ciao!!!
chcialam sie was zypytac pare rzeczy:)
Otoz,jestem szesnastolatka mieszkajaca od roku w niemczech.jednak razem z siostra(12), mama i jej chlopakiem wlochem bedziemy sie przeproawadzac do Wloch.Niewiem czy wiecie gdzie jest Avellino,Contrada???Mieszka z Was moze w tamtych okolicach???wieksze miasto obok to Napoli:D
Oczywiscie zaczelam juz nauke tego pieknego jezyka, ale zeby pojsc do szkoly, trzeba umiec ten jezyk dosc dobrze....a wiec jak przyjechalam do niemiec do dla obcokrajowcow(dzieci i mlodzierzy) byla taka szkola, w ktorej sie uczono tylko jezyka no i tam podstawy matematyki czy przyrody w tym jezyku...nazywa sie to szkola przygotowawcza.bylam tam 9 miesiecy po czym poszlam do szkoly prawdziwej i radze sobie bardzo dobrze.wiem ze z wloskim tez sobie poradze, tym bardziej ze jest to jezyk latwiejszy niz niemiecki i nauka sprawia mi przyjemnosc:Dmoje male hobby:)
a wiec do rzeczy:czy sa tez takie szkoly we Wloszech??orientuje sie ktos moze??
to dla mnie wazne bo moja mlodsza siostra nie umie jeszcze wcale wloskiego,a tutaj uczy sie jeszcze w tej szkole przygotowawczej...
bylam juz w tamte wakacje wec Wloszech i odrazu sie zakochalam w tym kraju.chce tam jak najszybciej wyjechac:D Tam sie nie mozna nudzic:D
A jak sie Wam zyje we Wloszech???
mam nadzieje ze sie odezwiecie:D
saluti
LaRaGaZzA