pociag do pisy

Temat przeniesiony do archwium.
mam pytanie za tydzien jade do pisy . pociag mam z linz(austria)do pisy. najgorsze jest ze mam 2 przysiadki jedna w wenezia mestre do florencji a potem z florencji do pisy. nie ma w internecie napisane z jakich peronoew pociagi odjezdzaja tylko nr pociagu. czy moze ktos powiedziec jak mam to sprawdzic z jakich peronow odjezdzaja pociagi
Nigdzie nie podają peronów, tylko na tablicach z rozkładami na poszczególnych dworcach. A z resztą i tak często się one zmieniają. Poza tym dojedziesz na dworzec i sprawdzisz na tablicy odjazdów. W czym problem? Tych peronów nie jest znowu tak dużo.
do ilecki:mam z wenezi do florencji 1o minut czasu na znalezienie peronu.Myslisz ze zdaze znalezc peron , bo ja nie bardzo umie wloski
Oczywiście, że zdążysz! Jeśli się nie mylę w Wenecji są tzw. binari tronchi, tzn. te ucięte, gdzie pociąg nie jedzie dalej, tylko dojeżdża do końca peronu i odjeżdża "wracając". Wystarczy, że np. przed samym dojazdem do Wenecji ustawisz się gdzieś na przedzie pociągu, żebyś miała jak najbliżej do hali dworcowej, i na hali na tablicach PARTENZE sprawdzisz z którego peronu odjeżdża Twój pociąg(pamiętaj że jest napisane miejsce docelowe, czyli jeśli Twój pociąg jedzie docelowo do Rzymu, to będzie napisany Rzym a nie Florencja, ale wystarczy jak spojrzysz na godzinę odjazdu i rodzaj pociągu). Zdążysz na bank!
a np. jak z florencji do pisy to musze patrzy tam gdzie jedzie na miejsce docelowe
Tak. Ale co do Florencji dam Ci wskazówkę: pociągi odjeżdżające do Pizy (stacja docelowa np. Livorno, Viareggio, albo jakaś inna) odjeżdżają z peronów od 1 do 6. Nigdy z peronów końcowych. Także kieruj sie w tamtą stronę.
popotrzylam na polaczenia i stacja docelowqa z florencj do pisy nazyw sie LA SPEZIA CENTRALE
UWAGA: masz przesiadke w Venezia Mestre i to nie jest koncowy przystanek, wiec tam nie ma binari tronchi. koncowy przystanek to Venezia Santa Lucia.
Rzeczywiście, napisała Mestre w pierwszym poście! Czyli tam z peronu do peronu prezchodzi się podziemiami. I przeważnie w podziemiach są monitory z odjazdami/przyjazdami. Wtedy należy tam patrzeć, bo tam sa napisane perony.
Temat przeniesiony do archwium.