Mediolan, jaki jest naprawde...

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 55
poprzednia |
Witam
no i stało sie... wyjeżdżam, chociaż wcale nie mam ochoty i tak naprawde nie chce, no ale cóż...
Mam ogromną prośbe, ma ktoś może ochote podzielić się swoimi doświadczeniami? Niby wiadomo, piękne miasto, stolica mody,jedno z najbogatszych miast Europy, zamglony w zimie i parny w lecie idt. Jaki naprawde jest Mediolan? Jak tam się żyje?
Spędziłam tam parę dni... I z tego,co zaobserwowałam,jst tam wszystko co najlepsze,ale też wszzystko, co najgorsze... Niestety nie moge wypowiadać się z pozycji "mieszkańca". Miasto ciekawe,jednak nie chciałabym tm mieszkać.Znajomi,którzy tam żyją,mówią, że4 gdyby nie pieniądze,to nic by ich tam nie trzymało...
Dzięki, ja tez kiedys byłam w Mediolanie, spedziłam tam wekeend :)...a o życiu tam nie mam bladego pojęcia. Znajomi którzy maja jakies pojęcie o tym jak tam się żyje Mediolan porównują do Nowego Jorku...ale tak naprawde nie znam nikogo kto by tam spedził co najmniej rok, a mnie niestety czekają 3 lata zycia w Mediolanie. Naprawde nie mam ochoty tam jechać, większość opini jest nieprzychylna..
Czesc.Bywam czesto w Mediolanie Jest naprawde piekny i drogi.Warto wejsc na katedre na placu Duomo.Zabaczysz piekna panorame Mediolanu.Pieknie tez jest w castello jest to zamek i park.
Wiesz,3 lata to nie całe życie. Mam propozycje przeprowadzki tam na jakis czas,ale waham się,bo od października zaqczynam studia w Polsce... Chociaż jeli ich by nie było, to nie zastanawiałabym się ani chwili... Warto spróbować. Znajomi nie wypowiadają się pochlebnie o Meiolanie. Powtórzę się,ale trzyma ich tam tylko "kasa". To super miasto dla "młodych", żądnych zabawy,rozwoju (to słowa Włochów). Żyje się drożej,ale i zarobki większe.
Dziękuje Ci, napewno zwiedze... a może ktoś cos wie na temat dzielinicy Mediolanu Corso Vittorio Emanuele? Własnie mam tam mieszkać. Co do cen masz racje, dobrze że przynajmniej mieszkanie bedzie firmowe..
Niby tak, 3 lata to nie całe życie, nie wyjeżdżam też sama, jedziemy razem z mężem. Ale i tak bardzo się boje, tym bardziej że dopiero od nie dawna ucze się Włoskiego. Dlatego zależy mi na zgromadzeniu jak najwięcej informacji o tym mieście, zeby chociaż troszeczke się przygotować.
Ja niemieszkam w samym mediolanie. Studjuje w polsce a do wloch jezdze do pracy wlasnie za miesiac jade do itali
Moze ktos zna dzielnic i cos o niej wie Corso Vittorio Emanuele??? Mam tam mieszkać i napewno pierwsze dni a może tygodnie mojego pobytu ogranicza sie do tej dzielnicy...
Witaj,
od 17 lat mieszkam w Mediolanie, nie jest to latwe miasto, haos od rana do wieczora, praca i jeszcze raz praca, malo zieleni duzo rozrywek (teatry, kina, dyskoteki)
dzielnica w ktorej bedziesz mieszkac zalicza sie do jednej z tych lepszych
jesli chcesz porozmawiac jestem czesto na internecie uzywam msn
[email]
ela
Dziekuje,czyli porownanie Mediolanu do Nowego jorku jest trafne...to dobrze i źle, w Nowym Jorku mieszkałam przez półtora roku, więc jako takie doświadczenie mam ale z drugiej strony nie jest to łatwe życie. Czyli nici z la dolce vita...
Przynajmniej dzielnica porządna, możesz napisać coś więcej?
Bedziesz mieszkac w samym centrum mediolanu, pelno jest tam sklepow i turystow, nie wiem jak sie tam mieszkac jest to bardzo droga dzielnica ja mieszkam na peryferiach mediolanu
ela
I to jest jeden z wielu problemów, nie przepadam za takimi dzielnicami, nie lubie też duzych miast, pomimo ze teraz też mieszkam w duzym nieście Koln w Niemczech, ale przynajmniej dzielnica jest spokojna, cicha i po pracy mozna wypocząć. Naprawde ten wyjazd mi sie nie usmiecha, tym bardziej że wszystko odbywa się za moimi plecami. To moj mąż (jest Włochem) tak naprawde decyduje o wszystkim( to w koncu jego kraj i on ma wieksze pojęcie, chociaż też nigdy nie był w Mediolanie), mielismy do wyboru jeszcze dzielnice Vercelli, może ta jest spokojniejsza?
A jak wyglada jazda z samochodem w Mediolanie? A może dzielnica Vercelli, była by lepsza? Jacy są Mediolanczycy?
polczacz sie ze mna przez komunikator msn to sobie porozmawiamy
ela
Teraz nie bardzo mogę, nie korzystam ze swojego komputera. Obecnie jestem w Polsce, dopiero w poniedzialek bede w Koln. Jakbys była tak dobra i "popisałabyś" ze mna byloby super.
Może ktos jeszce chce sie podzielic swoimi doswiadczeniami?
Chetnie bymsie wypowiedziala na ten temat ale je jestem we wloszech 4 miesiace w roku.I za dobrze sama nie znam Mediolanu tylko najwazniejsze miejsca.
C.so Vittorio Veneto to nie jest dzielnica tylko nazwa ulicy, ktora znajduje sie w centrum Mediolanu, obok Katedry (Piazza del Duomo).
Corso Vercelli to rowniez ulica w centrum miasta, ale nieco oddalona od scislego centrum (tam miesci sie zreszta konsulat polski)
zobacz sobie na mapie
http://maps.google.it/maps
wpisz w pasek nazwe ulicy i miasta

Chociaz wielu ludziom Mediolan sie nie podoba (chaotyczny, zatloczony, metropolia) to uwazam, ze istnieja miejsca, ktore maja tez wiele uroku.
No i z pewnoscia oferuje roznorodne mozliwosci rozrywki :)
Ciao:)
Ja spedzilam w Milano 10 miesiecy. Bylam na erasmusie, pracowalam dorywczo, poznawalam ludzi i imprezowalam. Ogolnie jako miasto nie jest zbyt atrakcyjny - nie mozna porownac ani z Rzymem, ani z Florencja, ani nawet z innymi mniej atrakcyjnymi miastami (przynajmniej takie jest moje zdane). Ale to jest wielkie miasto, pelne roznych mozliwosci kulturanych i innych. Tylko, ze niestety jest drogo! Bardzo drogo! Alemozna sie przyzwyczaic i pokochac to nieprzyjazne na poczatku miasto:) Pozdrawiam!
nie wazne gdzie, wazne z kim:)
a mnie, pomimo swych minusow milano baaardzo sie podoba. Mam slabosc do tego miasta
na samym poczatku mojego pobytu w mediolanie, czyli 10 lat temu, mieszkalam przez 1,5 roku blisko piazza piemonte czyli tejon corso vercelli.. to jedna z najladniejszych i chyba najbezpieczniejszych dzielnic mediolanu.. no i najdrozszych.. goraco polecam.. no i nie wyobrazam sobie meiszkania na c.so v.emanuele..
pozdrawiam, zobaczysz ze nie bedzie tak zle w mediolanie..
Generalnie, miasta włoskie można podzielić na kilka kategorii: te, w których się zarabia pieniądze (Mediolan,Turyn), te, w których się je wydaje (Rzym, Wenecja,Florencja), te, w których są obozy pracy (Bari,Foggia,Lecce) i te, w których rządzi mafia a rząd nie ma nic do gadania (Neapol,Palermo,Bari,Reggio di Calabria). Pozadrawiam wszystkich!
zgadzam sie w pelni...milano to miasto anonimowe...nie przyjmie nikogo z otwartymi ramionami,ale jesli nie jestes sama to mozesz sie w nim swietnie bawic
Dzięki za pomoc, mam nadzieje że wszystko się jakoś uloży. A jak wygląda jazda samochodem po Mediolanie?
Do krycha1, a dlaczego nie chcciałabyś mieszkać na Vittorio Emanuele?? Mam prosbe, było by milo gdybysmy mogły sie spotkać w Mediolanie. Tylko, że ja w Mediolanie bede dopiero od 22.08 do 09.09. , później będe w październiku już na dłużej.
nie jest tak zle w mediolanie. A Vittorio Emanuele to raczej taka ekskluzywna ulica. Same sklepy Gucci, Armani itp. i mieszkania tam sa ladne, ogolnie to droga okolica. Widza ze sie stresujesz bardzo ;-) Nie ma czym. A jak w weekend bedzie cie przytlaczalo to miejsce to zawsze mozesz sie wybrac gdzies poza miasto, bo okolice sa ladne. Co do jazdy samochodem to nie jest gorzej jak np w warszawie, tylko sa problemy z parkowaniem. Zobaczysz spodoba Ci sie..
malwa123, dziekuje bardzo za pomoc. Stresuje sie to mało powiedziane, ja sie poprostu bardzo boje, nie chodzi o sama przeprowadzke ale o to że zmieni się prawie wszystko, dlatego zależy mi na uzbieraniu jak najwięcej wiadomości, żeby chociaz troszeczke poczuć się pewniej.
Hej C.C+E.C. Tak sobie pomyślałam ze skoro będziesz około 3 lat w Mediolanie może będziesz chciała poznać również Polaków. Mam 32 lata i od pażdziernika przenoszę się na stałe w te okolice. Mój facet jest Włochem tak więc przyszłość planujemy w jego kraju.Wiem co to tęsknota bo jeżdziłam już w czasie wakacyjnym do pracy do Rzymu i zawsze czułam rozłąkę za najbliższymi. Chociaż spędzałam miło tam czas zawsze odliczyłam dni do powrotu, teraz będzie inaczej. Wierzę że jakoś się przyzwyczaję ale jak będzie to czas pokaże... Jeśli chciałabyś trochę poklikać to podam Ci [gg] lub szukaj mnie na Skype a-skibcia. Fajnie by było mieć kontakt z kimś kto tam już mieszka. A swoją drogą wspomniałaś że Twój mąż jest Włochem a Ty od niedawna masz kontakt z tym językiem, wnioskuję więc że rozmawiacie po angielsku lub niemiecku.
Pozdrawiam Cię i trzymam kciuki za pobyt w Madiolanie. Na pewno się wszystko ułoży. Jeśli interesujesz sie np: sztuką to warto poświęciić swój czas i pozwiedzać muzea i galerie. Polecam z własnego doświadczenia.
Aneta
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 55
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka

»

Nauka języka