skuter we włoszech - pytanie ...

Temat przeniesiony do archwium.
witam wybieram sie w czerwcu do Włoch na 3 miesiace do rodziny i chciałbym kupić tam niedrogi używany skuter... mam pytanie ile kosztuje ubiezpieczenie i rejestracja takiego skuterka we włoszech ? czy musze miec jakies pozwolenie na kierowanie mam prawo jazdy polskie kat B - nie wiem czy to wystarczy...? i ile moze mnie kosztowac taki skuterek...w miare sprawny zebym mogł kupic i odrazu jezdzic bez dokładania czesci itp...

z góry dziekuje za odpowiedzi :)
pozdrawiam
Popatrze dzis w ogloszeniach w gazecie..bo nie wiem..ale cos wisialo na murze gosc chcial 8oo eu,jutro szczegoly moge wrzucic,to sobie zerkniesz
800 euro? to chyba brand new model;)
Na prawo jazdy B można prowadzić wszystkie skutery, z kolei bez B nie można prowadzić skuterów z cylindratą większą niż 125 cc.
Co do ubezpieczenia to kosztuje ok 400 €. Oczywiście zależy od bardzo wielu czynników.
To tyle.
a w polsce trzeba miec prawo jazy na skuter?
hej ilecka... to ty poruszasz sie po florencji skuterkiem?? :)))
osób na stronie
w ostatnich 5 minutach: 112

Ludziska piszcie o tym skuterze, bo mie tez kreci ten temat. Tez chce sobie kupic skuterek. Czesto widze 74 letnia babcie jak jezdzi na zakupy. Smiesznie wyglada w takim pohitlerowskim helmie, ale radzi sobie.
Niewatpliwie taki pojazd, to wygodny i niedrogi sposob na przemieszczanie sie na nieduze odleglosci.
400 e ubezpiecznie- myslałem ze troszke tansze to jest...;/
Hej!!
Poruszałam się skuterem współlokatora, dopóki nie upadłam i nie rozwaliłam mu zbiornika na olej :) (to na 100 też i jego sprawka). Potem tak stał stał i czekał na naprawę, że aż teraz mi się odechciało. Z współlokatorem stosunki już nie te co kiedyś, także wiesz :)
Wiem, że jak on raz miał wypadek, to go cofnęli do droższej klasy ubezpieczenia. Z 350 do 400 :)

A skuter to supersprawa... ja na skuterze robiłam takie zakupy na urodziny że się nie mogłam zabrać... karton 24 piw :) hehehe, ale śmiechy mówię wam :D jak sobie przypomnę :) hehehe
Skuterki sa super tylko ciężka to sprawa dla kierowców samochodów bo te "bączki" wylatują niewiadomo kiedy i skąd:P A tak poza tym to kiedyś jak s[pacerowałam po Rzymie to szukałam samochodów bez stłuczek i heh.....w czasie 2 godzinnego spacerku znalazłam niestłuczonych sztuk 4 :):)ech ten włoski temperament
Kierowcy samochodów też pozostawiają wiele do życzenia, ja jak jeździłam, to wszyscy myśleli że są "prepotenti" bo jadą samochodem. Raz jeden na mnie po prostu dosłownie wjechał.
ah, marzy mi sie taka VESPA.... :)
A mnie fajny facet razem z Vespą :DDD
L>S, co to jest VESPA. Podaj zalety, wady, dlaczego ci sie podoba, ile kosztuje i dlaczego tak drogo (bez faceta).
No jak, Vespa to klasyka. Oglądałaś Vacanze romane? Tam jeżdżą na takiej Vespie.
To masz stronę http://www.it.vespa.com/it_IT/Default.aspx

:)
dokladnie! klasyczna sylwetka! po prostu podoba mi sie ten skuterek! a! no i moze byc bez faceta;)
Ciao,przejrzalam gazete Baazar co wychodzi w Trento i Bolzano z ogloszeniami-wiec skutrki maja sie mniej wiecej tak-scooter Scarabeo 500 rok 2005 cena 3.600 ,scooter Kimco 250cc km.7 tys cena 1900 eu,scooter Fio ,2002 cena 800 eu ,scooter Pegeot 2000,cena 550 eu,scooter Piaggio Beverly 16.800 km rok 2002 cena 1900 eu scooter Skiper Paggio 31 tys km rok 2003 cena 1000 eu.To by bylo tyle..jest tego mostwo w tej gazecie rowniez sporo ogloszen o pracy,mozna czytac w internecie ta gazete,wychodzi co srode,jak moge cos jeszcze zrobic to prosze o kontakt tel 3498712425
ja jezdze skuterkiem od zeszlego roku..
jesli masz prawo jazdy B to mozesz prowadzic skutery do pojemnosci 125cc, jesli pojemnosc jest wieksza to musisz miec conajmniej prawo jazdy A1..
ja kupilam 3-letniego Aprilia Scarabeo 100 4t, mial tylko 3.700km przebiegu i zaplacilam 1300€ + passaggio di proprietà 300€.. ubezpieczenie: OC + kradziez + mozliwosc zawieszenia ubezpieczenia wynioslo mnie 380 € na rok, zaznaczam jestem oczywiscie w ostniej klasie ubezpieczen..
w polsce, jesli bedziesz jezdzic skuterem o pojemnosci 50 cc to wystarczy dowod osobisty.. natopiast na wszystko powyzej 50 cc trzeba miec prawo jazdy conajmniej A1
Hmmm..., pewnie zostanę zlinczowany, ale od 2002 do 2006 roku mieszkałem w Colleferro (50 km od Romy) i non-stop jezdziłem niezarejestrowanym i nieubezpieczonym skuterem (założyłem jakieś tebliczki rejestracyjne z jakiegoś skutera, które znalazłem szperając w piwnicy domu) - ani razu nie zatrzymali mnie do kontroli (pewnie miałem farta). Teraz mieszkam w Rzymie i takie coś już nie przejdzie. Aha i dodam, że prawa jazdy nie mam w ogóle.
Czy skuter to inaczej motor/motocykl czy cos mniejszego? I czy skuterami jezdza dorosli czy tylko mlodziez/studenci?
Bój się Boga, Peroni! :) ciesz się, że Cię nie złapali :)
W Polsce skuterkami i motorowerami jeżdza nawet dzieci;pytałam sie kiedys policjanta,powiedział ze na skuter wystarczy karta rowerowa,na motor trzeba miec prawko.Sama mam chęc na cos takiego.A,ze we Włoszech potrzebne jest prawko to nie wiedziałam.Napewno?
w polsce tylko na 50cc nie trzeba miec prawa jazdy, wystarczy dowòd osobisty... natomiast juz powyzej 50cc potrzebne cie prawo jazdy A1..
we wloszech, mòwie tu o osobach pelnoletnich, wystarczy prawo jazdy B do 125 cc.. powyzej potrzebne prawko A1...
skuter to nie tylko 50-tka czy 100-tka... sa tez skutery ktòre maja 500cc...
wiec nie na kazdy pojazd nazwany skuterem wystarczy ci w polsce dowòd a we wloszech prawko B...
Skuterkiem we Wloszech jezdza ci, ktorzy chca najszybciej dotrzec do celu na terenie miasta. Wiadomo, taki maly pojazd wszedzie sie wcisnie szczegolnie korkach.
Natomiast co do prawa jazdy, to na niektore trzeba miec, a na niektore nie. To zalezy od pojemnosci silnika (chyba). We Wloszech sa nawet samochody (wygladaja jak pol zelazka), ktorych kierujacy nie musza posiadac prawa jazdy.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia