mi na legalnym mieszkaniu w tym
>mieszkaniu ze wzgledu na rachunki... za ga i prac enel...zeby nie
>pacic taryfy dla non residenza ...

A tego to naprawde nie rozumiem. Od kiedy to osoby nie zameldowane placa osobne taryfy za gaz, prad itp.? Ja mieszkam we Wloszech od poltora roku, od roku wynajmuje mieszkanie, nie mam tu zameldowania, a rachunki place takie same jak wszyscy (przeciez zaleza one od zuzycia, a nie od tego, czy ktos ma zameldowanie czy nie).
A jak moge uzyskac rezydencje w Italii? Bo mam rezydencje w Polsce. Moge miec dwie??? I jak tu zrobic sobie rezydencje??Wie ktos konkretnie?
Mozesz.:) A o tym, jak to zrobic, bylo juz wielkokrotnie, proponuje wpisac w wyszukiwarke "residenza".:-)
Dee, zdecydowanie istnieja rozne taryfy dla residenti i non residenti.
nie znam szczegolow i nie pamietam jak to ze mna bylo :) ale patrz np. tutaj we wzorze deklaracji :
http://www.comune.albinea.re.it/database/urp/albinea/albinea.nsf/4cde79c085bc5503c125684d0047d9a0/89bf148ae2a64b4ec1256bd1002c3476/$FILE/DICHIARAZIONE%20SOSTITUTIVA%20DI%20CERTIFICAZIONE%20ENEL.pdf

wyraznie mowi sie udogodnieniach taryfowych..:)
Boh? Ja pierwsze slysze, co nie znaczy, ze wykluczam.:-P
tak tak jest taryfa per abitazione non di residenza...wlasnie dzis przyszedl kolejny rachunek....ja od poczatku mialam ta taryfe bo nie wypelnilam autodeklaracji przy odsylaniu umowy ... bo jeszcze nie mialam wtedy rezidenza... natomiast koleznaka od pocztaku wypelnila ta kartke i miala od razu taryfe ta inna....dopiero pozniej upomnieli sie o jakies inne zaswiaczenia i przyslali jeje rachunek wyrownujacy na ok 200 euro w skali roku...wiec cos tam chyba jest taniej. Na zczescie udalo nam sie odkrecic wszytsko potwierdzajac w comune jej zameldowanie. a ja wlasnie teraz usiluje zmienic taryfe i nic... ciagle ta sama ;_) szkoda ze za pare tygodni musze zamknac liczniki hehhehe
Aha.:-) Moje rachunki sa na szczescie na nazwisko wlascicielki. ;-)
ale wlascicielka pewnie placi rachunki jak za "seconda casa" czyli i tak masz w plecy :-P
Ha, moja płaci jak za prima casa, bo to stara kombinatorka :)
Moja tez placi jak za PRIMA CASA, bejbi, bo to jedyne mieszkanie na jej nazwisko.:-P
ach, no to "wszystko w porzadku" ;D
he to tylko ja taka sfortunata heheheh
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka