INTERNET w Italii

Temat przeniesiony do archwium.
Ciao!

Niedługo przeprowadzam się do Włoch i chcę sobie założyć tam neta. Będę mieszkała koło Mediolanu w Vigevano. Chciałam wiedzieć z jakichś operatorów Wy korzystacie i ile płacicie?

Pozdrawiam!
Cześć,
z Internetem w Italii nie jest tak prosto. Ja czekałam na podłączenie ponad miesiąc, zmieniając w tym czasie operatora. Najpopularniejszy jest fastweb. Jednak mam niemiłe wsponienia związane z ta firmą, po 3 tygodniach czekania na modem zerwałam z nimi umowę. Udałam się do TISCALI. Choć były małe problemy w końcu się udało. Polecam Tiscali, szybkie łącze plus telefon. Telefony stacjonarne na terenie Włoch wliczone w abonamet. Abonamet to ok. 35 e miesiecznie.
Pozdrawiam Kaminka
ooo jaki ten świat jest malutki...:)
ja tez będe mieszkała w Vigevano juz wkrótce :):) może by tak powymieniać się "doświadczeniem"??
pozdrawiam
faktycznie w Italii nie tak latwo z dostepem do sieci.Ja mieszkam k/Neapolu i czekalam 3 miesiace az ktos w ogole rozpatrzy moj wniosek, ktory wyslalam mailem od znajomych.Ostatecznie i tak nic nie zdzialalam, bo zawsze byl jakis problem.Na szczescie mam "rownego" sasiada, ktory po prostu pozwolil mi pociagnac od niego kabel i mamy teraz wspolni internet.Nielegalnie ale przynajmniej dziala...
Z tym netem to żeście mnie nie pocieszyły, bo ja to bez neta żyć nie mogę - naprawdę jak bez powietrza ;) Myślałam jednak, że to bardziej cywilizowany kraj i nie będzie z tym problemu. Co chwilę mamy jakieś ulotki w skrzynce, więc myślałam, że pójdzie to jak z płatka, ale w takim razie uzbroję się w cierpliwość!

P.S. A koleżanka kiedy i po co do Vigevano jedzie - i na jak długo? Może byśmy się spotkały na włoskiej ziemi?
Ja mam właśnie też małe pytanko co do neta,czy naprawde włosi płacą 2 euro za godzine bo obiło mi sie o uszy?:)aż nie chce mi sie wierzyć że są takie problemy z podłączeniem nie mówiąc o kosztach...
Ja zalozylam sobie niedawno fastweb, czekalam moze z tydzien. 45 euro miesiecznie bez limitow czasowych i daja ci tez linie telefoniczna.
Ale kto prosi o internet mailem?? Trzeba dzwonić!
Ja mam internet w Libero, sam internet, bez telefonu, bo nie mam też aktywnej linii Telekom. A za aktywację linii się płaci ponad 150€ :) Od kiedy zadzwoniłam i poprosiłam o podłączenie do momentu aktywacji minęło kilkanaście dni. Płacę 30€ za miesiąc a rachunek przychodzi co 2 miesiące, czyli płacę 60 na raz.
Nasz pakiet się nazywa Libero Mega, i to jest 4Mb, a kiedy w okolicy zmienią na 12Mb, automatycznie przechodzimy na 12, bez zmiany w umowie i w cenie.
Aha, większość problemów jakie moga się pojawić w międzyczasie, stwarza Telecom, w przypadku gdy w domu nie jest aktywna linia Telecom. To jest taka ich sztuczka, żeby zniechęcić użytkowników innych operatorów.
A poza tym napiszcie jakie problemy miałyście, bo to jest ważne. No bo jak problemem jest np. brak pokrycia terenu, no to wydaje mi się to dość uzasadnionym powodem do niezałożenia internetu.
Wlasnie nie jest tak ciezko. Ja zapisalam sie na stronie fastweb ze chce sie z nimi skontaktowac w sprawie internetu. Nastepnego dnia zadzwonili i wyjasnili wszystko. Po paru dniach przyszly dokumenty do podpisania i odeslania, po kolejnych 2-3 dniach przyszedl modem. Mila pani zadzwonila kolejny raz i powiedziala ze przyjda podlaczyc modem. Przyszedl mily pan, zapytal gdzie ma stac komputer, powiercil podciagnal kabelek i juz robota skonczona. Fastweb i tak daje ci linie telefoniczna za ktora nic nie placi sie. Tzn nie placisz jak nie dzwonisz ale polaczenia mozesz przyjmowac. I w tym przypadku nic nie placisz do telecom. Co miesiac pobieraja z konta 45 euro i to wszystko.

Widzicie jak wszystko sprawnie poszlo :-)
ilecka, czy mozesz mi powiedziec cos wiecej o tym inerneci z libero? wydaje sie ciekawa oferta, a to 4 mb to szybkosc czy limit do sciagania danych? na jakiej zasadzie jest ten internet? ja mam teraz internet na telefon z tima, place 20 euro za miesiac bez zadnej umowy ale jest limit sciagania danych, telecom faktycznie strasznie dlugo wszystko przeciaga i wogole zawsze placilam strasznie duze rchunki a nawet nie uzywalam telefonu.Dlatego tym razem chcilabym zmienic. I jak chodzi ten internet z Libero? jest w miare szybki?
To jednak mam nadzieję, że i w moim przypadku to tak sprawnie pójdzie!
4Mb to szybkość, to jest ADSL flat, czyli 24h/dobę.
To była najbardziej korzystna oferta wśród operatorów którzy mają pokrycie w mojej okolicy. Nie warto się nastawiać na daną ofertę/pakiet, jeśli potem się okaże, że nie ma pokrycia. I tak właśnie kiedyś Fastweb był tylko w Mediolanie i Rzymie, dzisiaj nie wiem dokąd zaszedł. Albo np. nasza ulica była pokryta przez Libero, a już ulica znajomych w tym samym mieście już nie. Także najpierw zorientujcie się jak to jest z pokryciem. Aha, i teraz już prawie wszyscy zakładają internet/telefon bez aktywacji linii Telecom.
Aha - mój jest bez ograniczeń - ściągasz do woli, i jeszcze więcej!
no to fajnie, dzieki, poczytam sobie w takim razie o tym internecie, a gdzie mam sie dowiedziec czy ma on u mnie pokrycie czy nie? oni mi powiedza?
Tak, musisz zadzwonić, podać adres i oni Ci powiedzą.
Aha, często pytają o nr telefonu stałego. Nawet jak ktoś nie ma aktywnej linii Telecom. Ja podałam stary nr, i nikomu się nie zwierzałam, że ten nr już nie jest aktywny. Także należy podać i przemilczeć :)
jak masz laptopa troche kasy i kod fiskalny polecam vodafone net masz wszedzie gdzie chcesz zalozenie 250 euro i kupujesz sobie karty jak chcesz gprs to 25 euro za 100 godzin jak umts 30 euro lacze 3,6Mb/s
czesc

mam fast web - czekalem tylko 5 dni na internet i jeszcze kilka na telewizje.
moja linia telefoniczna nie byla aktywna wiec oni ja aktywowali dla mnie -
oczywiscie to nie jest darmowe ale zapamietaj ze jak masz konto w banku we wloszech
(czyli masz adres kod fiskalny itd.) to placisz polowe mniej za wszystkie sprawy zwiazane z instalacja i aktywacja.Robi sie to poprzez polecenie zaplaty tak jak w tpsa w kraju.ja razem z tv place 45 miesiecznie ale nie polecam telewizji bo za ciekawe rzeczy trzeba placic osobno. zmiany w abonamencie nie sa darmowe trzeba zaplacic 10 euro o ile sie nie myle.
pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.