rozwiazanie umowy o prace

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Czy ktos sie orientuje ile czasu wczesniej trzeba zawiadomic o rezygnacji z pracy zeby wziasc liquidazione (kontrakt jako apprendista na 3 lata - przepracowany minej-wiecej rok)
Moze ktos ma wzor listu-oswiadczenia ktory daje sie pracodawcy chcac zrezygnowac z pracy?
a no i caly jeszcze ten balagan z TFR... Co wybrac? jesli zostawie firmie to oni mi wyplaca czy i tak pojdzie do emerytury? Bede miala rok przepracowany od wrzesnia 2006 do wrzesnia 2007 czyli w sumie 3 miesiace w starym systemie i reszta w nowym. Pozdrawiam z nadzieja ze jest ktos kto orientuje sie w calym balaganie...
...nie jestem pewna, czy w przypadku contratto di apprendistato ma sie prawo do odprawy (liquidazione)...
ma sie prawo jak najbardziej, zapewniam. Ja taki mialam i odprawe wzielam :-)
Balagan z TFR mozesz odczuwac dlatego, ze powstaly roznego rodzaju fundusze, a nie ma (chyba) oficjalnego zestawienia ich wszystkich. Sa za to reklamy.

Reszta jest dosc jasna, masz tu 3 mozliwosci:
1) nic nie decydowac; TFR zostanie przekazany funduszowi przewidzianemu przez kontrakt zbiorowy; gdy go nie ma - funduszowi, do ktorego przystapila wiekszosc pracownikow, gdy nie ma zadnej z w/w dwoch mozliwosci - funduszowi INPS; przy przejsciu na emeryture mozesz dostac go w calosci, albo otrzymywac kwote comiesieczna ("rendita");
po uplywie minimum roku mozesz zmienic decyzje, gdzie skierowac TFR

2) decydujesz o powierzeniu go jakiemus funduszowi; ale fundusz mozesz zawsze zmienic na inny; przy przejsciu na emeryture mozesz otrzymac max 50% calego TFR plus kwoty miesieczne lub tylko kwoty miesieczne;
wybor jest nieodwolalny

3) decydujesz o zatrzymaniu TFR w firmie: jesli firma ma od 50 pracownikow wzwyz - przekazuje TFR funduszowi panstwowemu prowadzonemu przez INPS; jesli ma do 49 pracownikow - TFR zostaje w firmie; s
woja decyzje mozesz zawsze zmienic.

TFR jest rewaloryzowany zgodnie ze wskaznikiem inflacji i jakims tam innym wskaznikiem.
no ja to raczej zatrzymam w firmie. A orientujecie sie ile czasu wczesniej musze zawiadomic pracodawce ze chce odejsc, zeby miec prawo do odprawy? jest to kwestia dni, tygodni, miesiecy??????????
no ja to raczej zatrzymam w firmie. A orientujecie sie ile czasu wczesniej musze zawiadomic pracodawce ze chce odejsc, zeby miec prawo do odprawy? jest to kwestia dni, tygodni, miesiecy???
wydaje mi sie ze to jest 20 dni kalendarzowych ale mozesz tez sie dogadac z pracodawca (tzn za jego zgoda) na mniej albo i wcale. Tylko ze wypowiedzenie musisz zlozyc albo do 16, albo do 30 kazdego miesiaca.
Np. dajmy na to ze obowiazuje cie 20 dni. Jak zlozysz wypowiedzenie 3 kwietnia to te 20 dni ci licza i tak od 16 kwietnia.
o TFR juz dyskutowalismy:
http://www.wloski.ang.pl/szukam_TFR_maturando_18164.html

co do okresu wypowiedzenia, to zdaje sie, ze zalezy od branzy (czyli wlasciwego dla twojej firmy Contratto Colletivo Nazionale di Lavoro) i od stanowiska (livello),
czytam jako przyklad, ze dla CCNL Tessile - dla robotnika niewykwalifikowanego termin wypowiedzenia = tydzien, dla pracownika z 3, 4, 5 livello - 2 tygodnie (oczywiscie w formie pisemnej)
Ja np. mam na umowie napisane, ze mam 6 dni na wypowiedzenie i tyle samo ma pracodawca :P A umowe mam livello 2 w Metalmeccanici (impiegata) na czas okreslony.
I tez musze zdecydowac co z tym Tfr uffffffffff....
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia