jakie obywatelstwo?

Temat przeniesiony do archwium.
Obywatelstwo wloskie a polskie, mozna miec obydwa? Jakie sa roznice? Ktore lepsze? O co tu chodzi?
mozna miec dwa:)
ktore lepsze? zalezy gdzie jedziesz:)
Co zmienia polakowi zyjacemu we wloszech zmiana (albo dodanie) obywatelstwa na wloskie?
mieszkajac we wloszech
wiem np. ze anglicy nie zmieniaja obywatelstwa bo maja z tego wieksze korzysci, my polacy chyba nic z tego nie mamy?
Nie musisz zmieniac obywatelstwa, mozesz przyjac obywatelstwo wloski, zachowujac polskie. Zmieni Ci sie w zasadzie tylko to, ze bedziesz mogla glosowac w wyborach parlamentarnych we Wloszech.:-)
..i pracowac w administracji panstwowej :)
:-)
albo w zwyklej szkole jako najzwyklejszy nauczyciel ;-)do tego tez potrzeba obywatelstwa(prawie zawsze)
Julie, pierwsze slysze. Wlochy w 2005 r. zostaly zreszta skazane prze Europejski Trybunal Sprawiedliwosci za nierowne traktowanie obywateli UE i obywateli wloskich w dostepie do konkursow na posady nauczycielskie, bo naruszalo to unijne przepisy o dostepie obywateli UE do rynku pracy wszystkich panstw czlonkowskich, bez zadnej dyskryminacji (art. 39 Traktatu CE i art. 3 nr 1 Regulaminu Rady Europy z 15 pazdziernika 1968, nr 1612). Wlochy probowaly sie bronic, mowiac najpierw, ze wloskie prawo przewiduje, ze kandydat musi miec doswiadczenie w pracy we WLOSKIM systemie szkolnictwa (dlatego doswiadczenie zdobyte za granica sie nie liczylo), na co sad slusznie odpowiedzial, ze norma europejska wyraznie mowi, ze w tym zakresie nie maja zastosowania przepisy poszczegolnych panstw czlonkowskich. No wiec Wlochy stwierdzily, ze tak naprawde doswiadczenie "zagraniczne" jest uznawane, i kandydat dostaje pol punktu za kazdy miesiac przepracowany w jednym z krajow UE. Na nic im sie to nie zdalo, bo za doswiadczenie we Wloszech dostawalo sie 3 punty/miesiac, wiec w ten sposob Sad udowodnil, ze Wlochy nierowno traktuja obywateli UE. No i Wlochy przegraly sprawe.:-)

PS. W kazdym razie obywatelstwo nie ma tu nic do rzeczy, dyskryminacja ze wzgledu na obywatelstwo jest nie do pomyslenia w UE!

PPS. Co do administracji publicznej, to wloskie przepisy stanowia, ze: "I cittadini degli Stati membri della Comunità economica europea possono accedere ai posti di lavoro presso le amministrazioni pubbliche che non implicano esercizio diretto o indiretto di pubblici poteri, ovvero non attengono alla tutela dell'interesse nazionale (art. 2 Ustawy z dn. 23 pazdziernika 1992, nr 421 ( dodatek zwyczajny do GURI nr 30 z dn. 6 lutego 1993 [ustawa nr 29/1993]). Tak wiec rowniez dostep do tego typu stanowisk jest zarezerwowany dla obywateli wloskich tylko w niektorych przypadkach.
a w jaki sposob oprocz malzenstwa i jakis tam wyjatkow mozna miec dwa obywatelstwa?
Po czterech latach zameldowania we Wloszech mozesz wystapic o obywatelstwo wloskie. :-)
no tak ale z tego co mi wiadomo musisz zrezygnowac z polskiego.
Zle ci wiadomo.;-) Wlochy to nie Niemcy. ;-P
http://www.polacco.it/gazeta_pl/prawo3.htm
dziekuje z informacje :)
a czy moze ktos cos juz skladal o wloskie obywatelstwo?
Tutaj jest kilka dziewczyn, które mają podwójne obywatelstwo, w którymś wątku opisywały wszystko ze szczegółami
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10307
dzieki zaraz tam zerkne :)
wydaje sie dosyc prostsze niz to kiedys bylo i tak sie zastanawiam...moze sie skusze...
Niestety ala taka jest prawda. Teoria teoria.Ta rownosc to pic na wode fotomontaz. Widzisz zeby zostac nauczycielem bierzesz udzial w konkursie ktory otwarty jest tylko dla wloskich obywateli albo skladasz wniosek.Istnieja tzw graduatoria gdzie mozesz go zlozyc.Dyrektor szukajac nauczyciela nigdy nie wybierze cudzoziemca bo brak mu doswiadczenia we wloskiej szkole. A jak mozesz nabrac doswiadczenie skoro nikt Cie nie chce.
Pracowalam kilka miesiecy we wloskiej szkole na Sycylii(zastępstwo) i mialam wielka ochote zostac.I dowiadywalam sie co powinnam zrobic.I wyraznie poinformowano mnie ze do wloskiej szkoly podstawowej(nie wiem jak jest dalej moze dalej cudoziemcom wolno wiecej) niezbedne jest bycie Wloszka zeby moc przystapic do konkursu.Przy czym np do pracy na uniwersytecie juz nie. Inna szansa dla nauczanie we wloskiej szkole jest tzw socrates comenius.
Takze na papierze to wyglada wszystko pieknie. Nie wiem moze na polnocy jest inaczej.Ja wypowiadam sie tylko o Sycylii i szkole podstawowej gdyz tam pracowalam i szukalam jakiejs luki zeby zostac :-)Pozdrawiam
Zawsze mozna pozwac ich do sadu, bo to nieprawda, ze trzeba byc obywatelem wloskim, aby moc wziac udzial w konkursie.:-)

Zdaje sobie swietnie sprawe, ze przestrzeganie prawa Wlochom niespecjalnie wychodzi, ale dlaczego trzeba to akceptowac? Przez tego typu akceptacje mafia ma w Italii uzywanie... ;-P
dziekuje za rozwiniecie tematu, wiec... mozna nabyc obywatelstwo wloskie, nie tracac polskiego. Majac obywatelstwo polsko-wloskie i na starosc wciaz mieszkajac we Wloszech, otrzymuje sie wiec wloska emeryture. Tak sobie rozmyslam, bo jesli ktos ma wybor, to przeciez wloska emerytura jest wyzsza od polskiej. ???
dziekuje za rozwiniecie tematu, wiec... mozna nabyc obywatelstwo wloskie, nie tracac polskiego. Majac obywatelstwo polsko-wloskie i na starosc wciaz mieszkajac we Wloszech, otrzymuje sie wiec wloska emeryture. Tak sobie rozmyslam, bo jesli ktos ma wybor, to przeciez wloska emerytura jest wyzsza od polskiej. ???
a ja mam pytanie z "innej beczki"..tzn troche podrozny, jadac np z wloch do usa na tzw. wakacje, ale bez biura turystycznego, z mezem wlochem itp.., jakie dokumenty mi sa potrzebne i gdzie je zdobyc? O ile ja sie orientuje to wloch musi miec paszport elektroniczny do usa, a ja? paszport polski + wiza? moze wiza z konsulatu w rzymie wystarczyc? (o ile ja tam wydaja) + wziac tez CDS?. A jesli ktos np ma zamiar jechac na Kube? albo do Bankoku?... nie ze ja taki podroznik jestem, tylko tymczasem z ciekawosci pytam. Moze ktos wie gdzie moge zasiegnac informacji?
Ja mam podwójne obywatelstwo i nie musiałam rezygnowac z polskiego na rzecz tego drugiego.Emeryture włoska dostaniesz jesli twoim ostatnim miejscem pracy bedą Włochy,oczywiscie po przepracowaniu odpowiedniej liczby lat i osiągnieciu odpowiedniej liczby lat zycia.Emerytura włoska do polskiej to jak 5:1.Ale jeśli twoim ostatnim miejscem pracy bedzie Polska to emeryture bedzie ci wypłacał polski ZUS(włoski bedzie przesyłał twoja wypracowaną czesc do Polski).Ale ty chyba masz jeszcze z kilkadziesiat lat pracy przed soba?
dzieki za informacje, tak, ja nie wiem czy w ogole dorobie sie pensji... :/
znaczy emerytury
Maddy, do trzech wymienionych przez Ciebie krajow (Indonezja, Tajlandia, USA) obywatele polscy potrzebuja wiz, z tym ze wize do Indonezji mozna otrzymac na granicy.

Aby sie dowiedziec, czy i jakie wizy obowiazuja Ciebie jako obywatelke polska, poszukaj na stronach polskiego MSZ - msz.gov.pl (w dziale "informacje konsulurne") albo zadzwon do jednego z polskich konsulatow (Rzym [tel], Mediolan [tel]).
Jesli obowiazuje Cie wiza, wowczas mozesz ja uzyskac w konsulacie danego kraju we Wloszech.
Pozdr.
Przepraszam - widze, ze pytalas o Kube: potrzebna jest wiza.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia